Toiminnot

Filemon ja Apfia Apostolit

Kohteesta Ortodoksi.net

Apostolit
Filemon, Apfia ja Arkippos
Kuva Wikipedia.

Seitsemänkymmenen apostolin joukkoon kuuluneet apostoli Filemon ja hänen vaimonsa apostoli Apfia asuivat Fryykian Kolossassa. Filemon oli syntyisin rikkaasta ylimysperheestä. Kun apostoli Paavali oli kastanut heidät kristityiksi, he muuttivat kotinsa kappeliksi, jossa kokoontui jumalanpalveluksiin niitä ihmisiä, jotka uskoivat Kristukseen. Kirkkojahan ei tuohon aikaan vielä varsinaisesti ollut. Filemon ja Apfia omistautuivat palvelemaan erityisesti sairaita ja masentuneita.

Gazan piispa

Pyhästä Filemonista tuli Gazan piispa ja hän saarnasi Jumalan Sanaa kaikkialla Fryykiassa. Apostoli Paavali pysyi hänen opettajanaan ja ohjaajanaan ja omisti rakkaudella yhden lähetyskirjeistään (Kirje Filemonille) hänelle. Lähetyskirjeessään Paavali lähettää siunauksensa rakkalle työtoverilleen Filemonille, sisarelleen Apfialle ja taistelutoverilleen Arkippokselle (Filem.1:1-3):

Minä Paavali, joka olen Kristuksen Jeesuksen tähden vankina, ja veli Timoteus tervehdimme rakasta ystäväämme ja työtoveriamme Filemonia sekä sisartamme Apfiaa, taistelutoveriamme Arkipposta ja sinun talossasi kokoontuvaa seurakuntaa. Jumalan, meidän Isämme, ja Herran Jeesuksen Kristuksen armo ja rauha teille.

Arkippos ja Onesimos

Tekstissä mainittu apostoli Arkippos oli Filemonin ja Apfian poika.

Pyhä Onesimos (muistopv. 15.2.), joka mainitaan myös lähetyskirjeessä ja joka luetaan myös kuuluvaksi seitsemänkymmenen apostolin joukkoon, oli entinen pyhän Filemonin karannut orja, joka kääntyi kristityksi Roomassa. Apostoli Paavali pyysi häntä palaamaan takaisin Filemonin luo enemmänkin rakkaana veljenä kuin orjana (Filem. 1:11-19). Pyhä Onesimos koki myöhemmin marttyyrikuoleman Napolin lähistöllä.

Marttyyrikuolema

Pyhät Filemon ja Apfia sekä myös pyhä Arkippos (joka myös asui Kolossassa) saivat kaikki marttyyrikruunun keisari Neron (54-68) hallitusaikana. Pakanallisen Artemis-jumalattaren juhlan aikana raivostunut kansanjoukko ryntäsi kristittyjen kirkkoon, kun siellä oli menossa jumalanpalvelus. Kaikki pakenivat kauhuissaan, vain pyhät Filemon, Apfia ja Arkippos jäivät. Joukko kaappasi heidät, pahoinpiteli ja puukotti pyhää Arkipposta veitsellä niin, että hän kuoli matkalla tuomioistuimeen. Pyhät Filemon ja Apfia kivitettiin kuoliaaksi prefektin määräyksestä.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhiä apostoleja Filemonia, Apfiaa ja Arkipposta ja marttyyri Onesimosta aina vuosittain marraskuun 22. päivä sekä toisen kerran helmikuun 19. päivä.

Katso myös

HAP