Toiminnot

Theodosia Neitsyt

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä marttyyri Theodosia Neitsyt
muistopäivä 29.5.
(Kuva © Petja Pyykkönen)

Theodosia Tyroslaista kutsutaan myös nimellä Theodosia Neitsyt (kreikaksi: Θεοδοσία η Παρθένος).

Pyhä Theodosia Tyroslainen eli 200- ja 300 luvun taitteessa. Erän kerran viisi vuotta kestäneiden kristittyjen vainojen aikana seitsemäntoistavuotias Theodosia meni tuomittujen kristittyjen vankien palatsiin, pretoriumiin, Kesareassa, Palestiinassa. Silloin oli Pyhä pääsiäinen ja marttyyri puhui vangituille Jumalan valtakunnasta. Pyhä Theodosia pyysi vangittuja muistamaan myös häntä itseään Herran edessä, kun he aikanaan siellä tulisivat seisomaan.

Pidätys, kidutus ja marttyyrikuolema

Sotilaat näkivät, että neito oli kumartunut vankeja päin ja he pidättivät hänen ja johdattivat hänet kuvernööri Urbanin eteen. Kuvernööri ilmoitti, että neidon tulee uhrata epäjumalille, mutta neito kieltäytyi tunnustaen uskonsa Kristukseen. Sitten he alkoivat kiduttaa pyhää neitoa julmasti raapien hänen ruumistaan rautakynsillä, kunnes hänen luunsa alkoivat tulle esille.

Marttyyri kesti äänettömänä ja iloisin kasvoin kaikki kärsimykset, ja kuvernööri teki toisen ehdotuksen kehottaen häntä uhraamaan epäjumalille. Neito vastasi: "Sinä hullu, olen saanut kunnian liittyä marttyyrien joukkoon!" He heittivät neidon kivi kaulassaan mereen, mutta enkelit vetivät hänet pois syvyyksistä. Sitten he heittivät marttyyrin petojen syötäväksi, mutta nähdessään, etteivät pedot koskeneet häneen, ne katkaisivat hänen päänsä.

Marttyyikruunu

Yöllä pyhä Theodosia ilmestyi hänen vanhemmilleen, jotka olivat yrittäneet puhua tyttärelleen, etteihän joutuisi kärsimyksiin. Theodosialla oli kirkas puku yllänsä ja kruunu päänsä päällä ja valoisa kultaisen ristin kädessään, kun hän sanoi: "Katso tätä suurta kunniaa, johon olet halunnut minut viedä!"

Muistopäivä

Pyhä marttyyri Theodosia Tyroslainen kärsi marttyyrikuoleman joko vuonna 307 tai 308. Toukokuun 29. päivänä muistelemme hänen reliikkiensä siirtämistä Konstantinopoliin ja Venetsiaan. Häntä muistellaan myös huhtikuun 3. päivä (ei suomalaisessa kalenterissa).

Pyhää marttyyri Theodosia Neitsyttä ei pidä sekoittaa toiseen hieman samannimiseen, pyhään neitsytmarttyyri Theodosia Nunnaan eli Theodosia Konstantinopolilaiseen, joka eli 700-luvulla ja jota muistellaan samana päivänä kuin Theodosia Neitsyttä.

Tropari ja kontakki

Tropari, 4. säv.

Vaivoissa ponnistelujen kautta, | oi jalo Theodosia, | sinä uhrasit neitsyytesi lahjana Jumalan Sanalle. | Nyt Hän on vienyt sinut taivaalliseen häähuoneeseen.|| Ano Häneltä meille vapautusta kaikista onnettomuuksista.

Kontakki, 4. säv.

Sinut kihlattiin Taivasten Kuninkaalle | puhtaana ja voittoisana neitsytmarttyyrina.|| Oi ylistettävä Theodosia, ano Häneltä pelastusta sieluillemme.

Minea