Toiminnot

Ero sivun ”Julianos Saba” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ak: Uusi sivu: Pyhittäjä '''Julianos Saba''' oli erakko Mesopotamiassa. Hän on ensimmäinen nimeltä tuntemamme syyrilainen erakko. Hänen tarinansa on säilynyt meille [[Theodoretos Kyyr...)
(ei mitään eroa)

Versio 17. lokakuuta 2014 kello 12.08

Pyhittäjä Julianos Saba oli erakko Mesopotamiassa. Hän on ensimmäinen nimeltä tuntemamme syyrilainen erakko. Hänen tarinansa on säilynyt meille Theodoretin teoksissa Syyrian munkkien historia ja Kirkkohistoria. Hän sai syyriankielisen arvonimen Saba, joka tarkoittaa vanhaa miestä. Hän asui aluksi Eufrat-joen varrella luolassa Edessan lähellä. Myöhemmin hän siirtyi Siinain vuorelle. Hän vietti asekeettista elämää ja rohkaisi kristittyjä keisari Julianus Apostatan vainojen aikana. Hän myös vastusti areiolaisuutta.

Johannes Krysostomos kutsui Julianos Sabaa hienoksi mieheksi. Theodoret kertoo Julianoksesta teoksessaan Kirkkohistoria (3. kirja, kappale 19) muun muassa seuraavaa: Julianos rukoili entistä ahkerammin, kun hän kuuli tyrannin [Julianos Apostatan] uhkailuista. Hän sai tiedon keisarin kuolemasta Jumalalta ja tuli tästä iloiseksi ja kertoi tapahtumasta muille askeetikoille.

Julianos Saba kuoli vuonna 367. Hänen muistopäiväänsä vietetään Kreikassa 24.1. ja Suomessa 18.10.

Petja Pyykkönen

Muualla internetissä