Toiminnot

UO-kysymykset kevät 2014

Kohteesta Ortodoksi.net

YLIOPPILASTUTKINTO-LAUTAKUNTA


ORTODOKSISEN USKONNON KOE

12.3.2014

Enintään 6 tehtävään saa vastata. Tehtävät arvostellaan pistein 0–6, paitsi muita vaativammat, +:lla merkityt jokeritehtävät, jotka arvostellaan pistein 0–9. Moniosaisissa, esimerkiksi a-, b- ja c-kohdan sisältävissä tehtävissä voidaan erikseen ilmoittaa eri alakohtien enimmäispistemäärät.




1. Jobin kirja ja sen keskeinen opetus.

2. Miten niin sanotut orientaaliset ortodoksiset kirkot ovat syntyneet?

3. Suomen ortodoksisen kirkon ja Moskovan patriarkaatin välisissä suhteissa koettiin kanonisen kriisin nimellä tunnettu ajanjakso vuosina 1945–1957. Miten kriisi syntyi, ja millä tavoin se vaikutti Suomen ortodoksisen kirkon elämään?

4. Venäjän ortodoksisen kirkon 1800-luvun hengelliseksi renessanssiksi kutsutun ilmiön keskeiset piirteet

5. Millainen on ekumeenisten kirkolliskokousten opillisen ja kanonisen perinnön merkitys nykyajan ortodoksiselle kirkolle? Voit käyttää vastauksesi lähtökohtana oheista lainausta.

Ekumeenisten synodien opetukset ilmaisevat ja varjelevat Kirkon ykseyden ja yhdenmukaisuuden läheistä suhdetta. Nämä opetukset ovat aina elävä perintö ja samalla haaste, joka merkitsee, että tulevien synodien on ajan olosuhteet huomioon ottaen tehtävä tämä perintö yhä konkreettisemmaksi ja vaikutukseltaan täydellisemmäksi. Samoin on yhdenmukaisuus, jonka välityksellä uskon ykseys tulee näkyviin käytännössä, uskon tähden huomiota ja huolenpitoa vaativa tehtävä.
Metropoliitta Johannes, Kirkkoisien perintö (1984)

6. Kasteen mysteerion merkitys ortodoksisen kristityn hengellisessä elämässä.

7. Viime vuosien aikana yhteiskunnassamme on puhuttu paljon kriisissä olevista perheistä ja heidän tukemisestaan. Miten kirkko voi osaltaan auttaa perheitä ongelmatilanteissa? Anna myös konkreettisia esimerkkejä.

8. Dalai-lama on kiteyttänyt katsomusten välisen yhteyden mahdollisuuden seuraavin sanoin:

Uskonto, joka voi yhdistää meitä kaikkia, on myötätunnon uskonto. Sitä voivat harjoittaa muslimit, kristityt, buddhalaiset ja yhtä lailla ateistit.

Arvioi Dalai-laman näkemystä. Anna myös konkreettisia esimerkkejä siitä, millaisia myötätunnon elementtejä eri katsomuksissa on.

+ 9. Pohdi, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia sisältyy ortodoksisen kirkon ajatteluun ja maailmankuvaan nykyajan ympäristöongelmien kohtaamisessa. Käytä hyväksesi oheisessa lainauksessa esitettyjä näkemyksiä.

Kasvamme, kehitymme, opimme ja kypsymme aina jossakin ympäristössä, joka määrittää elämäämme. Usko ihmisen taloudenhoitajan ja palvelijan asemaan luomakunnassa pitää sisällään syvällisen ajatuksen oikeudenmukaisuudesta ja kohtuullisuudesta. Jumala loi maailman kaikkien etuoikeudeksi ja samalla jokaisen suojeltavaksi. Täten koko maailma on kirkon huolenpidon kohteena, sillä se rukoilee maailman – – puolesta. Ortodoksisen liturgian näkökulmasta luomakunta otetaan vastaan ja ymmärretään Jumalan lahjana.
Patriarkka Bartolomeos, Mysteerin kohtaaminen (2009)

+ 10. Valitse kolme maailmanuskontoa ja vertaile pyhän kuvan merkitystä ja käyttöä niissä.


Printattava tiedosto -> -> UO-kysymykset (kevät 2014) (PDF-tiedosto, suuri tiedosto)


Katso myös