Toiminnot

Taivas

Kohteesta Ortodoksi.net

Taivas on kristinuskossa käsite paikasta, joka on Jumalan, enkelien ja Jumalan yhteyteen päässeiden onnellisten vainajien, pyhien olinpaikka. Se on kaikkien kristittyjen päämäärä, paratiisi, johon voi päästä kuoleman jälkeen. Taivaaseen pääsemiseksi täytyy noudattaa kristinuskon sääntöjen noudattamista tai saada osakseen Jumalan armo.

Taivaasta on ihmisillä erilaisia käsityksiä, joita esimerkiksi taiteilijat ovat ruokkineet maalauksillaan. Raamatussa puhutaan useissa kohdin taivasten valtakunnasta, joka ei ole näkyvä vaan ihmisen sisäinen tila. Raamatussa on myös mainintoja esimerkiksi kolmannesta taivaasta (2.Kor.12:1-4) ja se viittaisi tulkintaan monista taivaista. Myös tunnetussa Isä meidän -rukouksessa taivas esiintyy sekä yksikössä että monikossa: joka olet taivaissa / myös maan päällä niin kuin taivaassa.

Ilmestyskirjassa kerrotaan ihmisten jakamisesta tekojensa mukaan viimeisellä tuomiolla. Osa pääsee taivaaseen, muut tuomitaan helvettiin. Erilaisten tulkintojen perusteella voidaan päätellä, että ihminen kuollessaan pääsee joko suoraan taivaaseen tai hänet herätetään viimeisenä päivänä kuolleista tuomiolle.

Ilmestyskirjan mukaan taivaassa ei ole itkua eikä mitään pahaa ja se on täydellinen vastakohta helvetille. Hyvyys taivaassa ei tarkoita maallista yltäkylläisyyttä, vaan osallisuutta Jumalan kirkkaudesta ja läheisyydestä.

HAP