Toiminnot

Terebtios, Neonilla ja Eunike

Kohteesta Ortodoksi.net

Marttyyrit Terebtios ja Neonilla ja heidän lapsensa: Sarbelos, Fotios, Theodulos, Hierakos, Nita, Bele ja Eunike kärsivät marttyyrikuoleman kristittyjen vainoamisen aikana keisari Deciuksen (249-250) hallituskaudella.

Tämä pyhä perhe tunnusti kiihkeästi Kristuksen ja he tuomitsivat epäjumalanpalveluksen. Heidät ilmiannettiin ja tämän vuoksi pakanat ottivat koko kristillisen perheen kohteekseen kauheille kidutuksille ja piinaamiselle, mutta he eivät onnistuneet saamaan perheenjäseniä luopumaan todellista uskostaan.

Rukous huulillaan he kärsivät kidutukset ja vahvistivat toinen toisiaan uskossa. Kun mikään kidutus ei tuntunut tehoavan eikä ne näkyneet mitenkään Jumalan parantamissa marttyyreissa, pyhät marttyyrit viimein teloitettiin ja he saivat marttyyrikuoleman kruunut. Paikkakuntaa, missä he elivät ja tarkkaa kuolinajankohtaa ei tiedetä. He elivät jossakin Syyriassa.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee marttyyreja Terebtiosta ja Neonillaa ja heidän lapsiansa: Sarbelosta, Fotiosta, Theodulosta, Hierakosta, Nitaa, Belea ja Eunikea aina vuosittain heidän omana muistopäivänään lokakuun 28. päivänä. Jostain syystä suomalaiseen ortodoksiseen kalenteriin on merkitty lapsista vain Euniken nimi.

HAP