Toiminnot

Brendan Birriläinen

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 6. marraskuuta 2011 kello 22.00 – tehnyt Petja (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Pyhittäjä Brendan Birriläinen (k.n.573) eli englanniksi Brendan of Birr oli irlantilainen munkki ja igumeni. Hän oli yksi kahdestatoista Irlannin apostolista, jotka olivat pyhän Finnianin (muistopv. 12.12.) oppilaita Clonard Abbeyssä.

Irlannin profeettojen päämies

Brendan Birriläinen oli muihin apostoleihin verrattuna vanha mies, eikä jaksanut samalla tavalla kulkea evankeliumin levittämisessä. Siksi hänen tilalleen valittiin toinen, nuorempi Brendan Clonfertilainen (muistopv. 16.5.). Vanhempi Brendan perusti luostarin Birriin lähelle Parsontownia ja hänestä tuli kuuluisa munkki seudulla. Häntä alettiinkin siksi kutsu nimellä "Irlannin profeettojen päämies".

Pyhän Columban ystävä

Pyhä Brendan ja pyhä Columba Ionalainen (muistopv. 9.6.) olivat läheisiä ystäviä ja Brendan vaikutti suuresti siihen, että Columba lähti Ionan saarelle evankelioimaan. Myöhemminkin hän puolusti ystäväänsä, kun Columba oli ekskommunikoitu puhumalla hänen puolestaan Meltownin kirkolliskokouksessa ja sai päätöksen kumottua.

Muistopäivä

Pyhittäjä Brendan Birriläinen kuoli vuonna 573. Ortodoksinen kirkko muistelee häntä aina vuosittain marraskuun 29. päivänä. Pyhittäjä Brendania ei ole merkitty suomalaiseen ortodoksiseen kalenteriin.

Petja Pyykkönen

Muualla Internetissä