Toiminnot

Theodora Bysantin keisarinna

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta Theodora, Bysantin keisarinna)
Tämä artikkeli kertoo pyhästä Theodora Armenialaisesta, joka oli Bysantin valtakunnan keisarinna ja eli yhdeksännellä vuosisadalla (muistopäivä 11.2.)
Ortodoksi.netistä löytyy artikkeleita myös muista Theodora -nimisistä henkilöistä ja pyhistä, joista löydät luettelon täsmennyssivulta.
Pyhä keisarinna Theodora
Kuva: Wikipedia
Ortodoksisuuden riemuvoitto
ikoni 1300-1400-luvun vaihteesta
Pyhä keisarinna Theodora Jumalansynnyttäjän vasemmalla puolella. Oikealla Methodios Tunnustaja, Konstantinopolin patriarkka
Kuva: Wikipedia

Pyhä keisarinna Theodora (kreikaksi: Θεοδώρα) oli Bysantin keisari Theofilos Ikonoklastin (Θεόφιλος, keisarina 829-842) vaimo, mutta hän ei osallistunut miehensä harhaoppisiin toimiin, vaan kunnioitti salaa pyhiä ikoneja. Miehensä kuoleman jälkeen pyhä Theodora hallitsi Bysantin valtakuntaa valtionhoitajana, koska hänen poikansa Mikael oli vielä liian nuori tehtävään.

Theofiloksen vaimoksi

Theodora oli kotoisin Paflagoniasta ja hänen tiedetään olleen aristokraattisen armenialaisen perheen lapsi. Keisari Theofiloksen äitipuoli Eufrosyne valitsi hänet poikansa morsiameksi ja myöhemmin vaimoksi ja he saivat avioliiton aikana seitsemän lasta, viisi tytärtä ja kaksi poikaa, joista nuorin, vuonna 839 syntynyt, Mikael, nousi siis myöhemmin keisariksi nimellä Mikael III (kreikaksi: Μιχαήλ Γ΄ / Mikhaēl III, keisarina 842-867).

Ikonodule / Ikonofiili

Hän kutsui valtionhoitajana ollessaan koolle kokouksen, jossa ikonoklastit tuomittiin ja kunnioitettavat ikonit otettiin jälleen käyttöön. Tämän tapauksen vuoksi pyhää Theodoraa kutsutaan myös nimellä Theodora Ikonodule tai Theodora Ikonofiili (kreikan sanasta eikonodoulus eli εἰκῶν / eikón ja δουλεία / dúleia, ikonien suosija). Hänet tunnetaan myös nimellä pyhä Theodora Armenialainen.

Ortodoksisuuden sunnuntain vakiinnuttaja

Pyhä Theodora vakiinnutti Suuren paaston ensimmäisenä sunnuntaina vietettävän tämän ikonien ja ortodoksisuuden puolustamisen tapahtuman eli ortodoksisuuden sunnuntain juhlapäivän. Pyhä Theodora teki paljon Kirkon hyväksi ja edisti myös poikansa Mikaelin omistautumista ortodoksisuuteen.

Loppuelämä luostarissa

Kun Mikael tuli täysi-ikäiseksi, pyhä Theodora vetäytyi hallitusvallasta ja vietti kahdeksan vuotta pyhän Eufrosynen luostarissa, jossa hän päätti omistautua askeettinen kilvoitteluun ja sieluaan hengellisesti ruokkivien pyhien kirjojen lukemiseen.

Pyhä Theodora kopioi omin käsin evankeliumikirjan, joka yhä tiedetään olevan olemassa. Hän kuoli rauhallisesti vuonna 867.

Vuonna 1460 turkkilaiset antoivat hänen pyhäinjäännöksensä Kerkyran (Κέρκυρα eli Korfu) asukkaille.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Theodora Armenialaista, Bysantin keisarinnaa, aina vuosittain helmikuun 11. päivänä.

HAP

Linkit