Toiminnot

Ero sivun ”Theodosia Konstantinopolilainen” versioiden välillä

Ortodoksi.netista

Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 23: Rivi 23:
[[:Käyttäjä:Hannu|HAP]]
[[:Käyttäjä:Hannu|HAP]]


[[Luokka:Pyhät]]
[[Luokka:Marttyyrit]]
[[Luokka:Bysanttilaiset pyhät]]
[[Luokka:700-luvun pyhät]]
[[Luokka:700-luvun pyhät]]
[[Luokka:Bysanttilaiset pyhät]]
[[Luokka:Konstantinopolilaiset pyhät]]
[[Luokka:Marttyyrit]]
[[Luokka:Pyhät]]
[[Luokka:Toukokuu]]
[[Luokka:Toukokuu]]

Versio 24. lokakuuta 2011 kello 17.39

Pyhä neitsytmarttyyri Theodosia Konstantinopolilainen tunnetaan myös nimellä Theodosia Nunna.

Nunnaksi

Neitsytmarttyyri Theodosia Konstantinopolilainen eli 700-luvulla. Hän syntyi vastauksena hänen vanhempiensa hartaille rukouksille. Vanhempien kuoleman jälkeen hän meni pyhän marttyyri Anastasia Konstantinopolilaisen nunnaluostariin. Pyhästä Theodosiasta tuli nunna ja hän jakoi köyhille kaiken, mitä hänelle oli jäänyt vanhempien perintönä. Osan rahoista hän käytti Vapahtajan, Jumalansynnyttäjän ja pyhän Anastasian ikonien kultaukseen.

Ikonien puolustaja

Kun Leo Isaurialainen (717-741) nousi keisarin valtaistuimelle, hän antoi käskystä tuhota pyhää ikonit kaikkialla. Ennen Konstantinopolin Pronssisella portilla oli Vapahtajan pronssinen ikoni, joka oli ollut siellä yli 400 vuotta. Vuonna 730, ikonoklasti patriarkka Anastasios määräsi ikonin poistettavaksi.

Marttyyrikuolema

Neitsytmarttyyri Theodosia ja muut naiset ryntäsivät suojelemaan ikonia ja kaatoivat tikkaat sotilaalta, joka oli suorittamassa annettua komennusta. Sen jälkeen he kivittivät jumalatonta patriarkka Anastasiosta ja keisari Leo määräsi sotilaat mestaamaan naiset. Pyhä Theodosia, kiihkeä ikonien puolustaja, lukittiin vankilaan. Ensimmäisellä viikolla he antoivat hänelle sata raipaniskua joka päivä. Kahdeksantena päivänä he veivät hänet kaupungista ja hakkasivat häntä rajusti matkan varrella. Yksi sotilaista pisti nunnaa kurkkuun oinaan sarvella, ja näin hän sai marttyyrikuoleman ja marttyyrin kruunun.

Kristityt hautasivat pyhän neitsytmarttyyrin ruumiin kunnioittavasti pyhän Eufemian luostariin Konstantinopolissa, lähelle paikkaa nimeltä Dexiokratis. Pyhän Theodosian haudalla oli tapahtunut lukuisia parantumisia sairauksista.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää neitsytmarttyyri Theodosia Nunnaa eli Theodosia Konstantinopolilaista aina vuosittain toukokuun 29. päivänä.

Samana päivänä muistellaan myös toista melkein samannimistä pyhää Theodosia Neitsyttä eli Theodosia Tyroslaista ja heidät helposti sekoitetaan keskenään.

HAP