Toiminnot

Thomas Hopko

Kohteesta Ortodoksi.net

Rovasti Thomas Hopko (syntyi 28.3.1939, Endicottissa, New Yorkissa) oli ortodoksinen pappi ja teologi. Hän oli Pyhän Vladimirin ortodoksisen teologisen seminaarin dekaanina syyskuusta 1992 heinäkuuhun 2002 saakka ja opetti dogmatiikkaa tässä oppilaitoksessa vuodesta 1968 vuoteen 2002 saakka. Jäätyään eläkkeelle, hän sai kunnianimityksen emeritus dekaani. Hän kuoli 18. maaliskuuta 2015, Wexfordissa, Pennsylvaniassa.

Isä Thomas kastettiin ja hän varttui Pyhän Marian karpatho-venäläisessä ortodoksisessa kreikkalais-katolisessa kirkossa Endicottissa New Yorkissa. Hän suoritti BA-tutkinnon (vastaa alempaa yliopistollista kanditaatin tutkintoa) venäjän kielessä, Fordhamin yliopistossa 1960, jota seurasi hänen M.Div –tutkintonsa (ylempi teologian maisteritutkinto) Pyhän Vladimirin ortodoksisessa teologisessa seminaarissa vuonna 1963. Seuraavaksi hän suoritti MA -tutkinnon (ylempi maisteritutkinto) filosofiassa Duquesne yliopistossa vuonna 1968 ja sai teologian tohtorin arvon (Ph.D) Fordhamin yliopistosta vuonna 1982.

Pyhän Vladimirin seminaarissa Thomas Hopko tutki sellaisia tunnettuja ortodoksisia teologeja kuin isä Alexander Schmemann, isä John Meyendorff, Nicholas Arseniev ja Serge Verkhovskoij. Hänet vihittiin papiksi vuonna 1963 ja hän palveli useissa seurakunnissa Ohiossa ja New Yorkissa. Vuonna 1968 hän alkoi opettaa Pyhän Vladimirin seminaarissa ja lopulta jatkoi hänen oman opettajansa Serge Verkhovskoijn tehtävää seminaarin dogmatiikan professorina. Hän oli saanut rovastin arvon vuonna 1970 ja hänen valintansa dekaaniksi nosti hänet myös protopresbyteerin arvoon vuonna 1995.

Isä Thomas Hopko oli näkyvä ortodoksinen luennoitsija ja puhuja, tunnettu sekä ortodoksissa että ekumeenisissa piireissä. Hän oli jäsenenä Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) Faith and Order - komissiossa sekä Amerikan ortodoksisen kirkon delegaattina KMN:n yleiskokouksissa Uppsalassa Ruotsissa ja Nairobissa Keniassa. Hän toimi myös Amerikan ortodoksisen teologisen yhteisön (Orthodox Theological Society in America) presidenttinä vuosina 1992-1995.