Toiminnot

Turkin kristittyjen tilanne paranemassa

Kohteesta Ortodoksi.net

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartholomeos
(Kuva © Pyykkönen)

Muutama päivä sitten uutisoitiin Turkin takavarikoiman orpokodin palauttamisesta Konstantinopolin ekumeeniselle patriarkaatille. Hieman aiemmin kesällä saatiin lukea uutisista, että Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartholomeos toimitti Jumalansynnyttäjän kuolonuneen juhlana 15.8. liturgian Pohjois-Turkissa sijaitsevassa Sumelan keskiaikaisessa luostarissa, jossa viimeksi oli ollut palvelus 1920-luvulla 88 vuotta sitten.

Syyskuusta alkaen patriarkaatin ortodoksisia piispoja on odottanut uusi yllätys Istanbulin poliisiasemalla: Turkin passi. Parin kolmen kuukauden aikana Turkki on myöntänyt kansalaisuuden jo 17 vanhemmalle ns. ulkomaiselle papiston jäsenelle, jotka pääasiassa ovat olleet kreikkalaisia. Asiasta kertoo 10.12.2010 uutistoimisto CNN uskontoblogissaan.

”Tämä on todellinen yllätys,” sanoi isä Dositheos Anagnostopoulos, Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin tiedottaja CNN:n haastattelussa perjantaina 10.12.2010.

Turkin passin saaminen on merkittävä käännekohta etenkin seuraavan patriarkan valintatilanteessa. Turkissa on vain noin 3000 Turkin kansalaista, jotka ovat ortodokseja. Patriarkaatissa työskentelee lukuisia papiston jäseniä ja muita työntekijöitä, jotka ovat mm. Kreikan kansalaisia. Jonkin aikaa pelättiin jo sitäkin, että patriarkaatti kuihtuu pois, kun uusia Turkin kansalaisuuden omaavia piispoja ei ole. Turkin kansalaisuus on edellytys patriarkaatin tehtävään valitulle Turkin omien säädösten mukaan. Kansalaisuuden laajentaminen helpottaa dramaattisesti tätä tilannetta tulevaisuudessa, kun nykyisin 70-vuotias ekumeeninen patriarkka Bartholomeos I väistyy tehtävästään.

Seuraavana odotetaan suurella mielenkiinnolla, milloin ekumeeninen patriarkaatti voi avata 1970-luvulla Turkin hallinnon sulkeman Halkin teologisen koulun ja seminaarin.

Ortodoksi.net
10.12.2010

Halkin seminaarin päärakennus
(Kuva © Petja Pyykkönen)