Toiminnot

Andreas Ensinkutsuttu

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 27. marraskuuta 2012 kello 22.52 – tehnyt Mikko (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Pyhä apostoli Andreas
ikoni, Kajaanin kirkko
Kuva © Ortodoksi.net/Pyykkönen
Pyhä apostoli Andreas Ensinkutsuttu oli ensimmäisiä Jeesuksen opetuslapsia ja apostoli Pietarin veli. Hänet kuvataan usein yhdeksi Jeesuksen läheisimmistä opetuslapsista. Hän on useitten valtioiden, kuten Romanian ja Skotlannin, suojelija. Hänen muistelupäivänsä on marraskuun 30. päivä.

Kalastaja ja Pietarin veli

Andreas (nimi tarkoittaa kreikaksi: miehuullinen) oli ammatiltaan kalastaja, syntyisin Betsaidasta Galileanjärven koillisrannalta. Johannes Edelläkävijän (Johannes Kastajan) opetuslapsena ollessaan hänet kastettiin ja heti tämän jälkeen hän jätti pyhän Johanneksen seuratakseen Jeesusta. Hän toi mukanaan myös veljensä, apostoli Pietarin. Kumpikin heistä luetaan kuuluviksi tärkeimpien kahdentoista apostolin joukkoon.

Kertomuksia, perimätietoa

Pyhä apostoli Andreas
Kuva © Ortodoksi.net/Pyykkönen
Apostoli Andreaksen ristiinnaulitseminen
Kuva © Ortodoksi.net/Pyykkönen

Helluntain tapahtumien jälkeen arpa määräsi pyhän Andreaksen saarnaamaan Byzantioniin (myöhemmin Konstantinopoli), jossa hän nimitti pyhän Stakyksen Byzantionin ensimmäiseksi piispaksi Traakiaan, Peloponnesokseen, Kreikkaan ja Epiruskseen, joilla alueilla hän käännytti monia uskovaisiksi ja vihki piispoja ja pappeja heille sekä Venäjän maalle, jossa hän muun muassa Kirkon perimätiedon mukaan olisi istuttanut Kiovassa ristin korkealle paikalle ja profetoinut loistavaa kristillistä tulevaisuutta Venäjän kansalle. Nykyinen historian tutkimus ei tällä hetkellä kykene tukemaan näiden perimätietoon perustuvien tietojen oikeellisuutta. Edelleen perimätiedon mukaan Jumalansynnyttäjän piti arvan mukaan lähteä saarnaamaan Georgiaan, mutta Jumalan tahdosta hän jäi Jerusalemiin ja apostoli Andreas kutsuttiin Georgiaan, jossa tuolloin oli kaksi valtiota Kartlin kuningaskunta (kreikaksi: Iberia) ja Egrisin kuningaskunta (kreikaksi: Colkhida). Noissa maissa apostoli Andreas saarnasi kansalle evankeliumia. Länsi-Georgiassa (Egrisissä) hän saarnasi yhdessä apostoli Simon Kiivailijan kanssa.

Marttyyrikuolema

Perimätiedon mukaan pyhä Andreas kuoli marttyyrikuoleman Peloponnesoksessa, Patraksen kaupungissa. Varakonsuli Egeaksen perhe uskoi pyhän Andreaksen ihmeisiin ja saarnoihin. Tämä raivostutti varakonsulin kiduttamaan ja ristiinnaulitsemaan pyhän Andreaksen.

Uudet apostolin kastamat uskovaiset tahtoivat siirtää hänet pois ristiltä, mutta sitä ei heille sallittu. Sen sijaan apostoli Andreas lohdutti heitä ristiltä ja apostoli rukoili harvinaisen valon ympäröidessä hänet puolen tunnin ajan. Kun valo poistui, apostoli Andreas antoi sielunsa Luojansa huomaan. Tämä tapahtui vuonna 62.

Andreaksen risti

Hänet ristiinnaulittiin perimätiedon mukaan vinolle X-muotoiselle ristille, jota nykyään nimitetään hänen mukaansa Andreaksen ristiksi. Kyseinen risti on kuvattu myös Skotlannin lipussa.

Pyhän Andreaksen reliikit ovat osin Konstantinopolissa, mutta hänen kätensä Moskovassa ja hänen kallonsa oli ensin Roomassa, mistä se kuitenkin vuonna 1964 palautettiin Patrakseen.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Apostoli Andreas Ensiksikutsuttua vuosittain hänen omana muistopäivänään marraskuun 30. päivä sekä muiden apostolien kanssa heidän yhteisenä muistopäivänään kesäkuun 30. päivänä.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 4.

Oi Andreas, ensimmäisenä apostoliksi kutsuttu | ja apostolien päämiehen veli, | ano kaikkien Herralta rauhaa maailmalle ||ja sieluillemme suurta armoa.

Kontakki, 2.säv.

Ylistäkäämme Jumalan innoittamaa Andreasta hänen rohkeudestaan. Vapahtajan ensimmäinen apostoli ja Pietarin veli, toi veljensä Kristuksen luokse, ja hän huutaa meille: Tulkaa, me olemme löytäneet Hänet, jota maailma halajaa.

Minea

Raamatussa olevia mainintoja apostoli Andreaksesta

(Joh. 1:37-40)

Kun opetuslapset kuulivat hänen sanansa, he lähtivät seuraamaan Jeesusta. Jeesus kääntyi, ja nähdessään heidän seuraavan hän kysyi: "Mitä te haluatte?" He vastasivat: "Rabbi" -- se merkitsee: opettaja -- "missä sinä asut?" "Tulkaa, niin näette", Jeesus sanoi. He menivät ja näkivät hänen majapaikkansa, ja he jäivät hänen seuraansa lopuksi päivää. Ilta oli tulossa, oli noin kymmenes tunti.

Toinen näistä, jotka kuulivat Johanneksen sanat ja lähtivät seuraamaan Jeesusta, oli Andreas, Simon Pietarin veli.

(Mark. 1:29)

Synagogasta he menivät suoraan Simonin ja Andreaksen kotiin. Jaakob ja Johannes olivat mukana

(Mark. 13:3-4)

Kun Jeesus sitten istui Öljymäellä temppeliä vastapäätä, kyselivät Pietari, Jaakob, Johannes ja Andreas, jotka olivat hänen kanssaan: "Milloin se kaikki tapahtuu? Kerro meille, mikä on merkkinä siitä, että sen toteutuminen on lähellä."

(Joh. 6:8-9)

Silloin eräs opetuslapsi, Simon Pietarin veli Andreas, sanoi Jeesukselle: "Täällä on poika, jolla on viisi ohraleipää ja kaksi kalaa. Mutta miten ne riittäisivät noin suurelle joukolle?"

(Joh. 12:22)

Filippus meni puhumaan asiasta Andreakselle, ja sitten he molemmat menivät Jeesuksen puheille.

Katso myös