Toiminnot

Fotios Suuri

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 5. helmikuuta 2011 kello 19.30 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
Pyhä Fotios Suuri Joensuun ortodoksisen seminaarin seinämaalauksessa kuvattuna.
(kuva © Hannu Pyykkönen)
Pyhä Fotios Suuri kreikkalaisen Pendelin luostarin kirkon ikonissa.
(kuva © Hannu Pyykkönen)

Helmikuun 6. päivänä muisteltava pyhä Fotios on meillä melko vähän tunnettu pyhä. Hänen kuvansa on Joensuussa sijaitsevan ortodoksisen seminaarin kirkon seinällä paikassa, jossa kuoro aikaisemmin lauloi. Fotios oli yliopistomies, joka nousi maallikosta Konstantinopolin patriarkaksi kuudessa päivässä. Maallikon valinta piispaksi on idän kirkossa mahdollista toisin kuin Rooman kirkossa. Fotioksesta voi mainita kaksi tärkeää asiaa: Filioque-teologian vastustuksen ja kehittyvän tradition opetuksen.


Pyhän patriarkka Fotioksen opetuksia

Filioque ("ja Pojasta") on lännessä uskontunnustukseen tehty lisäys, jonka mukaan Pyhä Henki lähtee Isästä ja Pojasta. Fotios kirjoitti ortodoksien puolelta ensimmäisen tarkan esityksen Filioqueta vastaan ("Pyhän Hengen Mystagogia"). Hänen mukaansa lännen opetuksessa Jumala on yksi olemus, jossa persoonallinen tai hypostaattinen olemassaolo typistyy käsitteeksi kolmen persoonan suhteista. Jos Henki lähtee myös Pojasta, se merkitsee että olemus on ollut ennen persoonallista olemassaoloa. Idässä taas kolminaisuusoppi lähtee Isän, Pojan ja Hengen ilmoittamisesta persoonina.

Fotios ymmärsi analyyttisenä tutkijana, että kirkon historia ja traditio ovat eläviä ja aina omaan aikaansa sidottuja. Hän on älyllisesti rehellinen, mikä hänelle merkitsee toisistaan poikkeavien kirkollisten käytäntöjen ja sääntöjen hyväksymistä. Fotios kirjoittikin:

"Jokaisen on pidettävä se, mitä yleisissä ekumeenisissa päätöksissä on määrätty, mutta kirkkoisien mielipiteitä tai paikallisten synodien säädöksiä voidaan noudattaa tai olla noudattamatta."

Esimerkkeinä hän mainitsee parranajon, lauantaipaaston ja pappien selibaatin.

Pyhän Fotioksen periaate sopii muistaa nykyisinkin, että osaisimme elää traditiomme mukaista elämää takertumatta epäoleellisiin yksityiskohtiin, joiden historiallinen ja kulttuurinen tausta voi olla kovinkin kaukana meistä.

Isä Rauno Pietarinen

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee Pyhä Fotios Suurta vuosittain helmikuun 6. päivänä.

Katso myös

Tropari ja kontakki

Tropari, 4.säv.

Apostolisen tien seuraaja ja ihmisten opettaja, rukoile puolestamme, oi Fotios, kaikkien Herraa antamaan rauha maailmalle ja suuri armo meidän sieluillemme.

Kontakki, 2.säv.

Oi suuri esipaimen Fotios, | sinä, Jumalan jylisevä ääni, | hengellinen pasuuna, uskon istuttaja ja harhaoppien poistaja, | Kolminaisuuden otollinen palvelija! | Seisoen aina enkelten joukossa Jumalan edessä || rukoile lakkaamatta meidän kaikkien puolesta.