Toiminnot

Ero sivun ”Klemens Roomalainen” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Kontakki, 4. säv.)
Rivi 20: Rivi 20:
  
 
:: ''Seurakunnan horjumattomat ja jumalalliset tornit, hurskauden pyhät ja lujat pylväät, jalot Klemens ja Pietari, esirukouksillanne te varjelette kaikkia.''
 
:: ''Seurakunnan horjumattomat ja jumalalliset tornit, hurskauden pyhät ja lujat pylväät, jalot Klemens ja Pietari, esirukouksillanne te varjelette kaikkia.''
 +
 +
== Minea ==
 +
 +
* [http://www.ortodoksi.net/images/7/76/Minea_24-11.pdf Minea 24.11.]
  
 
== Lähteet ==
 
== Lähteet ==

Versio 29. lokakuuta 2010 kello 17.24

Pyhä pappismarttyyri
Klemens Roomalainen
fresko v. 1295
Pyhän Klemensin luostari, Makedonia
Kuva: Wikipedia
Pyhä Klemens, pappismarttyyri ja Rooman paavi (k. 101), oli apostoli Pietarin oppilas, roomalaista keisarillista sukua ja aikansa parhaimman sivistyksen saanut mies. Hän oli merkittävä apostolinen isä.

Elämänvaiheita

Tutustuttuaan apostoli Pietariin Klemens Roomalaisesta tuli hänen innokas oppilaansa sekä jatkuva seuralainen ja myöhemmin evankeliumin saarnaaja, apostolisen tietouden muistiin merkitsijä sekä Rooman seurakunnan paimen. Klemens Roomalaisen henkinen perintö on säilynyt erityisesti hänen kirjoitustensa kautta. Ne ovat ensimmäisiä esimerkkejä kristityistä kirjoituksista heti apostoleiden kirjoitusten jälkeen. Pyhän Klemensin tunnetuin kirjoitus on Ensimmäinen Klemensin kirje (korinttolaisille).

Perimätiedon mukaan keisari Trajanoksen käskystä hänet vangittiin ja karkotettiin Hersonin niemimaan yksinäiseen kaupunkiin. Monet hänen opetuslapsensa kuitenkin seurasivat häntä; he lähtivät mieluummin vapaaehtoiseen maanpakoon kuin elivät ilman hengellistä isäänsä. Klemens Roomalainen jatkoi opetustoimintaansa ankarissa olosuhteissa elävien kristittyjen parissa, hänen kerrotaan kastaneen päivässä jopa 500 ihmistä. Apostolinen toiminta kuitenkin herätti keisarin vihan ja hänet määrättiin hukutettavaksi. Pyhä Klemens Roomalainen koki marttyyrikuoleman; hänet syöstiin meren syvyyteen rautaiseen ankkuriin sidottuna.

Pyhä Klemens Roomalainen on laajalti arvostettu Venäjällä. Antiikin aikana hänelle omistettiin monia kirkkoja. Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää pappismarttyyri Klemens Roomalaista marraskuun 25. päivänä.

Klemens Roomalaisen rukous köyhien puolesta

"Me rukoilemme Sinua, Oi Herra, auttajamme ja suojelijamme, riennä kärsivien avuksi, sääli alhaisia, nosta ylös langenneet, auta puutteenalaisia, paranna sairaat, ruoki nälkäiset, vapauta vangit, tue heikkoja ja arkoja. Anna kaikkien kansojen ymmärtää, että Sinä olet ainoa Jumala ja että Jeesus Kristus on Sinun Poikasi. Anna meidän ymmärtää, että me olemme Sinun kansasi ja laitumesi lampaat.”

Tropari ja kontakki

Pyhä Klemens, pappismarttyyri, Rooman paavi, 25.11.

Tropari, 4. säv.

Oi isiemme Jumala, Sinä aina teet meille suopeutesi mukaan. Älä siis ota pois laupeuttasi, vaan isiemme rukouksien tähden ohjaa rauhassa meidän elämäämme.

Kontakki, 4. säv.

Seurakunnan horjumattomat ja jumalalliset tornit, hurskauden pyhät ja lujat pylväät, jalot Klemens ja Pietari, esirukouksillanne te varjelette kaikkia.

Minea

Lähteet

Soili Mustapää 11/2009