Tuomaan sunnuntai (opetuspuhe2)
Ortodoksi.netista
”Tuomas sanoi: "Minun Herrani ja Jumalani!"
Jeesus sanoi hänelle: "Sinä uskot, koska sait nähdä minut.
Autuaita ne, jotka uskovat, vaikka eivät näe."
Johdanto
Ortodoksinen kirkko viettää Tuomaan sunnuntaita viikko pääsiäissunnuntain juhlallisuuksien jälkeen. Tuona päivänä muistellaan Kristuksen ilmestymistä opetuslapsilleen pääsiäistä seuraavan sunnuntain iltana. Silloin muistelllaan myös Herran ilmestymistä opetuslapsilleen kahdeksan päivää myöhemmin, jolloin Tuomas oli läsnä ja julisti nähdessään Kristuksen kädet ja kyljen: "Minun Herrani ja minun Jumalani".
Tätä sunnuntaita kutsutaan myös Antipashaksi (mikä tarkoittaa: "pääsiäisen sijasta", ei siis "vastakohtana pääsiäiselle"), sillä tämän pääsiäisen jälkeisen ensimmäisen sunnuntain myötä Kirkko pyhittää jokaisen vuoden sunnuntain pääsiäisen, eli ylösnousemuksen, muistolle.
Pyhää apostoli Tuomasta Kirkko muistelee erikseen vielä lokakuun 6. päivänä.
Raamatun tarina
Tuomaan sunnuntaina muisteltavat tapahtumat on kirjattu pyhän Johanneksen evankeliumiin (Joh.20:19-29). Kristuksen ristiinnaulitsemisen ja hautaamisen jälkeen opetuslapset olivat kokoontuneet huoneeseen, jonka ovet oli suljettu ja lukittu juutalaisten pelosta. Pääsiäistä seuraavan sunnuntain iltana Jeesus Kristus tuli huoneeseen ja seisoi heidän keskellään tervehtien heitä sanoin: "Rauha teille!" (jae 19). Hän näytti opetuslapsille kätensä, jalkansa ja kylkensä (jae 20).
Tuomas ei ollut opetuslasten kanssa läsnä, kun Jeesus ilmestyi, eikä hän hyväksynyt muiden opetuslasten todistusta Kristuksen ylösnousemuksesta. Hän sanoi: "En usko. Jos en itse näe naulanjälkiä hänen käsissään ja pistä sormeani niihin ja jos en pistä kättäni hänen kylkeensä, minä en usko" (jakeet 24-25).
Kahdeksan päivää myöhemmin opetuslapset olivat jälleen koolla ja Tuomas oli läsnä, kun Herra ilmestyi samalla tavalla. Seisoessaan heidän keskellään Hän sanoi: "Rauha teille!" Sitten Hän puhui suoraan Tuomakselle ja sanoi: "Ojenna sormesi: tässä ovat käteni. Ojenna kätesi ja pistä se kylkeeni. Älä ole epäuskoinen, vaan usko!" (jakeet 26-27). Tuomas vastasi: "Minun Herrani ja minun Jumalani!" Jeesus vastasi sanomalla: "Sinä uskot, koska sait nähdä minut. Autuaita ne, jotka uskovat, vaikka eivät näe" (jae 29).
Tuomaan sunnuntain ikoni
Tuomaan sunnuntain ikoni kuvaa Kristusta seisomassa opetuslasten keskellä. Hän on ilmestynyt yhdelletoista yläsalissa, ja hän kutsuu Tuomasta tulemaan tutkimaan käsiään ja kylkeään. Tuomas ojentaa kätensä koskettaakseen Jeesuksen kylkeä. Hän katsoo myös Jeesusta tavalla, joka ilmaisee hänen uskonsa ja Raamatussa tallennetun julistuksen.
Ortodoksisen Tuomaan sunnuntain juhlan vietto
Tuomaan sunnuntaita vietetään pyhän Johannes Krysostomoksen jumalallisella liturgialla. Tänä sunnuntaina ja koko pääsiäisajan aina pääsiäisen apodoosiin eli jättämiseen asti, joka on päivää ennen taivaaseenastumisen juhlaa, palvelukset alkavat pääsiäisen tropariin laulamisella: "Kristus nousi kuolleista..."
Juhlan raamatunlukukappaleet ovat seuraavat: Aamupalveluksessa: Matt. 28:16-20, ensimmäinen niistä yhdentoista ylösnousemusevankeliumitekstistä, jotka luetaan kierrossa vuoden mittaan sunnuntaiaamupalveluksissa. Tänä päivänä kierros alkaa aina ensimmäisestä evankeliumitekstistä; Jumalallisessa liturgiassa: Apt. 5:12-20 ja Joh. 20:19-31.
Juhlan hymnejä
Avuksihuutostikiira
Uskollinen epäuskosi vakuutti uskovaiset, kun Sinä aloit julistaa oppia koko luomakunnan Jumalasta ja Herrasta, joka meidän maanpäällisten tähden pukeutui lihaan ja kesti ristin, kuoleman, naulojen iskut ja kylkensä keihäällä lävistämisen, josta me saamme ammentaa elämää.
Virrelmästikiira
Puuhakkaalla kädelläsi Sinä tutkit jumalallisen kyljen ja naulojen haavat, jotka Kuolematon oli meidän tähtemme kärsinyt. Epäuskon Sinä, Tuomas, muutit riemuisaksi hyväksi uskoksi, kun huusit: Sinä olet Jumala ja Herra! Oi ihmisiä rakastava, minä ylistän Sinua, joka kärsimyksilläsi vuodatit uskovaisille kärsimyksistä vapautuksen!
(Lähde: GOARCH ja ON)