Toiminnot

Suuri maanantai ja sulhaspalvelukset (opetuspuhe)

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 14. huhtikuuta 2025 kello 07.16 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)


(Kuuntele artikkeli tästä linkistä luettuna äänitiedostona, avaa äänitiedosto uuteen välilehteen)

Palmusunnuntain illasta Suuren tiistain iltaan ortodoksinen kirkko viettää erityisiä jumalanpalveluksia, joita kutsutaan sulhaspalveluksiksi. Jokainen iltana toimitettava palvelus on itse asiassa seuraavan aamun aamupalvelus, ortros. Esimerkiksi sunnuntai-illan palvelus on suuren maanantain ortros. Palvelusten nimi juontaa juurensa Matteuksen evankeliumin vertauksesta kymmenestä neitsyestä (Matt. 25:1–13), jossa Kristus esiintyy sulhasen hahmossa.

Tausta ja teema


Suuren viikon alkupuoli keskittyy Jeesuksen maallisen elämän viimeisiin päiviin. Evankelistojen kuvaamaa kärsimystarinaa edeltää joukko tapahtumia Jerusalemissa sekä vertauksia, opetuksia ja puheita, joissa korostuvat Jeesuksen jumalallisuus, Jumalan valtakunta, toinen tuleminen (parusia) sekä Jeesuksen nuhtelu uskonnollisten johtajien tekopyhyydestä.

Suuren viikon kolmen ensimmäisen päivän jumalanpalvelukset perustuvat näihin tapahtumiin ja opetuksiin. Nämä päivät muodostavat liturgisen kokonaisuuden, jossa toistuvat samat rukoukset ja rakenteet. Raamatun lukukappaleet, hymnit ja seremoniat korostavat pelastushistorian keskeisiä tapahtumia, jotka ennakoivat Kristuksen kärsimystä ja julistavat hänen toisen tulemisensa välttämättömyyttä. Jokaisen näiden päivien ortrosta kutsutaan sulhaspalvelukseksi, mikä viittaa vertauksen sulhaseen.

Nimitys "sulhanen" kuvaa Jumalan ja ihmisen välistä läheistä suhdetta. Jumalan valtakuntaa verrataan hääjuhlaan ja hääkammioon, mikä korostaa rakastajan ja rakastetun lopullista yhdistymistä. Kärsivä Kristus on kirkon jumalallinen sulhanen, ja tämä kuva viittaa myös hänen toiseen tulemiseensa. Kirkkoisien perinteessä vertaus kymmenestä neitsyestä liitetään juuri tähän tapahtumaan sekä kehotukseen hengelliseen valppauteen ja valmistautumiseen, jotta voisimme vastaanottaa tulevan aikakauden siunaukset.

Suuren maanantain, tiistain ja keskiviikon ortroksen alussa lauletaan tropari "Katso, Ylkä tulee keskellä yötä...", mikä vahvistaa tätä odotusta ja kehottaa meitä valvomaan Herran paluuta.

Suuren maanantain teemat


Suurena maanantaina muistellaan patriarkka Joosefia, Jaakobin rakastettua poikaa, joka on Vanhan testamentin merkittävä henkilö. Joosefin tarina, joka kerrotaan Ensimmäisen Mooseksen kirjan loppupuolella (luvut 37–50), on esimerkki Jumalan kaitselmuksesta ja lunastuksesta. Joosefin viattomuus, siveys ja vanhurskaus tekevät hänestä Kristuksen esikuvan (typos Kristou). Hänen elämänsä opettaa, että Jumala voi kääntää pahan hyväksi, kuten Joosef itse sanoi veljilleen: "Te kyllä tarkoititte minulle pahaa, mutta Jumala käänsi sen hyväksi." (1. Moos. 50:20) Joosefin muistaminen muistuttaa meitä siitä, että Vanhan testamentin tapahtumat ennakoivat Uuden testamentin todellisuutta. Lisäksi suurena maanantaina muistellaan viikunapuun kirousta (Matt. 21:18–20), joka tapahtui Jeesuksen riemullisen Jerusalemiin saapumisen jälkeisenä aamuna.

Tämä tapahtuma on merkittävä osa suuren viikon tapahtumia, sillä se yhdessä temppelin puhdistuksen kanssa osoittaa Jeesuksen jumalallista voimaa ja auktoriteettia sekä Jumalan tuomiota Israelin uskottomuudesta. Viikunapuu symboloi Israelia, joka ei tunnistanut Kristusta. Sen kirous on vertauskuvallinen teko, joka muistuttaa meitä siitä, että nimellinen kristillisyys ei riitä. Aito usko on dynaamista ja tuottaa hedelmää, kuten Paavali kirjoittaa Galatalaiskirjeessä (Gal. 5:22–25).

(Lähde: Amerikan kreikkalaisortodoksinen hiippakunta)