Toiminnot

Jason (apostoli)

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä apostoli Jason.
Kuva © Harri Stefanius.

Pyhä, kunniakas, aina kunnioitettava apostoli Jason luetaan seitsemänkymmenen apostolin joukkoon kuuluvaksi. Pyhän Jasonin muistopäivää vietetään 28. huhtikuuta (slaavilaisessa perinteessä) tai 29. huhtikuuta (kreikkalaisessa perinteessä) ja lisäksi 4. tammikuuta muiden 70 apostolin juhlan yhteydessä.

Pyhä Jason syntyi Tarsoksessa Vähässä-Aasiassa ja on sanottu, että hän olisi ollut ensimmäinen kristitty omassa kaupungissaan. Hänet nimitettiin paljon myöhemmin oman synnyinkaupunkinsa Tarsoksen piispaksi oppi-isänsä apostoli Paavalin toimesta. Apostoli Paavali nimitti häntä roomalaiskirjeessään (Room.16:21) maanmiehekseen.

Elämänvaiheita

Yhdessä apostoli Sosipatroksen kanssa Jason matkusti vuonna 63 Joonian merellä, lähellä Kreikkaa sijaitsevalle Korfun (tuolloin Kekyran) saarelle, jonne he rakensivat kirkon pyhän apostolin ja ensimmäisen marttyyrin Stefanoksen muistolle ja kastoivat siellä monia pakanoita kristinuskoon. Tämän nähdessään Korfun hallitsija, kuningas Kerkyllianos heitti heidät vankilaan, jossa he käännyttivät vielä seitsemän muuta vankia, entisiä varkaita kristinuskoon. Nämä käännytetyt olivat nimeltään: Saturninos, Jakisholos, Faustianos, Januarios, Marsalios, Eufrasios ja Mammios. Myöhemmin hallitsija määräsi nämä seitsemän kuolemaan uskonsa vuoksi kiehuvassa pikipadassa.

Kuninkaan tytär, neitsyt Kerkyra oli seurannut näiden pyhien apostolien, Jasonin ja Sosipatroksn kiduttamista. Kaikkien näiden tapahtumien seurauksena hänkin kääntyi kristinuskoon ja jakoi kaikki jalokivensä köyhille. Hallitsija tuli tästä erittäin vihaiseksi ja hän laittoi Kerkyrankin vankilaan ja käski tytärtään perumaan tekonsa, mutta isänsä määräyksestä huolimatta Kerkyra ei kieltänyt Kristusta. Isä määräsi tyttärensä poltettavaksi vankilansa mukana, mutta Kerkyra säilyi tästäkin tapahtumasta ihmeen vuoksi vahingoittumattomana. Useita ihmisiä kastettiin, kun he näkivät tämän ihmeen. Pyhä neitsytmarttyyri Kerkyra surmattiin sen jälkeen ampumalla häneen nuolia, kun hän oli sidottuna puuhun.

Monia uskovaisia pakeni läheiselle saarelle päästäkseen pois raivostuneen hallitsijan läheisyydestä, kun hän oli määrännyt kaikki saaren kristityt teloitettavaksi. Mutta sotilaiden jahdatessa heitä merellä, heidän veneensä upposivat. Kuningas antoi heti määräyksen tappaa Jason ja Sosipatros kiehuvassa tervassa, mutta hekin selvisivät tästä hengissä ja hallitsija ymmärsi vihdoin katua ja pyysi armoa Jasonin ja Sosipatroksen Jumalalta. Näiden hirvittävien tapahtumien kautta uudistunut hallitsija omaksui kristinuskon ja hän sai kasteessa nimen Sebastian. Siitä lähtien pyhät Jason ja Sosipatros saivat vapaasti saarnata evankeliumia saarella ja he rakensivat kirkon Korfulle vielä melko iäkkäinä, jonka jälkeen he antoivat rauhassa sielunsa Jumalan käsiin.

Hannu Pyykkönen

Tropari (3. säv.)

Oi pyhät apostolit, /
rukoilkaa armollista Jumalaa, /
että Hän antaisi /
synninpäästön meidän sieluillemme.

Tropari (4.säv.)

Me kunnioitamme samamielistä Kristuksen apostolien paria,|
Jumalan innoittamaa Jasonia ja jaloa Sosipateria. |
Sillä he ottivat vastaan armon sanan |
ja valaisivat Korfun jumalisuuden valolla. ||
He rukoilevat Kristusta, meidän Jumalaamme, että sielumme pelastuisivat.

Kontakki (2. säv.)

Paavalin oppien valistamina te, autuaat,
tulitte koko maailman valistajiksi,
sillä te kirkastatte alati maailmaa ihmein.
Jason, Sinä ihmeitten lähde,
ja Sosipatros, Sinä Kristuksen marttyyrien kunnia,
te jumalankantaja-apostolit
ja hädässä olevien puolustajat,
rukoilkaa Jumalaa,
että Hän pelastaisi
meidän sielumme.

Kontakki (1.säv.)

Kolmesti siunatut apostolit, |
Paavalin opetuksen valistamat, |
te valistitte koko maailman. |
Te loistatte ihmeillänne, Jason, parannuksien lähde ja Sosipater, marttyyrien kunnia. |
Oi Jumalankantaja apostolit, vaivoissa olevien suojelijat, ||
rukoilkaa Jumalaa, että sielumme pelastuisivat.

Minea

Katso myös