Toiminnot

Ero sivun ”Dikiri ja trikiri” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

Rivi 6: Rivi 6:
  
 
<!--[[Luokka:Kirkolliset esineet]] / ajattelisin, että tästä voisi jättää luokan pois, kun se on noiden erillisten otsikkojen alla molemmissa erikseen -->
 
<!--[[Luokka:Kirkolliset esineet]] / ajattelisin, että tästä voisi jättää luokan pois, kun se on noiden erillisten otsikkojen alla molemmissa erikseen -->
 +
 +
<!-- Katso esim: http://reseller1.futuron.fi/~ortodoks/index.php?title=Trikiri&redirect=no -->

Versio 16. heinäkuuta 2008 kello 20.45

Dikiri ja trikiri ovat kauniisti koristeltuja liturgisia kynttelikköjä, kookkaita kynttilänjalkoja, joita käytetään piispan toimittamissa jumalanpalveluksissa. Dikiri on kahdella kynttilällä varustettu, trikiri kolmella kynttilällä. Kaksi kynttilää kuvaavat Kristuksen kahta luontoa (täydellinen Jumala ja täydellinen ihminen), kolme kynttilää kuvaavat Pyhän Kolminaisuuden persoonia, Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä.

Piispa siunaa palveluksen aikana tietyissä kohdissa kirkkokansaa tekemällä dikirillä ja trikirillä ilmaan suuren ristinmerkin. Molemmissa kyntteliköissä on laakea alusta, jolla ne voivat seistä esimerkiksi pöydällä suorassa. Jalustan yläpuolella on pystysuora kiinnipitokohta kynttelikön pitäjälle.

Liturgian aikana dikiri ja trikiri ovat erillään alttaripöydän (pyhän pöydän) koillis- ja kaakkoiskulmissa tai ovat sijoitetut lähelle näitä kulmia. Kun piispa tarvitsee niitä, ne tuodaan hänelle alidiakonin tai diakonin toimesta, joka voi kantaa niitä myös suitsutuksen aikana tai suuren saaton aikana. Trikiri on aina piispan oikealla puolella ja dikiri hänen vasemmalla puolellaan.