Toiminnot

Ignatios I Konstantinopolin patriarkka

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 15. lokakuuta 2012 kello 18.27 – tehnyt Petja (keskustelu | muokkaukset) (siirsi sivun ”Ignatios I” uudelle nimelle ”Ignatios I Konstantinopolin patriarkka”)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Pyhä Ignatios I Konstantinopolilainen toimi Konstantinopolin ekumeenisena patriarkkana vuosina 847-858. Toisen kerran hän toimi patriarkkana vuosina 867-877. Hän seurasi ensimmäisellä jaksolla patriarkkana Methodios I:tä ja hänen jälkeensä patriarkaksi tuli Fotios Suuri. Toisella jaksolla hän tuli Fotioksen jälkeen ja häntä seurasi patriarkkana edelleen Fotios.

Ignatios I syntyi todennäköisesti vuonna 797 ja hän kuoli vuonna 877. Ignatios oli alkuperäiseltä nimeltään Niketas ja hän oli Bysantin keisari Mikael I:n ja keisarinna Prokopian poika. Hänen isoisoisänsä äidin puolelta oli keisari Nikeforos I.

Jo lapsena Niketas nimettiin nimellisesti keisarillisen kaartin joukkojen komentajaksi ja hänet kuohittiin väkisin ja hänestä tehtiin hikanatoi (kreikaksi: Ἱκανάτοι), eliittijoukkoihin kuuluva vartija. Isänsä kuoleman jälkeen vuonna 813 hänet vihittiin munkiksi.

Muistopäivä

Pyhää Ignatios Konstantinopolilaista muistellaan lokakuun 23. päivä.

HAP