Toiminnot

Ylen pyhän Valtiattaremme, Jumalansynnyttäjän ja ainaisen Neitseen Marian Ilmestys - typikon

Kohteesta Ortodoksi.net

I

Huomautus. Jos ilmestyspäivän aatto on keskiviikkona tai perjantaina, joina tavan mukaisesti toimitetaan Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia, niin kaupunkien kirkoissa ei toimiteta Ennenpyhitettyjen lahjain liturgiaa, koska niissä ei toimiteta kokoöisiä palveluksiakaan, paitsi Suurena tiistaina ja Suurena keskiviikkona, jolloin toimitetaan Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia yhdistettynä pieneen ehtoopalvelukseen. Pyhissä luostareissa kuitenkin, luostarielämän omaleimaisuuden takia ja koska niissä aina toimitetaan kokoöisiä jumalanpalveluksia, toimitetaan aattona Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia pieneen ehtoopalvelukseen liitettynä, vanhojen perustypikonien siis muuttumatta.

1. Jos Ilmestyspäivä osuu paaston 3:nnen viikon perjantaiksi, niin keskiviikkoaamuna, ehtoopalveluksessa johon liittyy Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia, alkupsalmin ja psalmikatisman jälkeen, laulamme avuksihuutostikiiroina päivän stikiiran kahdesti ja marttyyristikiiran kerran, triodionin 3 vuorossa olevaa stikiiraa ja 4 esijuhlan stikiiraa Ylienkeli Gabrielille on uskottu, Kunnia, nyt, Gabriel julistaa tänään. Saatto, Oi Jeesus Kristus, ja päivän parimiat. Nouskoon minun rukoukseni ja edelleen Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia. Illalla Suuri ehtoonjälkeinen palvelus tavan mukaisesti.

2. Torstaiaamuna, puoliyönpalveluksen jälkeen, katumustropari Armahda meitä, Herra, armahda meitä ja heksapsalmi. Ektenian jälkeen Jumala on Herra lauselmineen ja esijuhlan tropari. Päivän psalmikatismat, oktoekhoksen katumustroparit ja triodionin katismatropari, psalmi 50(51), luetaan yhdeksän oodia ja esijuhlan kanoni Ilahdu ja riemastu, maailma ynnä päivän triodionit. 3:nnen veisun jälkeen esijuhlan katismatropari Tänään koko luomakunta riemuitsee, 6:nnen veisun jälkeen kontakki Oi Jumalansynnyttäjä, Sinä Adamin uusi kutsu ja päivän synaksario. Kanonien jälkeen 8:nnen veisun irmossi Kätensä ojentaen Daniel ja Me ylistämme Sinua lauselmineen. Esijuhlan eksapostilario Esijuhlan lahjoina. Sitten Sinulle, Herra meidän Jumalamme, ja ektenian jälkeen päivän virrelmästikiira kahdesti ja marttyyristikiira kerran, Kunnia, nyt, Jumalansynnyttäjä kuuli sanoja, Hyvä on Herraa kiittää, trishagion, tropari Tämä päivä on johdatus, ja luetaan hetket, joissa lausumme esijuhlan troparin ja kontakin. 6:nnen hetken jälkeen päätös. 9. hetki luetaan illalla, ennen ehtoopalvelusta tavan mukaisesti, ja siinäkin lausumme esijuhlan troparin ja kontakin. Suuri ehtoopalvelus

3. Torstai-iltana alkupsalmin jälkeen avuksihuutostikiiroina 3 stikiiraa Oi Neitsyt, kun Gabriel ilmoitti Sinulle kahteen kertaan, Kunnia, nyt, Ylienkeli Gabriel lähetettiin taivaasta. Saatto, Oi Jeesus Kristus, päivän prokimeni ja parimiat. Virrelmästikiiroina 3 stikiiraa Kuudentena kuukautena lähetettiin, Kunnia, nyt, Tämä on Neitseen juhla, tropari Tämä päivä on pelastuksemme alku kolmesti, ja päätös.

4. Perjantaina aamupalveluksessa Kiitetty olkoon Jumalamme, trishagion jne, psalmi 50(51), litanianstikiirat, sitten trishagion, tropari ja heksapsalmi. Jumala on Herra jälkeen tropari kolmesti, päivän psalmikatismat ja polyeleo Sydämeni on tulvillaan kauniita sanoja. Katismatroparit järjestyksessään (viimeinen kahteen kertaan), 4:nnen säv:n 1. antifoni, prokimeni Julistakaa päivästä päivään, Kaikki, joissa henki on ja evankeliumi. Luetaan psalmi 50(51), Kunnia, Jumalansynnyttäjän rukouksien tähden, Nyt, sama uudelleen, liitelauselma Armahda minua, Jumala ja stikiira Gabriel julistaa tänään. Kanoni, tropareita 6, ilman liitelauselmaa, mutta viimeisiin tropareihin Kunnia, Nyt. 3:nnen veisun jälkeen katismatropari Jumalan Sana on nyt laskeutunut kerran, 6:nnen veisun jälkeen kontakki Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä ja iikossi Ylienkeli lähetettiin taivaasta. Synaksario.. Katabasiat Minä avaan nyt suuni, ja lauletaan 9. veisu ylistyslauselmineen Maa, julista suurta iloa... Jumalan elävään liiton arkkiin.... Sitten molemmat eksapostilariot. Kiitosstikiiroina 3 stikiiraa Taivaan korkeudesta laskeutui, ensimmäinen kahdesti, Kunnia, nyt, Tänään paljastuu iankaikkisuudesta, Suuri ylistysveisu ja tropari Tämä päivä on pelastuksemme alku.

5. Liturgiassa antifonit.

1. antifoni

Jumala, neuvo kuninkaalle lakisi, / opeta oikeamielisyys hallitsijalle!

Jumalansynnyttäjän esirukouksien tähden // Vapahtaja pelasta meidät

Niin vuoret kantavat rauhan hedelmää / ja oikeus verhoaa kukkulat.

Jumalansynnyttäjän esirukouksien tähden // Vapahtaja pelasta meidät

Kertokaa päivästä päivään / ilosanomaa hänen avustaan.

Jumalansynnyttäjän esirukouksien tähden // Vapahtaja pelasta meidät

Herra on vannonut Daavidille valan, / antanut lupauksen, jota hän ei peruuta.

Jumalansynnyttäjän esirukouksien tähden // Vapahtaja pelasta meidät

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja pyhälle Hengelle / nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen Jumalansynnyttäjän esirukouksien tähden, // Vapahtaja pelasta meidät

2. antifoni

Olkoon hän kuin sade kuivalle nurmelle, / kuin maahan lankeava kevätsade.

Pelasta, meidän tähtemme lihaksi tullut Jumalan Poika, meidät, / jotka Sinulle veisaamme, / Halleluja.

Korkeimman / pyhiä asuinsijoja.

Pelasta, meidän tähtemme lihaksi tullut Jumalan Poika, meidät / jotka Sinulle veisaamme, / Halleluja.

Meidän Jumalamme tulee, / hän ei enää vaikene.

Pelasta, meidän tähtemme lihaksi tullut Jumalan Poika, meidät / jotka Sinulle veisaamme, / Halleluja.

Kukoistakoon oikeus hänen päivinään, / ja vallitkoon rauhan runsaus.

Pelasta, meidän tähtemme lihaksi tullut Jumalan Poika, meidät / jotka Sinulle veisaamme, / Halleluja.

Kunnia... Nyt. Amen. Jumalan ainokainen...

3. antifoni

Pysyköön hänen nimensä ikuisesti, muistettakoon se aina auringon alla.

Tämä päivä on pelastuksemme alku...

Ylistetty on Herra, Israelin Jumala, ihmeelliset ovat hänen tekonsa.

Tämä päivä on pelastuksemme alku...

Ylistetty ikuisesti hänen nimensä kunnia.

Tämä päivä on pelastuksemme alku...

Saattolauselma Kertokaa päivästä päivään ilosanomaa hänen avustaan. Pelasta, meidän tähtemme lihaksi tullut Jumalan Poika, meidät, jotka Sinulle veisaamme: Halleluja! Tropari Tämä päivä on pelastuksemme alku ja kontakki Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä. Trishagion, juhlan epistola ja evankeliumi ja edelleen Krysostomoksen liturgia. Totisesti on kohtuullista sijasta Maa, julista suurta iloa... Jumalan elävään liiton arkkiin. Ehtoollislauselma Herra on valinnut Siionin, Me näimme, ja päätös.

Päätösjuhla

6. Samana perjantaina illalla alkupsalmi jälkeen avuksihuutostikiiroina 3 juhlan stikiiraa Oi Neitsyt, kun Gabriel ilmoitti Sinulle ja 3 arkkienkeli Gabrielin stikiiraa (ks maaliskuun 26), Kunnia, nyt, Ylienkeli Gabriel lähetettiin taivaasta. Saatto, Oi Jeesus Kristus ja päivän prokimeni. Virrelmästikiiroina 3 stikiiraa Kuudentena kuukautena lähetettiin, Kunnia, nyt, Tämä on Neitseen juhla. Herra, nyt Sinä lasket jälkeen lauletaan Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä hitaasti ja luetaan tavan mukaisesti Jumalansynnyttäjän iikossit. Iikossien päätyttyä lauletaan Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä lyhyesti, trishagion, tropari kolmesti, ja päätös.

7. Lauantaina aamupalveluksessa, puoliyönpalveluksen jälkeen, trishagion, juhlan tropari ja heksapsalmi. Jumala on Herra jälkeen tropari kolmesti, päivän psalmikatismat, juhlan 1:sen ja 2:sen jakson katismatroparit, luetaan psalmi 50(51), juhlan kanoni ja arkkienkelin kanoni. 3:nnen veisun jälkeen arkkienkelin katismatroparit Enkelten esimies, suuri Gabriel ja Sinä, Gabriel, olet. 6:nnen veisun jälkeen juhlan kontakki ja iikossi sekä päivän synaksario. Katabasioina Minä avaan nyt suuni, ja kun on laulettu Me ylistämme Sinua lauselmineen, juhlan kaksi eksapostilariota. Kiitosstikiiroina juhlan stikiirat, Kunnia, nyt, Iloitkoot taivaat ja maa riemuitkoon. Suuri ylistysveisu ja juhlan tropari.

8. Liturgiassa juhlan antifonit. Saatossa Tulkaa, kumartukaamme... meidän tähtemme lihaksi tullut..., juhlan tropari, arkkienkelin tropari, temppelin pyhän tropari ja kontakki Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä. Epistola (ks syyskuun 6) ja evankeliumi (ks marraskuun 8). Totisesti on kohtuullista. Ehtoollislauselma Sinä teet tuulista sanasi viejät, Me näimme, ja päätös.

II

9. Jos juhla osuu 3:nnen viikon lauantaiksi, niin torstaiaamuna ehtoopalveluksessa alkupsalmin jälkeen avuksihuutostikiiroina 3 triodionin stikiiraa ja 3 esijuhlan stikiiraa Ylienkeli Gabrielille on uskottu kätketty, Kunnia, nyt, Gabriel julistaa tänään. Oi Jeesus Kristus ja päivän parimiat. Virrelmästikiira kahdesti ja marttyyristikiira kerran, Kunnia, nyt, Jumalansynnyttäjä kuuli sanoja, trishagion, Iloitse, Jumalansynnyttäjä, Herra, armahda 40, Me ylistämme Sinua, Taivaallinen Kuningas, ohjaa maamme hallitusta, Kaikkein pyhin Kolminaisuus, yksiolennollinen Voima, Siunattu olkoon Herran nimi, Minä tahdon aina ylistää Herraa, päätös.

Illalla luetaan Suuri ehtoonjälkeinen palvelus, perjantaiaamuna aattopäivän aamupalvelus ja hetket kohdan I ' 2 mukaisesti, 6:nnen hetken rukouksen jälkeen päätös.

10. Perjantai-iltana, Suuressa ehtoopalveluksessa alkupsalmin jälkeen avuksihuutostikiiroina 3 juhlan stikiiraa Oi Neitsyt, kun Gabriel ilmoitti Sinulle kahteen kertaan, Kunnia, nyt, Ylienkeli Gabriel lähetettiin taivaasta. Saatto, Oi Jeesus Kristus, päivän prokimeni ja parimiat. Virrelmästikiiroina 3 stikiiraa Kuudentena kuukautena lähetettiin, Kunnia, nyt, Tämä on Neitseen juhla. Herra, nyt Sinä lasket jälkeen lauletaan Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä hitaasti ja luetaan akatiston kolmas jakso tavan mukaisesti. Iikossien jälkeen Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä lyhyesti, sitten trishagion, tropari Tämä päivä on pelastuksemme alku kolmesti, ja päätös.

Lauantaiaamuna juhlan aamupalvelus ja Krysostomoksen liturgia lauletaan kohdan I ' 4, 5 mukaisesti.

Päätösjuhla

11. Lauantai-iltana alkupsalmin ja psalmikatisman jälkeen avuksihuutostikiiroina 4 ylösnousemusstikiiraa, 3 ristin stikiiraa ja 3 juhlan stikiiraa, Kunnia, Kristus, meidän Jumalamme!, Nyt, juhlan stikiira. Saatto, Oi Jeesus Kristus ja prokimeni. Virrelmästikiiroina ylösnousemusstikiirat, Kunnia, Herra, Sinä autoit sävyisää Daavidia, Nyt, Tämä on Neitseen juhla. Ylösnousemustropari, ristin tropari, juhlan tropari, ja päätös.

Sunnuntaiaamuna lauletaan pelkkä ristinkumartamisen palvelus yhdistettynä ylösnousemus-palvelukseen, niin kuin triodionissa neuvotaan.

III

12. Jos juhla osuu paaston 3:nneksi sunnuntaiksi, niin perjantaiaamuna, Ennen pyhitettyjen lahjain ehtoopalveluksessa, alkupsalmin ja katisman jälkeen, avuksihuutostikiiroina Tuhlaajapojan tavoin kahdesti, vuorosävelmän mukaiset 4 stikiiraa marttyyreille ja 4 esijuhlan stikiiraa Ylienkeli Gabrielille on uskottu kätketty, Kunnia, nyt, Gabriel julistaa tänään. Saatto, Oi Jeesus Kristus ja päivän parimiat. Nouskoon minun rukoukseni ja edelleen Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia.

Illalla pieni ehtoonjälkeinen palvelus ja luetaan kappale akatistoa. Kontakkina trishagionin jälkeen Oi Jumalansynnyttäjä, Sinä Adamin uusi kutsu jne.

13. Lauantaina aamupalveluksessa, puoliyönpalveluksen jälkeen, trishagion, esijuhlan tropari ja heksapsalmi. Jumala on Herra jälkeen tropari kahdesti, päivän psalmikatismat, vuorosävelmän mukaiset marttyyrien katismatroparit, psalmi 50(51) ja esijuhlan kanoni Ilahdu ja riemastu, maailma ja päivän triodionit. 3:nnen veisun jälkeen esijuhlan katismatropari. 6:nnen veisun jälkeen kontakki Oi Jumalansynnyttäjä, Sinä Adamin uusi kutsu ja synaksario. 9:nnen veisun jälkeen lauletaan 8:nnen veisun irmossi, ja Me ylistämme Sinua jälkeen eksapostilario Esijuhlan lahjoina kahdesti. Kiitosstikiiroina pienen ehtoopalveluksen stikiirat Luoja sääli luotuansa, Kunnia, nyt, Kuudentena kuukautena lähetettiin ylienkeli, Sinulle, Herra meidän Jumalamme, ja ektenian jälkeen pienen ehtoopalveluksen virrelmästikiirat Ylhäisten voimien päällikkö Gabriel, Kunnia, nyt, Jumalansynnyttäjä kuuli sanoja, Hyvä on Herraa kiittää, trishagion ja tropari.

14. Liturgiassa päivän antifonit. Saatossa Tulkaa kumartukaamme... pyhissä ihmeellinen..., esijuhlan tropari, temppelin pyhän tropari ja esijuhlan kontakki. Päivän epistola ja evankeliumi, Totisesti on kohtuullista, päivän ehtoollislauselma, Me näimme, ja päätös.

15. Samana lauantaina, illalla, alkupsalmin ja psalmikatisman jälkeen, avuksihuutostikiiroina 3 ylösnousemusstikiiraa, 3 ristin stikiiraa, ja 4 juhlan stikiiraa Oi Neitsyt, kun Gabriel ilmoitti Sinulle, Kunnia, Kristus, meidän Jumalamme!, Nyt, Ylienkeli Gabriel lähetettiin taivaasta. Saatto, Oi Jeesus Kristus, prokimeni ja juhlan parimiat. Virrelmästikiiroina ylösnousemusstikiirat, Kunnia, Herra, Sinä autoit sävyisää Daavidia, Nyt, Tämä on Neitseen juhla. Ylösnousemustropari, ristin tropari, juhlan tropari, ja päätös.

16. Sunnuntaina aamupalveluksessa, Kiitetty olkoon Jumalamme jälkeen trishagion, psalmi 50(51), litanian stikiirat (kolminaisuuskanoni jää pois), Kunnia, triodionin stikiira, Nyt, juhlan stikiira. Sitten trishagion, juhlan tropari ja heksapsalmi. Jumala on Herra jälkeen troparit samoin kuin ehtoopalveluksessa, päivän psalmikatismat ja juhlan polyeleo. 1:sen ja 2:sen ryhmän katismatropareina 2 ylösnousemustroparia ja juhlan katismatropari, 3:nnella kerralla ristin katismatropari ja juhlan katismatroparit. Pieni ektenia, vuorosävelmän mukaiset hypakoe ja antifonit ja juhlan prokimeni Kertokaa päivästä päivään ilosanomaa hänen avustaan. Kaikki, joissa henki on ja juhlan aamupalveluksen evankeliumi. Nähtyämme Kristuksen ylösnousemisen ja psalmi 50(51), Kunnia, Jumalansynnyttäjän rukouksien tähden, Nyt, sama uudelleen, liitelauselma Armahda minua, Jumala ja stikiira Gabriel julistaa tänään. Triodionin kanonit, joista ensimmäiseksi irmossi Muinoin jumalallinen Mooses lauletaan kahdesti, toiseen tropariin liitelauselma Kunnia olkoon pyhälle ylösnousemisellesi, ja muihin tropareihin Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, sitten juhlan kanoni. 3:nnen veisun jälkeen, triodionin kontakin ja iikossin jälkeen lauletaan ristin ja juhlan katismatroparit. 6:nnen veisun jälkeen juhlan kontakki ja iikossi, päivän synaksario ja triodionin synaksario, katabasioina Muinoin jumalallinen Mooses, sitten juhlan 9. veisu Maa, julista suurta iloa... Jumalan elävään liiton arkkiin, katabasiana Neitsytäiti, totinen Jumalansynnyttäjä!. Ylösnousemuseksapostilario, ristin eksapostilario ja juhlan eksapostilario. Kiitosstikiiroina 2 ylösnousemusstikiiraa, 3 ristin stikiiraa ja 3 juhlan stikiiraa, Kunnia, Nyt, Tänään paljastuu iankaikkisuudesta, Suuri ylistysveisu. Laulettaessa ylistysveisun trishagionia toimitetaan kalliin Ristin saatto tavan mukaisesti. Kun on laulettu stikiira Tulkaamme, uskovaiset lauletaan Tänä päivänä.

17. Liturgiassa juhlan antifonit (ks kohta I ' 5), toiseen antifoniin meidän tähtemme lihaksi tullut. Saattolauselma Kertokaa päivästä päivään ilosanomaa hänen avustaan... Pelasta, kuolleista ylösnoussut.... Ylösnousemustropari, ristin tropari, juhlan tropari ja kontakki Sinulle, oi Jumalansynnyttäjälle. Trishagionin sijasta Sinun ristillesi, sunnuntain epistola ja juhlan evankeliumi. Totisesti on kohtuullista sijasta Maa, julista suurta iloa... Jumalan elävään liiton arkkiin. Ehtoollislauselma Herra on valinnut Siionin, Me näimme, ja päätös.

Päätösjuhla

18. Samana sunnuntaina, illalla, alkupsalmin jälkeen avuksihuutostikiiroina 3 juhlan stikiiraa Oi Neitsyt, kun Gabriel ilmoitti Sinulle ja 3 arkkienkeli Gabrielin stikiiraa Suuri, jumalallinen, valonkirkas, Kunnia, nyt, Ylienkeli Gabriel lähetettiin taivaasta. Saatto, Oi Jeesus Kristus ja päivän prokimeni. Virrelmästikiiroina 3 stikiiraa Kuudentena kuukautena lähetettiin, Kunnia, nyt, Tämä on Neitseen juhla. Juhlan tropari kolmesti, ja päätös.

IV

19. Jos juhla osuu 4:nnen viikon maanantaiksi, niin lauantai-iltana ja sunnuntaiaamuna esijuhlan palvelus jätetään pois ja lauletaan vain ristin ja ylösnousemuksen palvelus, niin kuin triodionissa osoitetaan.

Sunnuntai-iltana ja maanantaiaamuna juhlan palvelus lauletaan samoin kuin kohdassa I ' 3-5.

Päätösjuhla on samana maanantaina, illalla, ja lauletaan kohdan III ' 18 mukaisesti.

V

20. Jos juhla osuu 4:nnen, 5:nnen tai 6:nnen viikon tiistaiksi, niin sunnuntaina ehtoopalveluksessa, alkupsalmin jälkeen, avuksihuutostikiiroina 4 vuorosävelmän mukaista katumusstikiiraa, 3 triodionin stikiiraa ja 3 esijuhlan stikiiraa Ylienkeli Gabrielille on uskottu kätketty, Kunnia, nyt, Gabriel julistaa tänään. Saatto, Oi Jeesus Kristus ja suuri prokimeni lauselmineen. Virrelmästikiiroina triodionin stikiira kahdesti ja marttyyristikiira kerran, Kunnia, nyt, Jumalansynnyttäjä kuuli sanoja, Herra, armahda 40, Kunnia, nyt, Me ylistämme Sinua, Taivaallinen Kuningas, ohjaa maamme hallitusta, kumarrukset ja anteeksi anto tavan mukaisesti, ja päätös.

Maanantaina aaton aamupalvelus ja hetket samoin kuin kohdassa I ' 2. 6:nnen hetken rukouksen jälkeen päätös. Maanantai-iltana Suuri ehtoopalvelus ja tiistaina juhlan aamupalvelus sekä Krysostomoksen liturgia kohdan I ' 3-5 mukaisesti. Päätösjuhla saman tiistain illalla niin kuin kohdassa III ' 18.

VI

21. Jos juhla osuu 4:nnen tai 6:nnen viikon keskiviikoksi tai torstaiksi, niin esijuhlan ehtoopalvelus lauletaan molemmissa tapauksissa niin kuin on sanottu kohdassa II ' 9. Aaton aamupalvelus ja hetket kohdan I ' 2 mukaisesti. Juhlan suuri ehtoopalvelus ja aamupalvelus sekä Krysostomoksen liturgia kohdan I ' 3, 5 mukaisesti, ja päätösjuhla samana iltana kohdan III ' 18 mukaisesti.

VII

22. Jos juhla osuu 4:nnen viikon perjantaiksi, niin keskiviikkoaamuna alkupsalmin ja katisman jälkeen avuksihuutostikiiroina 2 triodionin vuorossa olevaa stikiiraa, marttyyristikiira, 3 esijuhlan stikiiraa Ylienkeli Gabrielille on uskottu kätketty, Kunnia, nyt, Gabriel julistaa tänään. Saatto, Oi Jeesus Kristus, päivän parimiat, Nouskoon minun rukoukseni ja edelleen Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia.

Torstaiaamuna aaton aamupalvelus ja hetket kohdan I ' 2 mukaisesti. 6:nnen hetken rukouksen jälkeen päätös. Torstai-iltana juhlan Suuri ehtoopalvelus ja perjantai aamuna aamupalvelus sekä Krysostomoksen liturgia kohdan I ' 3,5 mukaisesti. Päätösjuhla samana perjantaina illalla kohdan I ' 6, 7, 8 mukaisesti.

VIII

23. Jos juhla osuu 4:nnen viikon lauantaiksi, niin torstaiaamuna esijuhlan ehtoopalvelus kohdan II ' 9 mukaisesti. Perjantaiaamuna aamupalvelus ja hetket kohdan I ' 2 mukaisesti. 6:nnen hetken rukouksen jälkeen päätös.

Perjantai-iltana juhlan Suuri ehtoopalvelus ja lauantaiaamuna aamupalvelus sekä Krysostomoksen liturgia kohdan II ' 10 mukaisesti.

Päätösjuhla

24. Lauantai-iltana alkupsalmin ja psalmikatisman jälkeen avuksihuutostikiiroina 4 ylösnousemusstikiiraa, 3 juhlan stikiiraa ja 3 arkkienkelin stikiiraa, Kunnia, Ylienkeli Gabriel lähetettiin, Nyt, vuorosävelmän mukainen 1:nen stikiira Jumalansynnyttäjälle. Saatto, Oi Jeesus Kristus ja prokimeni. Virrelmästikiiroina ylösnousemusstikiirat, Kunnia, nyt, Iloitkoot taivaat ja maa riemuitkoon, ylösnousemustropari kerran, juhlan tropari kahdesti, ja päätös.

Pyhän Johannes Siinailaisen palvelus lauletaan ehtoonjälkeisissä palveluksissa.

25. Sunnuntaina aamupalveluksessa psalmin 50(51) jälkeen kolminaisuuskanoni ja kolminaisuustroparit Totisesti on kohtuullista, sitten trishagion, juhlan tropari ja heksapsalmi. Jumala on Herra jälkeen troparit samoin kuin ehtoopalveluksessa, psalmikatismat ja 17 katisma, katismatropareina ylösnousemustroparit ja aina yksi juhlan katismatropareista, Kiitetty olet Sinä, Herra, vuorosävelmän mukaiset hypakoe, antifonit ja prokimeni. Ylösnousemuskanoni ja juhla kanoni. 3:nnen veisun jälkeen arkkienkelin katismatroparit Enkelten esimies, suuri Gabriel ja Sinä, Gabriel, olet ensimmäinen (ks maaliskuun 26). 6:nnen veisun jälkeen ylösnousemuskontakki ja -iikossi sekä päivän synaksario. Katabasioina Minä avaan nyt suuni ja ylösnousemusevankeliumi sunnuntaipäivien järjestyksessä. Sitten Me ylistämme Sinua lauselmineen. Ylösnousemuseksapostilario ja juhlan eksapostilariot. Kiitosstikiiroina 4 ylösnousemusstikiiraa ja 4 arkkienkelin stikiira (tähän juhla päättyy), Kunnia Tulkaamme työhön hengelliseen viinitarhaan, Nyt, Korkeasti siunattu, suuri ylistysveisu, Tänä päivänä, ja edelleen Basileios Suuren liturgia, jossa kontakkina Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä.

IX

26. Jos juhla osuu paaston 4:nneksi sunnuntaiksi, niin perjantaina ehtoopalveluksessa alkupsalmin ja psalmikatisman jälkeen avuksihuutostikiiroina Tehtyäni kalliin sieluni himojen orjaksi kahdesti, vuorosävelmän mukaiset 4 marttyyristikiiraa ja 4 esijuhlan stikiiraa, Kunnia, nyt, Gabriel julistaa tänään. Saatto, Oi Jeesus Kristus ja päivän parimiat. Nouskoon minun rukoukseni ja edelleen Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia.

Illalla luetaan akatiston 4. jakso tavan mukaisesti pienen ehtoopalveluksen yhteydessä, trishagionin jälkeen kontakki Oi Jumalansynnyttäjä, Sinä Adamin uusi kutsu.

Lauantaina aaton aamupalvelus ja liturgia kohdan III ' 13, 14 mukaisesti.

27. Lauantaina Suuressa ehtoopalveluksessa alkupsalmin ja psalmikatisman jälkeen avuksihuutostikiiroina 4 ylösnousemusstikiiraa ja 6 juhlan stikiiraa, Kunnia, Nyt, Ylienkeli Gabriel lähetettiin taivaasta. Saatto, Oi Jeesus Kristus, ja juhlan parimiat. Virrelmästikiiroina ylösnousemusstikiirat, Kunnia, nyt, Tämä on Neitseen juhla. Ylösnousemustropari, juhlan tropari kahdesti, ja päätös.

28. Sunnuntaina aamupalveluksessa Kiitetty olkoon Jumalamme jälkeen psalmi 50(51) (kolminaisuuskanoni jätetään pois, ja lauletaan juhlan litanianstikiirat), sitten trishagion, juhlan tropari ja heksapsalmi. Jumala on Herra jälkeen troparit samoin kuin ehtoopalveluksessa. Päivän psalmikatismat ja juhlan polyeleo. Katismatropareina 1:sellä ja 2:sella kerralla 2 ylösnousemustroparia ja yksi juhlan katismatropari, 3:nnella kerralla vain juhlan katismatroparit. Pieni ektenia, sitten vuorosävelmän mukaiset hypakoe ja antifonit ja juhlan prokimeni Julistakaa päivästä päivään, Kaikki, joissa henki on ja evankeliumi. Nähtyämme Kristuksen ylösnousemisen ja luetaan psalmi 50(51), Kunnia, Jumalansynnyttäjän rukouksien tähden, Nyt, sama uudelleen, liitelauselma Armahda minua, Jumala ja stikiira Gabriel julistaa tänään. Ylösnousemuskanoni ja juhlan kanoni. 3:nnen veisun jälkeen ylösnousemuskontakki ja -iikossi, sitten lauletaan katismatropari Jumalan Sana on nyt laskeutunut kerran. 6:nnen veisun jälkeen juhlan kontakki ja iikossi ja päivän synaksario. Katabasioina Minä avaan nyt suuni ja juhlan kanonin 9. veisu. Ylösnousemuseksapostilario ja juhlan eksapostilario. Kiitosstikiiroina 4 ylösnousemusstikiiraa ja 4 juhlan stikiiraa, Kunnia, nyt, Tänään paljastuu iankaikkisuudesta, Suuri ylistysveisu ja Tänä päivänä.

29. Liturgiassa juhlan antifonit, saattolauselma Julistakaa päivästä päivään... kuolleista ylösnoussut.... Ylösnousemustropari, juhlan tropari ja kontakki Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä. Juhlan epistola ja evankeliumi. Totisesti on kohtuullista sijasta Maa, julista suurta iloa... Jumalan elävään liiton arkkiin. Ehtoollislauselma Herra on valinnut Siionin, Me näimme, ja päätös. Pyhittäjän palvelus lauletaan ehtoojälkeisissä palveluksissa.

Illalla päätösjuhla kohdan III ' 18 mukaisesti.

X

30. Jos juhla osuu 5:nnen tai 6:nnen viikon maanantaiksi, niin lauantaina ehtoopalveluksessa, alkupsalmin ja psalmikatisman jälkeen, avuksihuutostikiiroina 4 ylösnousemusstikiiraa, 3 esijuhlan stikiiraa ja 3 triodionin stikiiraa, Kunnia, Jumalansynnyttäjä kuuli sanoja, Nyt, vuorosävelmän mukainen 1. stikiira Jumalansynnyttäjälle. Saatto, Oi Jeesus Kristus ja prokimeni. Virrelmästikiiroina ylösnousemusstikiirat, Kunnia, triodionin stikiira, Nyt, Gabriel julistaa tänään hyvän sanoman. Ylösnousemustropari, triodionin tropari, esijuhlan tropari, ja päätös.

31. Sunnuntaina aamupalveluksessa psalmin 50(51) jälkeen kolminaisuuskanoni ja kolminaisuustropari Totisesti on kohtuullista, trishagion, esijuhlan tropari, ja heksapsalmi. Jumala on Herra jälkeen ylösnousemustropari, triodionin tropari ja esijuhlan tropari. Psalmikatismat ja 17. katisma. Ylösnousemuskatismatroparit. Kiitetty olet Sinä, Herra. Vuorosävelmän mukaiset hypakoe, antifonit ja prokimeni. Ylösnousemuskanoni ja esijuhlan kanoni, jonka liitelauselma on Kunnia olkoon Sinulle, Jumala. 3:nnen veisun jälkeen esijuhlan katismatropari Tänään koko luomakunta riemuitsee kerran. 6:nnen veisun jälkeen ylösnousemuskontakki ja -iikossi sekä päivän ja triodionin synaksariot. Katabasioina Minä avaan nyt suuni ja triodionin sunnuntain järjestyksen mukaisesti ylösnousemusevankeliumi. Me ylistämme Sinua jälkeen ylösnousemuseksapostilario, triodionin eksapostilario ja esijuhlan eksapostilario. Kiitosstikiiroina 4 ylösnousemusstikiiraa ja 4 esijuhlan stikiiraa Luoja sääli luotuansa, Kunnia, triodionin stikiira, Nyt, Korkeasti siunattu, suuri ylistysveisu, Tänä päivänä, ja edelleen Basileios Suuren liturgia, jossa typikon-psalmit ja autuudenlauseet. Kontakki Oi Jumalansynnyttäjä, Sinä Adamin uusi kutsu. Sunnuntain epistola ja evankeliumi. Ehtoollislauselma Ylistäkää Herraa, Me näimme, ja päätös.

Samana sunnuntaina illalla ja maanantaina aamulla juhlan palvelus sekä Krysostomoksen liturgia toimitetaan kohdan I ' 3-5 mukaisesti. Illalla päätösjuhla kohdan III ' 18 mukaisesti.

XI

32. Jos juhla osuu 5:nnen viikon keskiviikoksi, niin maanantaiaamuna ehtoopalveluksessa, alkupsalmin jälkeen, laulamme avuksihuutostikiiroina 3 vuorossa olevaa triodionin stikiiraa ja 3 esijuhlan stikiiraa Ylienkeli Gabrielille on uskottu kätketty, Kunnia, nyt, Gabriel julistaa tänään. Saatto, Oi Jeesus Kristus, päivän parimiat. Virrelmästikiiroina kaksi triodionin stikiiraa Ryövärin käsiin langenneen ja Jäätyämme rikkomuksen tähden paitsi, marttyyristikiira, sitten aakkosstikiirat Koko elämäni on kulunut (joita siis ei lauleta keskiviikko-iltana), joiden liitelauselma on Kunnia olkoon Sinulle, Jumala, kunnia Sinulle loppuun asti. Herra, nyt Sinä lasket, trishagion, Iloitse, Jumalansynnyttäjä, kumarrukset, ja päätös.

Illalla lauletaan pieneen ehtoojälkeiseen palvelukseen yhdistettynä Suuri kanoni, trishagionin jälkeen kontakki Minun sieluni, voi minun sieluni, ja päätös.

Tiistaiaamuna aaton palvelus lauletaan kohdan I ' 2 mukaisesti. Virrelmästikiiroina Herra, Sinä sairasten parantaja ja marttyyri stikiira, Kunnia, nyt, Jumalansynnyttäjä kuuli sanoja, Hyvä on Herraa kiittää, trishagion, esijuhlan tropari Tämä päivä on johdatus, hetket yksinkertaisina ja 6:nnen hetken rukouksen jälkeen päätös.

Tiistai-iltana ja keskiviikkoaamuna juhlan palvelus sekä Krysostomoksen liturgia lauletaan kohdan I ' 3-5 mukaisesti.

Päätösjuhla

33. Keskiviikkoiltana, alkupsalmin jälkeen avuksihuutostikiiroina 3 juhlan stikiiraa ja 3 arkkienkelin, Kunnia, nyt, Ylienkeli Gabriel lähetettiin. Saatto, Oi Jeesus Kristus, ja päivän prokimeni. Virrelmästikiiroina 3 juhlan stikiiraa, Kunnia, nyt, Tämä on Neitseen juhla. Tropari kolmesti, ja päätös.

34. Torstaiaamuna, puoliyönpalveluksen jälkeen katumustropari Armahda meitä, Jumala, armahda meitä ja heksapsalmi. Lauselmat Sinua minun sieluni yöllä janoaa jne ja Halleluja. Psalmikatisman ensimmäisen kunnian jälkeen oktoehoksen katumuskatismatroparit, 2:sen jälkeen triodionin katismatroparit. Sitten psalmi 50(51), luetaan 9 oodia, ja arkkienkelin kanonin 1. ja 3. veisu. Irmossi, pieni ektenia ja arkkienkelin katismatroparit 3:nnen veisun jälkeen. Sitten 4. veisu ja triodion, ja 5. ja 6. veisu. 6:nnen veisun jälkeen irmossi, pieni ektenia ja kontakki Minun sieluni, voi minun sieluni, päivän ja triodionin synaksariot. 7:nnen veisun sijasta triodionin autuudentroparit liitelauseenaan Armahda minua, Jumala, armahda minua, ylienkelin kanonin 8. ja 9. veisu sekä triodionin 8. ja 9. veisu. Sitten Me kiitämme ja ylistämme ja kumarramme ja irmossi Sille, jota taivasten sotajoukot ylistävät. Me ylistämme Sinua jälkeen Selittämätöntä on syntyminen, Totisesti on kohtuullista, valovirrelmä, Sinulle, Herra meidän Jumalamme, ja ektenian jälkeen virrelmästikiira Sieluni, jouduttuasi ryövärien käsiin kahdesti ja marttyyristikiira, Kunnia, nyt, Iloitkoot taivaat ja maa riemuitkoon. Hyvä on Herraa kiittää, trishagion, Seistessämme Sinun kunniasi temppelissä, Herra, armahda 40, Kiitetty olkoon aina oleva, Taivaallinen Kuningas, ohjaa maamme hallitusta, kumarrukset ja luetaan hetket yksinkertaisina, troparina Taivaallisten voimien johtaja, kontakkina Minun sieluni, voi minun sieluni, 9:nnen hetken jälkeen autuudenlauseet, ja alkaa ehtoopalvelus.

35. Ehtoopalveluksessa, alkupsalmin ja katisman jälkeen, avuksihuutostikiiroina Omasta halustani riisuin kahdesti ja marttyyristikiira kerran sekä 3 arkkienkelin stikiiraa, Kunnia, nyt, Kuudentena kuukautena lähetettiin. Saatto, Oi Jeesus Kristus, triodionin 2 parimiaa ja minean Minut Herra loi ennen kaikkea muuta. Nouskoon minun rukoukseni ja edelleen Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia, ehtoollislauselma Maistakaa ja katsokaa.

Huomautus. Vuonna 1881, Joakim III ollessa patriarkkana, ilmestyspäivä osui 5:nnen viikon keskiviikoksi ja Suuri kanoni laulettiin synodin päätöksestä näin: Keskiviikkoiltana, päätösjuhlan ehtoopalveluksen päätöksen jälkeen, heti Kiitetty olkoon Jumalamme ja pieni ehtoonjälkeinen palvelus. Kunnia olkoon Jumalalle korkeuksissa jälkeen kanoni, 9:nnen veisun jälkeen irmossi Selittämätöntä on syntyminen, trishagion, kontakki Minun sieluni, voi minun sieluni, Herra, armahda 40, Kristus Jumala, jota kaikkina aikoina, ehtoonjälkeinen palvelus loppuun, ja päätös. Torstaiaamuna aamupalvelus ja Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia kohdan ' 34, 35 mukaisesti.

XII

36. Jos juhla osuu Suuren kanonin torstaiksi, niin tiistaiaamuna ehtoopalveluksessa avuksihuutostikiiroina 3 vuorossa olevaa triodionin stikiiraa ja 3 esijuhlan stikiiraa, Kunnia, nyt, Gabriel julistaa tänään. Saatto, Oi Jeesus Kristus ja päivän parimiat. 2 virrelmästikiiraa, marttyyristikiira ja aakkosstikiirat Koko elämäni on kulunut, joiden liitelauselma on Kunnia olkoon Sinulle, Jumala, kunnia Sinulle. Trishagion, Iloitse, Jumalansynnyttäjä, Herra, armahda 40, Taivaallinen Kuningas, ohjaa maamme hallitusta, kumarrukset, Kaikkein pyhin Kolminaisuus, yksiolennollinen Voima, Siunattu olkoon Herran nimi, Minä tahdon aina ylistää Herraa, päätös.

Saman päivän iltana lauletaan pieneen ehtoopalvelukseen yhdistettynä Suuri kanoni, tavan mukaisesti. Trishagionin jälkeen kontakki Minun sieluni, voi minun sieluni jne, ja päätös.

Keskiviikkoaamuna aaton aamupalvelus ja hetket kohdan I ' 2 mukaisesti. 6:nnen hetken rukouksen jälkeen päätös. Samana keskiviikkona illalla ja torstaiaamuna juhlan palvelus lauletaan kohdan I ' 3-5 mukaisesti. Illalla päätösjuhla kohdan III ' 18 mukaisesti.

XIII

37. Jos juhla osuu 5:nnen viikon perjantaiksi, niin keskiviikkoaamuna ehtoopalveluksessa, alkupsalmin ja katisman jälkeen, avuksihuutostikiiroissa otamme 16 liitelauselmaa alkaen jakeesta Polulle, jota minä käyn, laulamme stikiiran Ajatusteni ryövärien käsiin langettuani kahdesti, marttyyristikiiran kerran ja sitten aakkosstikiiroista Koko elämäni on kulunut 10 sekä 3 esijuhlan stikiiraa, Kunnia, nyt, Gabriel julistaa tänään. Saatto, Oi Jeesus Kristus ja triodionin parimiat. Nouskoon minun rukoukseni ja edelleen Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia.

Illalla lauletaan pieneen ehtoonjälkeiseen palvelukseen liitettynä Suuri kanoni, tavan mukaisesti, trishagionin jälkeen kontakki Minun sieluni, voi minun sieluni jne.

38. Torstaiaamuna, puoliyönpalveluksen jälkeen, heksapsalmi, Halleluja ja liitelauselmat Sinua minun sieluni yöllä janoaa, psalmikatismat, oktoehoksen katumustroparit ja triodionin katismatroparit, psalmi 50(51), luetaan 9 oodia, pieni ektenia ja esijuhlan katismatropari 3:nnen veisun jälkeen. Triodionin 4. veisu esijuhlan 4:nnen veisun jälkeen, ja esijuhlan 5. ja 6. veisu, 6:nnen veisun irmossi, ektenia, kontakki Oi Jumalansynnyttäjä, Sinä Adamin uusi kutsu ja päivän synaksariot. Sitten triodionista autuudenlauseet ja esijuhlan kanonin 7. veisu sekä sen ja triodionin 8. ja 9. veisu. Me kiitämme ja ylistämme ja kumarramme, triodionin 8:nnen veisun irmossi. Me ylistämme Sinua jälkeen eksapostilario Esijuhlan lahjoina, Sinulle, Herra meidän Jumalamme, ja ektenian jälkeen virrelmästikiira Sieluni, jouduttuasi ryövärien käsiin kahdesti ja marttyyristikiira, Kunnia, nyt, Jumalansynnyttäjä kuuli sanoja, Hyvä on Herraa kiittää, trishagion, tropari Tämä päivä on johdatus, Taivaallinen Kuningas, ohjaa maamme hallitusta, ja hetket yksinkertaisina, jokaisessa esijuhlan tropari ja kontakki. 6:nnen hetken jälkeen päätös.

Samana torstaina illalla juhlan Suuri ehtoopalvelus ja aamulla aamupalvelus sekä Krysostomoksen liturgia, niin kuin on neuvottu kohdassa I ' 3-5.

Päätösjuhla

39. Perjantai-iltana on päätösjuhla kohdan III ' 18 mukaisesti. Herra, nyt Sinä lasket jälkeen lauletaan hitaasti Pitäen salaisesti mielessään saamansa tehtävän kahdesti ja kerran lyhyesti. Sitten luetaan 1. jakso akatistoa. Sen jälkeen lauletaan kanoni Minä avaan nyt suuni, tropareita 6, 3:nnen veisun jälkeen lauletaan Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä hitaasti ja luetaan toinen akatistojakso. Sitten 2. kuoro alkaa kanonin 4:nnen veisun. 6:nnen veisun jälkeen Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä lyhyesti ja luetaan akatiston 3. jakso. Sitten lauletaan 7., 8. ja 9. kanonin veisu. 9:nnen jälkeen 1. kuoro laulaa Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä lyhyesti ja luetaan neljäs akatistojakso. Taas Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä lyhyesti, trishagion, tropari Tämä päivä on pelastuksemme alku kolmesti, ja päätös.

40. Lauantaina aamupalveluksessa, puoliyönpalveluksen jälkeen Pitäen salaisesti mielessään saamansa tehtävän ja heksapsalmi. Jumala on Herra jälkeen tropari Pitäen salaisesti mielessään saamansa tehtävän kahdesti ja psalmikatismat. 3:nnen veisun jälkeen katismatropari Enkelten esimies, suuri Gabriel ja toinen Ruumiittomien voimien sotapäällikkö. Psalmi 50(51), kanoni Minä avaan nyt suuni ja arkkienkelin kanoni. 3:nnen veisun jälkeen katismatropari Ruumiittomien voimien sotapäällikkö (ks juhlan kohdalta). 6:nnen veisun jälkeen marttyyrien triodionit, samoin kuin 7:nten, 8:nteen ja 9:nteen veisuun. 6:nnen veisun jälkeen kontakki Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä ja iikossi Ylienkeli lähetettiin taivaasta, päivän ja triodionin synaksariot, katabasioina Minä avaan nyt suuni ja Me ylistämme Sinua lauselmineen. Katabasia Jokainen maan päällä syntynyt. Eksapostilario Tänään ilmoitetaan iankaikkinen salaisuus kahdesti. Kiitosstikiiroina 4 stikiiraa Arkkienkeli Gabrielille uskotaan kätketty, Kunnia, nyt, Jumalansynnyttäjä kuuli sanoja. Suuri ylistysveisu ja Pitäen salaisesti mielessään saamansa tehtävän.

41. Liturgiassa typikon-psalmit ja autuudentroparit Jumalansynnyttäjän kanonin 3:nnesta ja 6:nnesta veisusta. Saaton jälkeen Tulkaa, kumartukaamme... pyhissä ihmeellinen.... Pitäen salaisesti mielessään saamansa tehtävän, Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä. Epistola Ensimmäisellä liitolla oli siis ja evankeliumi Maria lähti matkaan. Totisesti on kohtuullista sijasta Jokainen maan päällä syntynyt. Ehtoollislauselma Minä kohotan, Me näimme, ja päätös.

Huom! Ylläoleva ohje on syntynyt vuonna 1832 (Konstantinos I:n ollessa patriarkkana), jolloin ilmestyspäivä osui 5:nnen viikon perjantaiksi, ja sen on päätetty olevan voimassa.

XIV

42. Jos juhla osuu akatiston lauantaiksi, niin torstaiaamuna ehtoopalveluksessa, alkupsalmin jälkeen, avuksihuutostikiiroina Omasta halustani riisuin kahdesti ja marttyyristikiira kerran, triodionin 3 vuorossa olevaa stikiiraa ja 4 esijuhlan stikiiraa, Kunnia, Nyt, Gabriel julistaa tänään. Saatto, Oi Jeesus Kristus ja päivän parimiat. Nouskoon minun rukoukseni ja edelleen Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia.

Perjantaiaamuna aamupalvelus ja hetket kohdan I ' 2 mukaisesti. 6:nnen hetken rukouksen jälkeen päätös. Samana perjantaina illalla Suuri ehtoopalvelus lauletaan kohdan I ' 31 mukaisesti[1].

43. Lauantaina aamupalveluksessa Kiitetty olkoon Jumalamme jälkeen trishagion, psalmi 50(51), ja lauletaan litanianstikiirat. Sitten trishagion, tropari ja heksapsalmi. Jumala on Herra jälkeen tropari kolmesti, psalmikatismat ja polyeleo. Katismatroparit järjestyksessään, 1. ja viimeinen kahdesti. 4:nnen säv:n 1. antifoni, prokimeni Julistakaa päivästä päivään, Kaikki, joissa henki on ja evankeliumi Maria lähti matkaan. Psalmi 50(51), Kunnia, Jumalansynnyttäjän rukouksien tähden, Nyt, sama uudelleen, liitelauselma Armahda minua, Jumala ja stikiira Gabriel julistaa tänään. Pelasta, Jumala, Sinun kansasi ja ylistyslauselman jälkeen lauletaan hitaasti Sinulle, oi Jumalansynnyttä ja luetaan akatiston 1. jakso. Sen päätyttyä uudelleen Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä, puolihitaasti, ja luetaan 2. jakso. Sitten juhlan kanoni, tropareita 6, 3:nnen veisun jälkeen Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä ja luetaan 3. jakso. Sen jälkeen pieni ektenia ja katismatroparit Jumalan Sana on nyt laskeutunut ja Gabriel lähetettiin. Sitten kanonin 4., 4. ja 6. veisu ja 6:nnen veisun katabasian Profeetta Joona, joka kuvasi jälkeen Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä ja luetaan akatiston 4. jakso. Pieni ektenia, kontakki, iikossi, päivän ja triodionin synaksariot, sitten kanonin 7. ja 8. veisu, ja 8:nnen veisun katabasian Kuule, puhdas Neitsyt jälkeen Jumalansynnyttäjää, Valkeuden Äitiä ja lauletaan 9. veisu Maa, julista suurta iloa... Jumalan elävään liiton arkkiin. Sitten molemmat eksapostilariot. Kiitosstikiiroina 4 stikiiraa Taivaan korkeudesta laskeutui, Kunnia, Nyt, Tänään paljastuu iankaikkisuudesta. Suuri ylistysveisu, tropari, ja edelleen Krysostomoksen liturgia kohdan I ' 5 mukaisesti.

Päätösjuhla

44. Lauantaina ehtoopalveluksessa, alkupsalmin ja psalmikatisman jälkeen, avuksihuutostikiiroina 4 ylösnousemusstikiiraa, 3 juhlan stikiiraa ja 3 arkkienkelin stikiiraa, Kunnia, Ylienkeli Gabriel lähetettiin taivaasta, Nyt, vuorosävelmän mukainen 1. stikiira Jumalansynnyttäjälle. Saatto, Oi Jeesus Kristus ja prokimeni. Virrelmästikiiroina ylösnousemusstikiirat, Kunnia, Nyt, Iloitkoot taivaat ja maa riemuitkoon. Ylösnousemustropari, juhlan tropari kahdesti, ja päätös. Pyhittäjä Marian palvelus ehtoonjälkeisissä palveluksissa.

45. Sunnuntaina aamupalveluksessa psalmin 50(51) jälkeen kolminaisuuskanoni ja kolminaisuustropari Totisesti on kohtuullista, sitten trishagion, juhlan tropari ja heksapsalmi. Jumala on Herra jälkeen troparit samoin kuin ehtoopalveluksessa. Psalmikatismat ja 17. katisma. Ylösnousemuskatismatroparit ja joka jaksoon myös yksi juhlan katismatropari. Kiitetty olet Sinä, Herra, vuorosävelmän mukaiset hypakoe, antifonit ja prokimeni. Ylösnousemuskanoni ja juhlan kanoni. 3:nnen veisun jälkeen katismatropari Enkelten esimies, suuri Gabriel (ks maaliskuun 26). 6:nnen veisun jälkeen ylösnousemuskontakki ja -iikossi, päivän ja triodionin synaksariot, katabasioina Minä avaan nyt suuni ja triodionin sunnuntain tavanmukainen ylösnousemusevankeliumi. Me ylistämme Sinua lauselmineen. Ylösnousemuseksapostilario ja juhlan molemmat eksapostilariot. Kiitosstikiiroina 4 ylösnousemusstikiiraa ja 4 arkkienkelin stikiiraa (tähän päättyy juhla), Kunnia Ei Jumalan valtakunta ole syömistä ja juomista, Nyt, Korkeasti siunattu. Suuri ylistysveisu, Tänä päivänä, ja edelleen Basileios Suuren liturgia, jossa lauletaan tavan mukaisesti typikon-psalmit ja autuudenlauseet.

XV

46. Jos juhla osuu paaston 5:nneksi sunnuntaiksi, niin perjantaiaamuna ehtoopalveluksessa, alkupsalmin ja psalmikatisman jälkeen, avuksihuutostikiiroina Minä olen jättänyt jumalalliset käskysi kahdesti, marttyyristikiira kerran, ja stikiirat Ylienkeli Gabrielille on uskottu, kukin kerran. Kunnia, Nyt, Gabriel julistaa tänään. Saatto, Oi Jeesus Kristus, päivän parimiat, Nouskoon minun rukoukseni ja edelleen Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia.

Illalla lauletaan pieneen ehtoonjälkeiseen palvelukseen yhdistettynä akatisto, tavan mukaisesti.

47. Lauantaina, puoliyönpalveluksen jälkeen, trishagion jne, psalmi 50(51), Pitäen salaisesti mielessään saamansa tehtävän ja heksapsalmi. Jumala on Herra jälkeen Pitäen salaisesti mielessään saamansa tehtävän kahdesti ja esijuhlan tropari, päivän psalmikatismat, triodionin 3:nnen veisun jälkeinen katismatropari Ruumiittomien voimien sotapäällikkö kahdesti, psalmi 50(51), akatiston kanoni Minä avaan nyt suuni ja esijuhlan kanoni Ilahdu ja riemastu, maailma, jonka liitelauselma on Kunnia olkoon Sinulle, Jumala. 3:nnen veisun jälkeen luetaan esijuhlan kontakki, sitten lauletaan katismatropari Tänään koko luomakunta riemuitsee (6:nteen, samoin kuin 7:nteen, 8:nteen ja 9:nteen veisuun lauletaan myös marttyyrien triodionit). 6:nnen veisun jälkeen kontakki Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä ja iikossi Ylienkeli lähetettiin taivaasta, päivän ja triodionin synaksariot. Katabasioina Minä avaan nyt suuni ja Me ylistämme Sinua lauselmineen. Eksapostilario Tänään ilmoitetaan iankaikkinen salaisuus ja esijuhlan eksapostilario Esijuhlan lahjoina me tuomme Sinulle. Kiitosstikiiroina Arkkienkeli Gabrielille uskotaan kätketty, Kunnia, nyt, Jumalansynnyttäjä kuuli sanoja. Suuri ylistysveisu ja tropari Tämä päivä on johdatus.

48. Liturgiassa typikon-psalmit, autuudentroparit esijuhlan kanonin 3:nnesta ja 6:nnesta veisusta. Saaton jälkeen Pitäen salaisesti mielessään saamansa tehtävän, esijuhlan tropari Tämä päivä on johdatus, temppelin pyhän tropari ja kontakki Oi Jumalansynnyttäjä, Sinä Adamin uusi kutsu. Epistola Ensimmäisellä liitolla oli siis ja evankeliumi Maria lähti matkaan. Totisesti on kohtuullista sijaan Jokainen maan päällä syntynyt. Ehtoollislauselma Minä kohotan, Me näimme, ja päätös.

Lauantai-iltana juhlan Suuri ehtoopalvelus ja sunnuntaiaamuna aamupalvelus sekä Krysostomoksen liturgia kohdan VIII ' 27, 28, 29 mukaisesti. Pyhittäjä Marian palvelus lauletaan ehtoonjälkeisissä palveluksissa. Illalla on päätösjuhla ja lauletaan ehtoopalvelus kohdan III ' 18 mukaisesti.

XVI

49. Jos juhla osuu perjantaiksi, palmusunnuntai edelle, niin keskiviikko aamuna ehtoopalveluksessa, alkupsalmin ja psalmikatisman jälkeen, avuksihuutostikiiroina Himoissa rikkaana kahdesti ja marttyyristikiira kerran, 3 vuorossa olevaan stikiiraa ja 4 esijuhlan stikiiraa, Kunnia, Nyt, Gabriel julistaa tänään. Saatto, Oi Jeesus Kristus, päivän parimiat, Nouskoon minun rukoukseni ja edelleen Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia.

Illalla Suuri ehtoonjälkeinen palvelus, torstai aamuna aaton aamupalvelus ja hetket kohdan I ' 2 mukaisesti. 6:nnen hetken rukouksen jälkeen päätös. Torstai-iltana juhlan Suuri ehtoopalvelus ja perjantaiaamuna aamupalvelus sek Krysostomoksen liturgia kohdan I ' 3-5 mukaisesti.

Päätösjuhla

50. Samana perjantaina, illalla, alkupsalmin jälkeen, avuksihuutostikiiroina 3 juhlan stikiiraa Oi Neitsyt, kun Gabriel ilmoitti Sinulle, ensimmäinen kahdesti, stikiira Täytettyämme sieluja hyödyttävän kahdesti ja 4 Lasaruksen stikiiraa, Kunnia, Täytettyämme sieluja hyödyttävän ("suuri stikiira"), Nyt, Ylienkeli Gabriel lähetettiin taivaasta. Saatto, Oi Jeesus Kristus ja päivän prokimeni. Virrelmästikiiroina 3 pienen ehtoopalveluksen stikiiraa Luoja sääli luotuansa, Kunnia, Nyt, Kuudentena kuukautena lähetettiin. Tropari Tämä päivä on pelastuksemme alku kolmesti, ja päätös. Lasaruksen kanoni lauletaan ehtoonjälkeisissä palveluksissa. Aamulla Lasaruksen aamupalvelus ja liturgia lauletaan triodionin järjestyksen mukaisesti.

XVII

51. Jos juhla osuu Lasaruksen lauantaiksi, niin torstaiaamuna ehtoopalveluksessa avuksihuutostikiiroina 3 triodionin vuorossa olevaa stikiiraa ja 3 esijuhlan stikiiraa Ylienkeli Gabrielille on uskottu kätketty, Kunnia, nyt, Gabriel julistaa tänään. Saatto, Oi Jeesus Kristus, päivän parimiat. Virrelmästikiiroina triodionin stikiira kahdesti, marttyyristikiira kerran, Kunnia, Nyt, triodionin kärsimysstikiira Jumalansynnyttäjälle, trishagion, Iloitse, Jumalansynnyttäjä jne, ja päätös.

Illalla lauletaan Lasaruksen kanoni pienen ehtoonjälkeisen palveluksen yhteydessä. 9:nnen veisun irmossin jälkeen trishagion, kontakki Oi Jumalansynnyttäjä, Sinä Adamin uusi kutsu, Herra, armahda 40, Oi Kristus Jumala, ja pienen ehtoopalveluksen loppu.

Perjantaiaamuna aaton aamupalvelus ja hetket kohdan I ' 2 mukaisesti. 6:nnen hetken rukouksen jälkeen päätös.

52. Illalla, Suuressa ehtoopalveluksessa, alkupsalmin jälkeen, avuksihuutostikiiroina 3 juhlan stikiiraa, ensimmäinen kahdesti, ja 4 Lasaruksen stikiiraa, Kunnia Täytettyämme sieluja hyödyttävän ("suuri stikiira"), Nyt, Ylienkeli Gabriel lähetettiin taivaasta. Saatto, Oi Jeesus Kristus ja päivän prokimeni. Juhlan parimiat. Virrelmästikiiroina juhlan stikiirat, Kunnia, Nyt, Tämä on Neitseen juhla, juhlan tropari kahdesti ja Vahvistaaksesi uskoa kerran, ja päätös.

Huom! Lasaruksen lauantaina ja Palmusunnuntaina ilmestyspäivän palvelus saa etusijan siksi, että se ajallisesti tapahtui ensin, mutta myöskin siksi, että se on meidän pelastuksemme alku ja kaikkien Herran juhlien alku.

53. Lauantaina aamupalveluksessa, psalmin 50(51) jälkeen, juhlan litanianstikiirat, sitten trishagion, juhlan tropari ja heksapsalmi. Jumala on Herra jälkeen troparit samoin kuin ehtoopalveluksessa, psalmikatismat ja juhlan polyeleo. Katismatropareina 1:sellä kerralla Lasaruksen katismatropari, Kunnia, nyt, juhlan katismatropari, 2:sella kerralla taaskin yksi Lasaruksen ja yksi juhlan katismatropari, 3:nnella kerran kaksi juhlan katismatropari. 4:nnen säv:n 1. antifoni, juhlan prokimeni, Kaikki, joissa henki on ja juhlan liturgian evankeliumi. Nähtyämme Kristuksen ylösnousemisen, luetaan psalmi 50(51), Kunnia, Jumalansynnyttäjän rukouksien tähden, Nyt, sama uudelleen, liitelauselma Armahda minua, Jumala ja stikiira Gabriel julistaa tänään. Juhlan kanoni, tropareita 6, ja Lasaruksen kanoni, tropareita 4, jonka liitelauselma on Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle. 3:nnen veisun jälkeen triodionin kontakki ja iikossi, sitten lauletaan Lasaruksen katismatropari Lasaruksen sisaret tulivat ja juhlan katismatropari Gabriel lähetettiin. 6:nnen veisun jälkeen juhlan kontakki ja iikossi sekä juhlan triodionin synaksariot. Katabasioina Minä avaan nyt suuni, sitten juhlan ja Lasaruksen 9. veisut, sekä katabasia Maa, julista suurta iloa... Jumalan elävään liiton arkkiin. Yksi juhlan eksapostilario ja kaksi Lasaruksen eksapostilariota. Kiitosstikiiroina 3 juhlan stikiiraa ja 3 Lasaruksen stikiiraa, Kunnia, Suuri ja outo ihme, Nyt, Tänään paljastuu iankaikkisuudesta. Suuri ylistysveisu ja Tämä päivä on pelastuksemme alku.

54. Liturgiassa juhlan antifonit, 2:sessa antifonissa meidän tähtemme lihaksitullut. Saattolauselma Julistakaa päivästä päivään... kuolleista ylösnoussut.... Juhlan tropari, Lasaruksen tropari Vahvistaaksesi uskoa ja kontakki Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä. Trishagionin sijasta Niin monta. Juhlan epistola ja Lasaruksen evankeliumi. Totisesti on kohtuullista sijasta Maa, julista suurta iloa. Ehtoollislauselma Herra on valinnut Siionin, Vahvistaaksesi uskoa, ja päätös.

Illalla, 9:nnessä hetkessä, luemme juhlan troparin ja kontakin, ja niin juhla päättyy tässä tapauksessa, iätimuistettavien patriarkkojen Konstantios Siinailaisen ja Gregorios VI:n mielen mukaan.

XVIII

55. Jos juhla osuu Palmusunnuntaiksi, niin perjantaina ehtoopalveluksessa, alkupsalmin ja psalmikatisman jälkeen, avuksihuutostikiiroina Täytettyämme sieluja hyödyttävän kahdesti, marttyyristikiira kerran, 4 Lasaruksen stikiiraa ja 3 esijuhlan stikiiraa, Kunnia, Täytettyämme sieluja hyödyttävän ("suuri stikiira"), Nyt, Ylienkeli Gabriel lähetettiin taivaasta. Saatto, Oi Jeesus Kristus ja päivän parimiat. Nouskoon minun rukoukseni ja edelleen Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia.

Illalla lauletaan pienen ehtoonjälkeisen palveluksen yhteydessä Lasaruksen kanoni, tavan mukaisesti, kontakkina 9:nnen veisun jälkeen Kristus, kaikkien ilo.

56. Lauantaina aamupalveluksessa, Kiitetty olkoon Jumalamme jälkeen trishagion, psalmi 50(51), tropari Vahvistaaksesi uskoa ja heksapsalmi. Jumala on Herra jälkeen Vahvistaaksesi uskoa kahdesti ja esijuhlan tropari kerran. Psalmikatismat ja 17. katisma. Katismatropari Säälien Martan ja Marian kyyneleitä kahdesti, ja Kiitetty olet Sinä, Herra. Ylistyslauselman Sillä siunattu on nimesi jälkeen toinen katismatropari Sinä, viisauden ja ennaltatietämisen lähde kahdesti. Nähtyämme Kristuksen ylösnousemisen ja luetaan psalmi 50(51). Lasaruksen kaksi kanonia ja esijuhlan kanoni, jonka liitelauselma on Kunnia olkoon Sinulle, Jumala, kunnia Sinulle. 3:nnen veisun jälkeen kontakki Oi Jumalansynnyttäjä, Sinä Adamin uusi kutsu ja katismatropari Luojana edeltä tietäen kaiken sekä esijuhlan katismatropari Tänään koko luomakunta riemuitsee. 6:nnen hetken jälkeen Lasaruksen kontakki ja iikossi, sekä päivän ja triodionin synaksariot. Katabasioina Kuljettuaan veden yli kuin kuivaa maata, ja Me ylistämme Sinua sijasta Lasaruksen molempien kanonien 9. veisu, katabasia Me, jotka olemme Sinun kauttasi pelastetut, sitten Pyhä on Herra, meidän Jumalamme kahdesti ynnä Ylistäkää Herraa, meidän Jumalaamme, molemmat Lasaruksen eksapostilarionit ja esijuhlan eksapostilario. Kiitosstikiiroina 4 Lasaruksen stikiiraa ja 4 esijuhlan stikiiraa, Kunnia, Suuri ja outo ihme, Nyt, Korkeasti siunattu, Suuri ylistysveisu ja Tämä päivä on pelastuksemme alku.

57. Liturgiassa typikon-psalmit, autuudentroparit Lasaruksen kanonin 3:nnesta ja 6:nnesta veisusta. Saaton jälkeen Tulkaa kumartukaamme... kuolleista ylösnoussut..., tropari Vahvistaaksesi uskoa, esijuhlan tropari Tämä päivä on johdatus ja kontakki Kristus, kaikkien ilo. Niin monta. Lasaruksen epistola ja evankeliumia. Totisesti on kohtuullista sijasta 9. veisun irmossi Ihmiset, suuresti kunnioittakaamme. Ehtoollislauselma Lasten ja imeväisten suusta, tropari Vahvistaaksesi uskoa, ja päätös Kuolleista ylösnoussut Kristus.

58. Lauantaina, suuressa ehtoopalveluksessa, alkupsalmin ja psalmikatismain jälkeen, avuksihuutostikiiroina 3 juhlan stikiiraa, ensimmäinen kahdesti, ja 4 Palmusunnuntain stikiiraa, Kunnia, nyt Ylienkeli Gabriel lähetettiin taivaasta. Saatto, Oi Jeesus Kristus, prokimeni Herra on kuningas, parimiat, ensimmäinen juhlan parimia ja kaksi palmusunnuntain. Virrelmästikiiroina 3 juhlan stikiiraa Kuudentena kuukautena lähetettiin jne, Kunnia Tänään Pyhän Hengen armo, Nyt, Tämä on Neitseen juhla. Juhlan tropari, palmusunnuntain tropari, uudelleen juhlan tropari, ja palmusunnuntain päätössiunaus.

59. Sunnuntaina aamupalveluksessa, Kiitetty olkoon Jumalamme jälkeen trishagion, psalmi 50(51), lauletaan juhlan ja palmusunnuntain litanianstikiirat, Kunnia, nyt, Gabriel julistaa tänään, trishagion, Tämä päivä on pelastuksemme alku ja heksapsalmi. Jumala on Herra jälkeen troparit samoin kuin ehtoopalveluksessa, psalmikatismat ja juhlan polyeleo. Ensimmäisessä jaksossa 2 palmusunnuntain katismatropari, Nyt, juhlan katismatropari Ruumiittomien voimien sotapäällikkö, toisessa jaksossa taas 2 palmusunnuntain katismatroparia, Nyt, Tänään koko luomakunta, 3:nnessa jaksossa ensiksi juhlan katismatropari Jumalan sanansaattaja Gabriel, sitten palmusunnuntain Hän, joka istuu kerubi-istuimella, Nyt, Gabriel lähetettiin. 4:nnen säv:n 1. antifoni, juhlan prokimeni, Kaikki, joissa henki on ja juhlan liturgian evankeliumi. Luetaan psalmi 50(51), Kunnia, Jumalansynnyttäjän rukouksien tähden, Nyt, sama uudelleen, liitelauselma Armahda minua, Jumala ja stikiira Gabriel julistaa tänään. Juhlan kanoni, tropareita 6, ja Palmusunnuntain kanoni, tropareita 4, ilman liitelauselmaa. 3:nnen veisun jälkeen hypakoe Kiittämättömät juutalaiset, 6:nnen veisun jälkeen juhlan kontakki ja iikossi, ja juhlan ja palmusunnuntain synaksario. Katabasioina Syvyyden lähteet kuivuivat. Molempien juhlin 9. veisut, ensin ilmestyspäivän Maa, julista suurta iloa... Jumalan elävään liiton arkkiin, sitten palmusunnuntai Jumala on Herra ilman liitelauselmaa, myös katabasiana Jumala on Herra. Sitten Pyhä on Herra, meidän Jumalamme kahdesti (eikä muuta) ja juhlan kaksi eksapostilariota. Sitten piispa tai pappi lukee palmujen siunaamisen rukouksen. Kiitosstikiiroina 3 juhlan stikiiraa ja 3 palmusunnuntain stikiiraa Oi Herra, suuri kansanjoukko, Kunnia, Kuusi päivää ennen pääsiäistä, Nyt, Tänään paljastuu iankaikkisuudesta. Suuri ylistysveisu ja Tämä päivä on pelastuksemme alku.

60. Liturgiassa juhlan antifonit, 2:sessa antifonissa meidän tähtemme lihaksi tullut, 3:nnessa antifonissa Vahvistaaksesi uskoa, juhlan saattolauselma Julistakaa päivästä päivään... meidän tähtemme lihaksi tullut.... Juhlan tropari, palmusunnuntain tropari, ja kontakki Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä. Trishagion, juhlan epistola ja palmusunnuntain evankeliumi. Totisesti on kohtuullista sijasta Maa, julista suurta iloa... Jumalan elävään liiton arkkiin. Ehtoollislauselma Lasten ja imeväisten suusta, tropari Vahvistaaksesi uskoa, ja päätös.

Päätösjuhla

61. Illalla, alkupsalmin jälkeen, avuksihuutostikiiroina 3 palmusunnuntain virrelmästikiiraa Iloitse ja riemuitse, Siionin kaupunki ja 3 juhlan stikiiraa Oi Neitsyt, kun Gabriel ilmoitti Sinulle, Kunnia, nyt, Ylienkeli Gabriel lähetettiin taivaasta. Saatto, Oi Jeesus Kristus, ja päivän prokimeni. Virrelmästikiiroina 3 triodionin stikiiraa Palmunoksien ja puulehvien jumalallisesta juhlasta, Kunnia, nyt, Tämä on Neitseen juhla. Herra, nyt Sinä lasket jälkeen triodionin kanonin kolme veisua Seuratkaamme, uskovaiset, Joosefia siveydessä. 9:nnen veisun irmossi jälkeen trishagion, juhlan tropari kolmesti, ja päätös.

Yön 1:sen hetken vaiheilla lauletaan Yljän aamupalvelus triodionin järjestyksen mukaisesti, samoin kuin Suuren maanantain aamulla Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia, tavan mukaisesti (ks triodionin typikon-ohjetta).

XIX

62. Jos juhla osuu Suureksi maanantaiksi, niin palmusunnuntain iltana suuressa ehtoopalveluksessa, alkupsalmin jälkeen, laulamme avuksihuutostikiiroina 3 juhlan stikiiraa ja 3 palmusunnuntai virrelmästikiiraa Iloitse ja riemuitse, Siionin kaupunki, Kunnia, Sinä, oi Hyvä, jota kerubit kantavat, Nyt, Ylienkeli Gabriel lähetettiin taivaasta. Saatto, Oi Jeesus Kristus, ja päivän prokimeni. Juhlan parimiat. Virrelmästikiiroina 3 triodionin stikiiraa Palmunoksien ja puulehvien jumalallisesta juhlasta, Kunnia, nyt, Tämä on Neitseen juhla, tropari Tämä päivä on pelastuksemme alku kolmesti ja päätös. Samana iltana ei lauleta Yljän palvelusta (=Suuren maanantain aamupalvelusta) juhlan arvon takia.

Suurena maanantaina aamulla juhlan aamupalvelus sekä Krysostomoksen liturgia lauletaan kohdan I ' 4, 5 mukaisesti.

Huom! Pöydässä nautimme viiniä ja öljyä, jos juhla osuu Suuren viikon maanantaiksi, tiistaiksi, keskiviikoksi tai torstaiksi. Vuoden 1685 vanha typikon mainitsee päästöstä myös Suurena perjantaina ja Suurena lauantaina, koska siihen aikaan ei vielä ollut päätetty juhlan siirtämisestä pääsiäispäivään, mutta nykyään, jos juhla osuu Suureksi lauantaiksi tai Suureksi perjantaiksi, se siirretään pääsiäispäivään, joten näin kahtena päivänä ei sallita öljyä ja viiniä.

Illalla on päätösjuhla ja ehtoopalvelus lauletaan kohdan III ' 18 mukaisesti.Yön 1:sen hetken vaiheilla lauletaan Yljän aamupalvelus triodionin järjestyksen mukaisesti, ja Suuren tiistain aamulla Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia, tavan mukaisesti.

XX

63. Jos juhla osuu Suureksi tiistaiksi, niin Suuren maanantaina illalla, päivän psalmiluennan jälkeen, luetaan hetket yksinkertaisina, niissä tropari Katso, Ylkä tulee puoliyössä ja kontakki Jaakob vaikeroi Joosefin kadottamista. 6:nnen hetken rukouksen jälkeen päätös, koska ei toimiteta Ennenpyhitettyjen lahjain liturgiaa.

Illalla, 9:nnen hetken jälkeen, Suuri ehtoopalvelus ja Suuren tiistain aamuna juhlan aamupalvelus ja Krysostomoksen liturgia kohdan I ' 3-5 mukaisesti. Samana päivänä, illalla, on päätösjuhla ja ehtoopalvelus lauletaan kohdan III ' 18 mukaisesti, mutta Herra, nyt Sinä lasket jälkeen lauletaan triodionin kanoni, sitten trishagion, tropari kolmesti, ja päätös. Yön 1:sen hetken vaiheilla lauletaan Yljän aamupalvelus triodionin järjestyksen mukaisesti, ja aamulla Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia.

XXI

64. Jos juhla osuu Suureksi keskiviikoksi, niin Suurena tiistaina aamulla, päivän psalmiluennan jälkeen, luetaan hetket yksinkertaisina, niissä tropari Katso, Ylkä tulee puoliyössä ja kontakki Sielu, ajattele viimeistä hetkeä. 9:nnen hetken jälkeen luetaan autuudenlauseet jne, kuten tavallista, ja päätös. Pienessä ehtoopalveluksessa alkupsalmin ja psalmikatisman jälkeen avuksihuutostikiiroina 3 virrelmästikiiraa (jotka laulettiin edellisenä päivänä) kahteen kertaan, Kunnia, nyt, Sieluni, katso, Herra uskoo sinulle, saatto evankeliumikirjan kanssa, Oi Jeesus Kristus, päivän parimiat, Nouskoon minun rukoukseni, päivän evankeliumi ja edelleen Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia. Ehtoollislauselma Maistakaa ja katsokaa, Minä kiitän Herraa, ja päätös.

Illalla, ilman 9:ttä hetkeä, juhlan ehtoopalvelus ja Suurena keskiviikkona aamulla aamupalvelus ja Krysostomoksen liturgia kohdan I ' 3-5 mukaisesti. Suuren keskiviikon iltana on päätösjuhla ja ehtoopalvelus lauletaan kohdan III ' 18 mukaisesti. Samalla lauletaan, Herra, nyt Sinä lasket jälkeen, triodionin kanoni.

Huomattakoon, että kuten Palmusunnuntain iltana (ks ' 62), samoin muinakin päivinä Suureen keskiviikkoon asti, jos lauletaan juhlan Suuri ehtoopalvelus, jätetään Yljän palvelus ilmestyspäivän riemuisan juhlan kunniaksi.

XXII

65. Jos juhla osuu Suureksi torstaiksi, niin Suurena keskiviikkona aamulla, päivän psalmiluennan jälkeen, luetaan hetket yksinkertaisina, kuten eilenkin, ja niissä tropari Katso, Ylkä tulee puoliyössä ja kontakki Olen enemmän kuin syntinen nainen jne. Pienessä ehtoopalveluksessa, alkupsalmin ja psalmikatisman jälkeen, avuksihuutostikiiroina 4 Suuren torstain kiitosstikiiraa Katso, jo kokoontuu juutalaisten neuvosto ja 3 muuta (virrelmä-) stikiiraa, Kunnia, nyt, Totisesti on Juudas niiden kyykäärmeiden sikiö. Saatto evankeliumikirjan kanssa, Oi Jeesus Kristus ja päivän parimiat. Nouskoon minun rukoukseni ja evankeliumi ja sen jälkeen Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia.

66. Illalla, Suuressa ehtoopalveluksessa, alkupsalmin jälkeen avuksihuutostikiiroina 3 juhlan stikiiraa kahteen kertaan, Kunnia, nyt, Ylienkeli Gabriel lähetettiin taivaasta. Saatto, Oi Jeesus Kristus, päivän prokimeni ja juhlan parimiat. Virrelmästikiiroina 3 stikiiraa Kuudentena kuukautena lähetettiin, Kunnia, nyt, Tämä on Neitseen juhla. Tropari kolmesti, ja päätös.

67. Suuren torstain aamulla, Kiitetty olkoon Jumalamme jälkeen trishagion, psalmi 50(51) ja juhlan litanianstikiirat, jälleen trishagion, tropari ja heksapsalmi. Jumala on Herra jälkeen tropari kolmesti ja polyeleo Sydämeni on tulvillaan kauniita sanoja. Vain juhlan katismatroparit järjestyksessään, 4:nnen säv:n 1. antifoni, prokimeni Julistakaa päivästä päivään, Kaikki, joissa henki on ja juhlan liturgian evankeliumi. Luetaan psalmi 50(51), Kunnia, Jumalansynnyttäjän rukouksien tähden, Nyt, sama uudelleen, Armahda minua, Jumala ja stikiira Gabriel julistaa tänään. Juhlan kanoni, tropareita 6. 3:nnen veisun jälkeen triodionin kontakki ja iikossi, triodionin katismatropari[2] Järvien, lähteiden ja merien Luoja ja juhlan katismatropari Jumalan Sana on nyt laskeutunut. 6:nnen veisun jälkeen juhlan kontakki ja iikossi sekä juhlan triodionin synaksariot. Katabasioina Minä avaan nyt suuni ja juhlan 9. veisu. Eksapostilarioina Minä näen, oi Vapahtajani kerran ja molemmat juhlan eksapostilariot. Kiitosstikiiroina triodionin stikiira Oi uskovaiset, älköön kukaan lähestykö kahdesti, juhlan 3 kiitosstikiiraa, Kunnia, Johdattaen opetuslapsiasi salaisuuksiin, Nyt, Tänään paljastuu iankaikkisuudesta, Suuri ylistysveisu ja Tämä päivä on pelastuksemme alku.

68. Liturgiassa juhlan antifonit, saattolauselma Julistakaa päivästä päivään... meidän tähtemme lihaksi tullut.... Juhlan tropari ja kontakki Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä. Suuren torstain epistola ja evankeliumi ja edelleen Krysostomoksen liturgia[3]. Kerubiveisun sijasta tropari Sinun salaiseen ehtoolliseesi. Totisesti on kohtuullista sijasta Maa, julista suurta iloa... Jumalan elävään liiton arkkiin. Ehtoollislauselma Herra on valinnut Siionin, Me näimme sijasta luetaan Sinun salaiseen ehtoolliseesi, ja päätös.

Illalla päätösjuhla, ehtoopalvelus kohdan III ' 18 mukaisesti. Yön 1:sen hetken vaiheilla lauletaan Pyhien Kärsimysten palvelus, niin kuin triodionissa neuvotaan.

XXIII

69. Jos juhla osuu Suureksi perjantaiksi tai Suureksi lauantaiksi, niin juhla siirretään ja palvelus lauletaan itse pääsiäispäivänä yhdistettynä ylösnousemuspalvelukseen.

Niistä syistä, joiden tähden ilmestyspäivä siirretään pääsiäiseen.

"Kristuksen pyhä Suuri Kirkko on jo yli vuosisadan ajan, niin kuin olemme oppineet patriarkoilta ja piispoilta, nähtyään kirjavuuden ja sekavuuden kaikissa kaupungeissa ja kylissä, kantanut huolta myös Ilmestyspäivän suuresta juhlasta. Jotta ilmeisen epänormaali tilanne päättyisi, etenkin kun yksinkertainen kansa ei käsitä Hengen syvyyksiä, on määrätty, että juhla siirretään, jos se osuu näiksi kahdeksi murheen päiväksi, varsinaiseen Pääsiäispäivään. Niin voidaan laulaa ja melodoida iloista iloisen yhteydessä ja järkevästi estetään iloisen ja murheellisen sekaantuminen, niin ettei olisi ristiriitaa laulettaessa Tänään riippuu ristinpuussa Hän ja Tämä on Neitseen juhla tai Oi Jeesus, valituskyyneleitä Sinun tähtesi vuodattaen ja Ylienkeli Gabriel toi taivaasta ilosanoman. Näin tehtäköön vain kaupungeissa ja kylissä, mutta luostarien typikonit säilykööt ennallaan ja muuttamattomina kunnioituksesta niiden vanhoja perustajia ja isiä kohtaan, mutta myös luostarielämän erilaisuuden ja ylhäisyyden takia".

Kun siis juhla siirretään pääsiäissunnuntaiksi, palvelus lauletaan näin:

70. Suurena lauantaina, alkupsalmin jälkeen, avuksihuutostikiiroina 3 ylösnousemusstikiiraa Meidän iltarukouksemme ota vastaan, 3 triodionin stikiiraa Tänään tuonela huokaa ja huutaa, juhlan stikiiroita Oi Neitsyt, kun Gabriel ilmoitti Sinulle neljä, Kunnia, Tätä päivää suuri Mooses, Nyt, Ylienkeli Gabriel lähetettiin taivaasta. Saatto evankeliumikirjan kanssa, Oi Jeesus Kristus, ja heti, ilman prokimenia, parimiat.

1. Alussa loi Jumala taivaan ja maan, 2. juhlan Jaakob lähti Beersebasta, 3. triodionin Joonalle, Amittain pojalle ja 4. ja viimeinen triodionin Kahdeksantenatoista vuotena (loput jätetään pois ajan säästämiseksi). Viimeisen parimian päätyttyä kuorot nousevat ja laulavat 1. säv:llä Veisuulla ylistäkää Herraa, kunnes kaikki jakeet on luettu. Pieni ektenia ja lauletaan trishagionin sijasta Niin monta. Epistola Veljet, tiedättehän, että meidät kaikki. Epistolan jälkeen heti 7. säv:llä Nouse, Jumala, ensimmäisenä laulaa pappi kuninkaanovilta levittäen samalla laakerinlehtiä kirkkoon, sitten kuorot, kunnes lauselmat Jumala astuu esiin loppuvat. Heti evankeliumi Sapatin päätyttyä, viikon ensimmäisen päivän koittaessa, ja sitten Basileios Suuren liturgia, jossa Nyt me salaisesti sijasta lauletaan Vaietkoon jokainen ihmisen liha 5. säv:llä. Ehtoollislauselma Herra havahtui, niin kuin nukkuja. Me näimme sijasta 2. säv:llä irmologisesti Laupias, muista meitäkin, niin kuin muistit ryöväri, taivasten valtakunnassa, ja päätös.

71. Yön 4:nnen hetken vaiheilla, pääsiäissunnuntaina, Kiitetty olkoon Jumalamme jälkeen Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia Sinulle, Taivaallinen Kuningas, trishagion, Herra, armahda 12, Kunnia, nyt, Tulkaa, kumartukaamme kolmesti ja luetaan psalmi 50(51). Lauletaan Suuren lauantain kanoni Hänet, joka muinoin peitti meren laineeseen. 4:nnen veisun aikana patriarkka (tai piispa) ottaa ajan (=lukee alkurukoukset), astuu alttariin ja pukeutuu koko piispalliseen asuun, niin kuin muutkin piispat ja papitkin. 9:nnen veisun jälkeen he lähtevät alttarista laulaen Maa, julista suurta iloa kerran, sitten Sinun ylösnousemistasi, Kristus Vapahtaja, jota toistetaan, kunnes päästään määrätylle korokkeelle. Sitten diakoni lausuu heti Rukoilkaamme Herraa Jumalaa, että Hän tekisi meidät otollisiksi, ja patriarkka lukee evankeliumin Sapatin päätyttyä, viikon ensimmäisen päivän koittaessa sanoihin siellä te näette Hänet asti, sitten suoraan sanoihin Kaikki yksitoista opetuslasta ja lukee loppuun asti. Sitten hän lausuu Kunnia olkoon pyhälle, yksiolennolliselle ja laulaa Kristus nousi kuolleista kolmesti, sitten kuorotkin laulavat ja viimeiseksi tropari Tämä päivä on pelastuksemme alku. Ektenian jälkeen menemme kirkkoon ja laulamme ylösnousemuksen kanonin, tropareita 4, ja juhlan kanonin, tropareita 4. Jokaisen veisun jälkeen pääsiäisen katabasia, Kristus nousi kuolleista kolmesti, Jeesus nousi ylös haudasta ja pieni ektenia. 3:nnen veisun jälkeen hypakoe Naiset, jotka Marian kanssa olivat, ja pääsiäisen kontakki ja iikossi. 6:nnen veisun jälkeen juhlan kontakki ja iikossi, prokimeni Julistakaa päivästä päivään, Kaikki, joissa henki on ja juhlan liturgian evankeliumi. Nähtyämme Kristuksen ylösnousemisen kolmesti, tavan mukaisesti, sitten Kunnia, Jumalansynnyttäjän rukouksien tähden, Nyt, sama uudelleen, 2. säv:llä liitelauselma Julistakaa päivästä päivään ja stikiira Gabriel julistaa tänään. Sitten Pelasta, Jumala, Sinun kansasi, Herra, armahda 12, Sinun ainokaisen Poikasi armon ja lauletaan kanonien 7. ja 8. veisu. Sitten Jumalansynnyttäjää, Valkeuden Äitiä ja molempien kanonin 9. veisu ylistyslauselmineen, katabasia Enkeli huusi... Loista, sinä uusi Jerusalem, Kristus nousi kuolleista jne, ja pieni ektenia. Pääsiäisen eksapostilario Oi Kuningas ja Herra, juhlan eksapostilario Enkeljoukkojen johtajan, ja taas pääsiäisen eksapostilario. Kiitosstikiiroina 4 ylösnousemusstikiiraa, 4 juhlan stikiiraa, Nyt on meille pyhitetty Pääsiäinen tullut lauselmineen, Kunnia, Tänään paljastuu iankaikkisuudesta, Nyt, Ylösnousemisen päivä, Kristus nousi kuolleista kolmesti ja alkaa liturgia.

72. Liturgiassa pääsiäisen antifonit, 2:sessa antifonissa kuolleista ylösnoussut. Saattolauselma Julistakaa päivästä päivään... kuolleista ylösnoussut..., Kristus nousi kuolleista, tropari Tämä päivä on pelastuksemme alku, hypakoe Naiset, jotka Marian kanssa olivat, kontakki Sinä, oi Kuolematon, Niin monta, pääsiäisen epistola ja evankeliumi. Totisesti on kohtuullista sijasta Enkeli huusi... Loista, sinä uusi Jerusalem[4]. Ehtoollislauselma Ottakaa vastaan. Siunattu olkoon Herran nimi sijasta Kristus nousi kuolleista kolmesti, lyhyesti. Krysostomoksen opetuspuhe, hänen troparinsa, ja päätös.

Huom! Vuonna 1817, iätimuistettavan Konstantinopolin patriarkan hra Kyrilloksen aikoina, ilmestyspäivä osui pääsiäiseksi, ja ylösnousemuspalvelus laulettiin ilmestyspäivän palveluksen yhteydessä tarkalleen yllä esitetyllä tavalla, joka on sittemmin katsottu hyväksi.

XXIV

73. Jos juhla osuu pääsiäisviikon maanantaiksi, niin Suurena sunnuntaina ehtoopalveluksessa, Kunnia olkoon pyhälle, yksiolennolliselle jälkeen Kristus nousi kuolleista lauselmineen ja suuri ektenia. Avuksihuutostikiiroina 4 stikiiraa Tulkaa, kumartakaamme Isästä ennen kaikkia aikoja syntynyttä ja 4 juhlan stikiiraa, Kunnia, nyt, Ylienkeli Gabriel lähetettiin taivaasta. Saatto evankeliumikirjan kanssa, Oi Jeesus Kristus, prokimeni Kuka on jumala, suuri niinkuin Sinä, Jumala lauselmineen, juhlan parimiat ja sitten heti piispa (tai pappi) lausuu Rukoilkaamme Herraa Jumalaa, että Hän tekisi meidät otollisiksi ja lukee evankeliumin Samana päivänä, viikon ensimmäisenä tavan mukaisesti. Sen jälkeen ektenia, Suo Herra, Kantakaamme iltarukouksemme ja ylistyslauselman jälkeen virrelmästikiira Sinun ylösnousemisesi, Kristus Vapahtaja ja pääsiäisstikiirat Nyt on meille pyhitetty Pääsiäinen tullut, Kunnia Tämä on Neitseen juhla, Nyt, Ylösnousemisen päivä, Kristus nousi kuolleista kahdesti, kolmannella kerralla Tämä päivä on pelastuksemme alku, ja päätös.

74. Uudistusviikon maanantaina aamupalveluksessa Kunnia olkoon pyhälle, yksiolennolliselle jälkeen Kristus nousi kuolleista samoin kuin eilen, suuri ektenia, ylistyslauselma, ja heti prokimeni Julistakaa päivästä päivään, Kaikki, joissa henki on ja evankeliumi Maria lähti matkaan, Nähtyämme Kristuksen ylösnousemisen kerran, Jumalansynnyttäjän rukouksien tähden, Nyt, sama uudelleen, 2. säv:llä liitelauselma Julistakaa päivästä päivään ja stikiira Gabriel julistaa tänään. Sitten Pelasta, Jumala, Sinun kansasi, Herra, armahda 12, Sinun ainokaisen Poikasi armon ja heti pääsiäisen ja juhlan kanonit, kohdan ' 71 mukaisesti. 3:nnen veisun jälkeen pääsiäisen kontakki ja iikossi. 6:nnen veisun jälkeen juhlan kontakki ja iikossi ja päivän synaksario, Nähtyämme Kristuksen ylösnousemisen tavan mukaisesti kolmesti, sitten kanonien 7. ja 8. veisu, sitten 9. veisu, ja eksapostilariot kohdan ' 71 mukaisesti. Kiitosstikiiroina 4 ylösnousemusstikiiraa Kaikki, joissa henki on, ja kaikki luodut, 4 juhlan stikiiraa pääsiäisstikiirat Nyt on meille pyhitetty Pääsiäinen tullut lauselmineen, Kunnia, Tänään paljastuu iankaikkisuudesta, Nyt, Ylösnousemisen päivä, Kristus nousi kuolleista kolmesti, ja alkaa liturgia.

75. Liturgiassa pääsiäisen antifonit ja juhlan saattolauselma Julistakaa päivästä päivään... kuolleista ylösnoussut..., Kristus nousi kuolleista, tropari Tämä päivä on pelastuksemme alku, hypakoe Naiset, jotka Marian kanssa olivat, kontakki Sinä, oi Kuolematon, Niin monta, juhlan epistola ja evankeliumi. Totisesti on kohtuullista sijasta Maa, julista suurta iloa... Jumalan elävään liiton arkkiin. Juhlan ehtoollislauselma, Kristus nousi kuolleista, ja päätös.

76. Illalla, avuksihuutostikiiroina 3 4:nnen säv:n stikiiraa ja 6 juhlan stikiiraa, Kunnia, nyt, Ylienkeli Gabriel lähetettiin taivaasta, saatto, Oi Jeesus Kristus, prokimeni Meidän Jumalamme on taivaassa ja maan päällä. Virrelmästikiiroina ylösnousemusstikiira Kristus, joka kärsimiselläsi, pääsiäisstikiirat Nyt on meille pyhitetty Pääsiäinen tullut lauselmineen, Kunnia, Tänään paljastuu iankaikkisuudesta, Nyt, Ylösnousemisen päivä, Kristus nousi kuolleista kahdesti, Tämä päivä on pelastuksemme alku kerran, päätös ja juhlan päätös. Aamulla päivän ylösnousemuspalvelus lauletaan yksinään, niin kuin on osoitettu Pentekostarionissa.

Kohtien ' 73, 74, 75 ja 76 mukaista järjestystä noudatetaan myös, jos juhla osuu uudistusviikon tiistaiksi tai keskiviikoksi, erona on vain pääsiäisen ehtoopalveluksessa luettu evankeliumi.

Huomattakoon, että ilmestyspäivä voi osua triodionin aikana paaston 3:nnen viikon perjantaista uudistusviikon keskiviikkoon asti.

[1]

Konstantinoksen typikonissa annetaan ' 41 mukainen järjestys, jonka mukaan akatisto luetaan aamulla, mutta koska palvelus silloin tulee varsin pitkäksi, eikä kansakaan tule aamulla kirkkoon, varsinkaan naiset, olemme katsoneet aiheelliseksi, kansa takia, että akatisto lauletaan lauantai-iltana heti Herra, nyt Sinä lasket jälkeen, erillään pienestä ehtoonjälkeisestä palveluksesta. Aloitetaan troparilla Pitäen salaisesti mielessään saamansa tehtävän jne, tavan mukaisesti. Viimeisen Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä jälkeen trishagion, juhlan tropari kolmesti, ja päätös. Aamulla juhlan aamupalvelus ja liturgia kohdan I ' 4, 5 mukaisesti.

[2]

Tänä päivänä, joka on ainoa Suurella viikolla, jolloin juhlan veisut lauletaan päivän veisuihin yhdistettyinä, triodionin veisut saavat etusijan, milloin mahdollista, ja juhlan veisut seuraavat niitä, johtuen peljättävien Kärsimysten päivän kunniakkuudesta.

[3]

Vuoden 1685 vanhan typikon huomauttaa, että toimitetaan Basileios Suuren liturgia, jos ilmestyspäivä osuu Suureksi torstaiksi.

[4]

Konstantinoksen typikon merkitsee Maa, julista suurta iloa... Jumalan elävään liiton arkkiin, mutta valiokunta pitää parempana pääsiäisen veisua, sillä pääsiäinenhän on juhlien juhla ja kirkon suurin riemujuhla ilmestyspäivän rinnalla.

Pentekostarionin aloitussivulle