Toiminnot

Theopemptos ja Theonas

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhät marttyyrit Theopemptus ja Theonas kärsivät marttyyrikuoleman Nikomediassa vuonna 303. Pyhä Theopemptus oli Nikomedian piispa Diocletianuksen (284-305) hallitusaikana. Piispa vastusti epäjumalanpalvelemista ja hän puolusti voimakkaasti uskoa Kristukseen. Tämän vuoksi hänestä tuli yksi ensimmäisistä uhreista Diocletianuksen vainoissa.

Theopemptusta kidutetaan

Pyhä kieltäytyi tottelemasta keisarin määräystä palvoa epäjumala Apolloa. Pyhä Theopemptus heitettiin punaisena hehkuvaan uuniin, mutta Jumalan varjelemana hän säilyi hengissä. Keisari tuli paikalle yöllä ja hän näki pyhän yhä elossa ja rukoilemassa Jumalaa. Diocletianus laittoi tämän nähtyään pyhän Theopemptuksen tyrmään eikä antanut hänelle ruokaa ja juomaa kahteenkymmeneen kahteen päivää, mutta marttyyri säilyi hengissä Jumalan avulla.

Theonas yrittää myrkyttää Theopemptuksen

Seuraavaksi keisari toi paikalle kuuluisan velhon Theonaksen, jonka oli tarkoitus voittaa piispa Theopemptus "maagisilla voimillaan”. Theonas valmisti myrkkyä pyhälle Theopemptukselle. Hän laittoi sitä pieneen kakkuun ja tarjosi sitä syötäväksi. Myrkky ei vaikuttanut mitenkään pyhään Theopemptukseen. Sitten Theonas yritti surmata marttyyrin vielä voimakkaammalla myrkyllä. Nähdessään, että pyhä Theopemptus selvisi vahingoittumattomina kaikesta tästä, myös hän alkoi uskoa Kristukseen. Sotilaat heittivät hänet vankilaan yhdessä pyhän piispan kanssa, ja tämä opetti häntä ja kastoi hänet antaen hänelle nimen Synesios (joka tarkoittaa "täyttä ymmärrystä").

Molemmat marttyyrit surmataan

Aamunkoitteessa Diocletianus kutsui pyhän Theopemptuksen vielä luokseen ja yritti jälleen käännyttää hänet pakanauskoon. Nähdessään, että piispa pysyi vakaana uskossaan, hän määräsi tälle monenlaisia tuskallisia kidutuksia, jonka jälkeen pyhimys mestattiin. Pyhä marttyyri Theonas kieltäytyi myös tarjouksesta uhrata epäjumalille, joten hänet haudattiin elävältä syvään ojaan. Tämä tapahtui Nikomediassa vuonna 303.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhiä marttyyreja Theopemtosta ja Theonasia aina vuosittain tammikuun 5. päivänä.

Katso myös

Linkit

Tropari ja kontakki

Tropari, 4.sävelmä

Koristettuina pappeuden vaatteilla, | sinä karkotit vihollisen taistelussa, oi innoittunut esipaimen Theopemptos. | Sinä toit kunniaan myös Theonaksen | totuuden tuntemisen kautta, kun hän kääntyi Herran puoleen. || Rukoilkaa yhdessä Häntä niiden puolesta, jotka kilvoitteluanne kunnioittavat.

Kontakki, 2.sävelmä

Salaisuuksien pappina | ja armon jumalankaltaisena palvelijana | sinä ohjasit Theonaksen marttyyriuteen | ja ohjasit hänet uskoon, oi Theopemptos. | Hänen kanssaan sinä huusit stadionilla: || Kristus on marttyyrien voima.

Minea