Toiminnot

Ero sivun ”Kirkkokalenteri” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ak: Uusi sivu: '''Kirkkokalenteri''' koostuu ortodoksisessa kirkossa vietettävien juhlien ja niiden muodostamista jaksojen sarjoista. Ortodoksisen kirkon käytössä on kolm...)
 
Rivi 1: Rivi 1:
'''Kirkkokalenteri''' koostuu [[Ortodoksinen kirkko|ortodoksisessa kirkossa]] vietettävien juhlien ja niiden muodostamista jaksojen sarjoista. Ortodoksisen kirkon käytössä on kolme erilaista kalenteria:
+
'''Kirkkokalenteri''' koostuu [[Ortodoksinen kirkko|ortodoksisessa kirkossa]] vietettävien [[Juhlapäivät|juhlien]] ja niiden muodostamista jaksojen sarjoista. Ortodoksisen kirkon käytössä on kolme erilaista kalenteria:
  
 
* [[Juliaaninen kalenteri|juliaaninen kalenteri eli ns. vanha kalenteri]]
 
* [[Juliaaninen kalenteri|juliaaninen kalenteri eli ns. vanha kalenteri]]

Versio 12. heinäkuuta 2008 kello 10.00

Kirkkokalenteri koostuu ortodoksisessa kirkossa vietettävien juhlien ja niiden muodostamista jaksojen sarjoista. Ortodoksisen kirkon käytössä on kolme erilaista kalenteria:

Juliaanista kalenteria käyttävät seuraavat paikalliskirkot tai autokefaliset tai autonomiset kirkot:

Korjattua juliaanista kalenteria käyttävät seuraavat paikalliskirkot tai autokefaaliset tai autonomiset kirkot:

Gregoriaanista kalenteria käyttävät seuraavat kirkot tai autokefaaliset tai autonomiset kirkot:

Joillakin edellä olevista kirkoista on myös seurakuntia ja hiippakuntia, jotka käyttävät eri kalenteria kuin heitä edustava kirkon päämies. Tällaisia on muun muassa diasporassa olevien Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin alaisissa kirkoissa, joissa käytetään usein juliaanista kalenteria.

Jäsenten lukumäärän suhteutettuna useimmat ortodoksiset kirkot seuraavat juliaanista kalenteria (arviolta 144 miljoonaa) ja vähemmistö muuta (arviolta 41 miljoonaa). Autokefaalisten ja autonomisten kirkkojen lukumäärän mukaan katsottuna enemmistö käyttää uutta kalenteria (suhde on 12 suhde 8:aan).

Katso myös: