Toiminnot

Theodote Bithynialainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä marttyyri Theodota (Theodoti) Bithynialainen ja hänen kolme nuorta lasta asuivat keisari Diocletianuksen (284-305) hallitusvallan aikana. Hän oli kristitty, kotoisin kaupungin Bithynian Nikeasta. Tultuaan leskeksi pyhä Theodota eli hurskasta elämää ja kasvatti myös omat poikansa kristilliseen uskoon. Hänellä oli hengellinen ystävyyssuhde pyhän Anastasian (muistopv.22.12) kanssa.

Theodota pidätetään

Kun vainot kristittyjä vastaan alkoivat, pyhät naiset pidätettiin. Oikeudenkäynnin paikallinen arvohenkilö Leucadius innostui kauniista Theodotasta ja hän päätti viedä hänet mukanaan kotiinsa ja aikoi mennä hänen kanssaan naimisiin. Oleskellessaan Leucadiuksen luona lapsineen pyhä Theodota piti itsensä puhtaana ja siveänä, eikä antanut asiassa periksi mihinkään kannustimiin tai hurmaan, eikä myöskään pakanoitten uhkailuihin.

Theodotaa kidutetaan

Suuttuneena pyhän tiukkuuteen, Leucadius lähetti hänet ja hänen lapsensa Bithyniaan Niketasin piirikuvernöörin luo. Kun tuomari kuulusteluissa alkoi uhata häntä kidutuksella, pyhän Theodotan vanhin poika Evodos sanoi, että kristityt eivät pelkää kidutusta, he pelkäävät ainoastaan sitä, että Jumala hylkää. Kiduttajat löivät julmasti pojan silmien edessä hänen äitiänsä, niin että hän alkoi vuotaa verta. Pyhä Theodota rukoili, että Herra vahvistaisi hänen poikaansa hänen kärsimyksissään, ja iloitsi siitä, että hän saisi marttyyrikruunun totuuden vuoksi.

Kiduttajat turmelivat kaikin tavoin pyhää Theodotaa, mutta Herra säilytti hänen koskemattomuutensa. Herran enkeli pidätteli kaikkia niitä, jotka yrittivät lähestyä pyhää. Kohdatessaan tämän ihmeen, tuomari tuomitsi pyhän ja hänen lapsensa kuolema tulessa.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää marttyyri Theodotaa aina vuosittain hänen omana muistopäivänään heinäkuun 29. päivänä. Kirkko kunnioittaa pyhien marttyyrien Theodotan, hänen lapsensa Evodoksen ja hänen kahden muun pienen poikansa muistoa aina vuosittain myös 22. päivä joulukuuta yhdessä pyhän Anastasia Myrkyistä vapauttajan kanssa.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 1.sävelmä

Oi jumalmielinen Theodota, sinä uhrasit pyhät lapsesi valittuina lahjoina Jumalalle. | Yhdessä heidän kanssaan sinä jalosti kilvoittelit ja taistelit. | Ano Kristukselta, meidän Jumalaltamme || syntiemme anteeksiantoa ja parannusta elämällemme.

Kontakki, 4.sävelmä

Tänään pyhä Theodota iloitsee äitinä lapsistaan | ja me ylistämme hänen jaloa kilvoitustaan. || Me ylistämme Kristusta, meidän Jumalaamme, joka antoi hänelle voittoseppeleen.

Minea