Toiminnot

Teofania eli Herran kasteen juhla (opetuspuhe)

Kohteesta Ortodoksi.net

Teofania - Herran kaste
(Jeesuksen kaste)
venäläinen ikoni
Kuva: Wikipedia
Herran kasteen juhlaa, loppiaista, nimitetään myös teofaniaksi (Jumalan ilmestyminen) tai epifaniaksi (ilmestys). Juhlan aaton jumalanpalvelusjärjestys on samankaltainen kuin jouluaattona ja suurena lauantaina.

Teofaniaan sisältyy kolme syvää teologista teemaa. Ne ovat ilmoitus Kristuksen kahdesta luonnosta, Kolminaisuudesta ja uudesta luomisesta.

Ortodoksinen kirkko ei ole koskaan hyväksynyt ajatusta, jonka mukaan Jeesus olisi syntynyt tavallisena ihmisenä ja saanut sitten Jordanilla kasteessa jumaluuden. Hän aivan varmasti sikisi Pyhästä Hengestä ja syntyi Neitsyt Mariasta ja oli Jumala jo syntyessään luolassa. Hän ei tarvinnut puhdistavaa kastetta, mutta alistui siihen antaakseen kasteelle uuden sisällön. Tuo sisältö on Kristus itse.

Jordanilla Pyhä Kolminaisuus ilmestyy ensimmäisen kerran aistein havaittavasti. Aabrahamin luona Mamren tammistossa vierailleet kolme enkeliä kuvasivat Kolminaisuuden persoonia, mutta nyt Poika seisoi kastettavana, Isän ääni todisti Hänestä ja Henki kyyhkysen muodossa laskeutui Pojan päälle. Taivas, jonka Aadam oli meiltä sulkenut, on nyt avoinna, kuten Teofanian ikonin yläosassa näemme.

Pyhä Henki ilmestyi kyyhkysen muodossa. Henki ei ole kuitenkaan tullut lihaksi kyyhkysenä eli tämä ei ole Hengen pysyvä ilmenemismuoto. Vedenpaisumuksen yhteydessä kyyhkynen toi oliivipuun oksan arkkiin merkiksi tulvan ja tuhon loppumisesta ja rauhan palaamisesta. Nyt Henki kyyhkysen muodossa ilmoittaa syntien päästön ja Jumalan armon tulleen maailmaan.

Kaste merkitsee meissä olevan vanhan ihmisen kuolemista ja uuden ihmisen syntymää. Syntien päästö ja Jumalan armo tulevat todeksi juuri kasteen ja mirhavoitelun välityksellä. Kristukseen puettu ja Hengellä varustettu uusi ihminen ei enää ole kuoleman ja tämän maailman ruhtinaan vallassa vaan on kiinnitetty uuteen elämään ja ylösnousemukseen. Meistä on tullut uusi luomus. Kun vanha ihminen ”tuhoaa itsensä petollisia himoja seuraten” (kastetoimitus) me olemmekin pukeutuneet Luojamme mukaan uudistuneeseen ihmisyyteen.

Meille ei ole vain syntynyt Vapahtaja Beetlehemissä vaan tuo Vapahtaja on ilmoittanut meille Isän ja Pyhän Hengen. Emme ole ainoastaan nähneet pelastuksen alun vaan meidät on kasteessa upotettu Kristuksen kasteveteen ja tehty osaksi Häntä ja osallisiksi Hänestä. Ylösnousemus ei ole vain pääsiäisenä muisteltava Kristukseen liittyvä tapahtuma vaan se on nyt myös meidän oma ylösnousemuksemme. Valo ei ole vain ulkoisesti maailmaa valaiseva vaan se on istutettu meidän sydämiimme. Vesi ole enää vain janoa sammuttava juoma vaan se on muuttunut eläväksi vedeksi, joka sammuttaa ihmistä aina vaivaavan hengellisen janon. Leipäkään ei ole enää vain leipää vaan taivaallinen leipä, jota syötyään ihminen ei ikinä kuole vaan elää iankaikkisesti.

Tämä on niin suuri ihme, että enkelitkin hämmästelevät sitä ilmestyspäivän, joulun, teofanian ja pääsiäisen ikoneissa. Ne katselevat ihmetellen sitä rakkautta, jota Jumala on meille ihmisille osoittanut pelastuksemme tähden.

isä Rauno Pietarinen

Katso myös