Toiminnot

Vatopedin luostari

Kohteesta Ortodoksi.net

Vatopedin luostari on Athoksen hierarkiassa korkealla, toisella sijalla merkittävyytensä johdosta. Luostari sijaitsee keskellä niemimaata sen koillispuolella.

Vatopedin luostari
(Kuva: Wikipedia)

Historiaa

Vatopedin luostari Athos-vuorella
(Copyright: © Athosvuoren arkisto)
Athoksen kartta
(Kuva:Wikipedia)

Pyhä ja suuri Vatopedin luostari Athos-vuorella Kreikassa rakennettiin 900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla lähinnä kolmen munkin aktiivisuuden ansiosta. He olivat Athanasios, Nikolaos ja Antonios (Νικόλαος, Αθανάσιος, Αντώνιος) Adrianopolista (nyk. Edirne), kaikki kolme Athanasios Athoslaisen oppilaita. Nimi Vatopedi on kreikaksi Βατοπέδι tai Βατοπαίδι eli Vatopedi tai Vatopaidi ja se lienee saanut nimensä ihmeellisestä tapahtumasta, jossa keisari Theodosios Suuren poika Arkadios pelastui Jumalanäidin avulla haaksirikosta ja löytyi orjantappurapensaasta (vatos / βάτος -> orjantappura, paidi / παιδί -> lapsi). Theodosios rakennutti luostarin tälle ihmeelliselle paikalle.

Sen jälkeen paikalle on rakennettu useita rakennuksia, suurin osa bysanttilaisen kauden aikana ja 1700-1800 –luvuilla, kun luostari koki vilkkaimman jaksonsa.

Nykyään luostarissa elää noin 100 munkkia ja alueella on käynnissä laajoja rakennushankkeita aikaisempien rakennusten kunnostamiseksi.

Athoksen luostari

Luostari sijaitsee suljetulla Athoksen alueella, minne pääsevät vain miehet ja urospuoliset eläimet. Naaraspuolisista eläimistä alueelle pääsevät vain kissat ja kanat ja niitä pienemmät eläimet. Alueella voivat yöpyä myös pyhiinvaeltajat, joita tuodaan luostareihin yleensä laivoilla läheisestä Ouranopoliksen kaupungista. Yöpymiseen ja vierailuun Athoksella tarvitaan kuitenkin erityinen lupa, eräänlainen viisumi, jonka luostarin toimisto myöntää anomuksesta.

Vatopedin skiitat eli sivuluostarit

Seuraavat suuremmat skiitat kuuluvat Vatopedin luostariin:

  • Pyhän Andreaksen skiitta Kariaksessa ja
  • Pyhän Demetrioksen skiitta lähellä pääluostaria.

Myös muita pienempiä skiittoja kuuluu luostarin.

Rakennukset

Päärakennukset muurien sisäpuolella ovat:

  • Katholikon (ensisijainen kirkko), omistettu Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian ilmestykselle
  • Ruokala eli Trapeza
  • Bysantin ajan kellotorni
  • 900-luvun torni, jossa on nyt luostarin kirjasto

Luostarin aarteita

Vatopedin luostarilla on hallussaan vyö, jonka uskotaan kuuluneen Jumalansynnyttäjälle Neitseelle Marialle. Vyö oli esillä jonkin aikaa vuonna 2011 Venäjällä ja noin 3 miljoonaa ihmistä kävi sitä kunnioittamassa ja katsomassa. Jumalansynnyttäjä käytti tätä vyötä eläessään maan päällä ja antoi sen apostoli Tuomakselle kuolemansa jälkeen. Hopeista ja helmillä peitetyssä reliikkilippaassa säilytetään pyhän Johannes Krysostomoksen kalloa. Myös muita arvokkaita esineitä löytyy luostarin aarteista, joita siis säilytetään Vatopedissa.

Vatopedi kirjastossa säilytetään myös keskiaikaista kuninkaallista asiakirjaa 1200-luvulta. Tämän asiakirjan on antanut Vatopedin luostarille Ivan Asen II Bulgarialainen (bulgariaksi: Иван Асен II, hallitsi 1218-1241). Se löydettiin vasta vuonna 1929 luostarin arkistoista.

Kirjastossa on 2000 käsikirjoituksia ja 35 000 painettua kirjaa.

Maanomistusristiriitoja

Syyskuussa 2008 luostarin sanottiin sekaantuneet omituisiin kiinteistökauppoihin. Luostari vaihtoi vähäarvoisia maita arvokkaisiin valtion omistamiin alueisiin ja omaisuuteen Uusi demokratia puolueen hallituksen pääministeri Kostas Karamanliksen aikana. Kustannukset valtiolle tästä kaupasta uskotaan olleen ainakin 100 miljoonaa euroa. Erään raportin mukaan arvioitiin luostarin saaneen valtion omaisuutta miljardin euron edestä. Kun tieto tästä tuli suurelle yleisölle, hallitus peruutti maakauppoja ja kaksi ministeriä erosi. Lisäksi parlamentti päätti yksimielisesti perustaa komitean tutkimaan asiaa. Michael Lewis teoksessaan Boomerang arvelee, että munkit halusivat käyttää voittorahat palauttaakseen luostarin entiseen loistoonsa. Joulukuussa 2011 igumeni Efraim pidätettiin ja vangittiin ennen oikeudenkäyntiä tämän väitetyistä petoksista ja väärinkäytöksistä.

Luostarin ihmeitätekevät ikonit

Luostarissa on seitsemän Jumalanäidin ikonia, joiden sanotaan olevan ihmeitätekeviä ikoneja: Elaiovrytissa (Ελαιοβρύτισσα), Ktetorissa (Vimatarissa / Βηματάρισσα), Esfagmeni (Εσφαγμένη), Pantanassa (Παντάνασσα), Pyrovolitheisa (Πυροβοληθείσα) eli Vatopedin Jumalanäiti, Antifonitria (Αντιφωνήτρια) ja Paramythia (Παραμυθία).

HAP