Toiminnot

Ero sivun ”Demetrios Mirhanvuodattaja” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

Rivi 19: Rivi 19:
 
     * [[Munkki Serafim]] (toim.): [[Synaksarion]] - lokakuu
 
     * [[Munkki Serafim]] (toim.): [[Synaksarion]] - lokakuu
 
           o Pyhä suurmarttyyri Demetrios Tessalonikalainen ss. 333-335
 
           o Pyhä suurmarttyyri Demetrios Tessalonikalainen ss. 333-335
 +
 +
[[Luokka:Pyhät]]
 +
[[Luokka:Kreikkalaiset pyhät]]
 +
[[Luokka:Suurmarttyyrit]]
 +
[[Luokka:Marttyyrit]]

Versio 22. marraskuuta 2008 kello 17.32

Pyhän suurmarttyyri Demetrios Mirhanvuodattajan (Tessalonikalainen, 26.10.) elämänvaiheet sijoittuvat keisari Galerius Maksimianuksen (305-311) ajalle. Demetrios oli kuuluisan suvun poika ja samalla komean ulkomuotonsa sekä myös hyveittensä ja viisautensa sekä hyväsydämisyytensä vuoksi ihailtu.

Demetrios kohosi sotilaana sotajoukkojen komentajaksi ja Kreikan prokonsuliksi. Samaan aikaan Demetrios oli myös hurskas kristitty, joka saarnasi uskoaan aktiivisesti muillekin.

Ilmiannon vuoksi Demetrios joutui vangituksi ja heitettiin vankilaan. Monenlaisten vaiheiden jälkeen, kun Demetrioksen Jumala oli osoittanut voimansa niin keisarille kuin kansallekin, keisari lähetti hädissään sotilaansa surmaamaan Demetrioksen vankilaan. Tämä tapahtui noin vuonna 306, jolloin sotilaat tappoivat Demetrioksen pistämällä keihään hänen sydämeensä.

Kristityt hautasivat pyhän Demetrioksen ruumiin ja hänen jälkeensä jättäneiden tavaroiden kautta tapahtui erilaisia ihmetekoja, jotka ärsyttivät suuresti keisaria, siksi hän käski tappaa asioihin liittyneitä kristittyjä.

Monen vuosisadan ajan marttyyrin reliikeistä vuosi hyväntuoksuista mirhaa ja siksi hän on saanut tuon lisänimen Mirhanvuodattaja.

Pyhä Demetrios on Tessalonikan suojeluspyhä ja hänen muistoaan kunnioitetaan kaupungissa monin tavoin. Hänen reliikkinsä ryöstettiin, mutta roomalaiskatolinen kirkko palautti ne 1900-luvun lopulla takaisin Tessalonikaan ja ne sijaitsevat nykyään pyhän nimeä kantavassa vanhassa basilikassa.

Ortodoksinen kirkko kunnioittaa pyhän Demetrioksen muistoa vuosittain lokakuun 26. päivänä. Kreikan Tessalonikissa juhlallisuudet kestävät yleensä koko viikon.

Hannu Pyykkönen

Kirjallisuutta:

   * Munkki Serafim (toim.): Synaksarion - lokakuu
         o Pyhä suurmarttyyri Demetrios Tessalonikalainen ss. 333-335