Toiminnot

Klemens Roomalainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 27. marraskuuta 2009 kello 02.25 – tehnyt Mikko (keskustelu | muokkaukset)

Pyhä Klemens, pappismarttyyri ja Rooman paavi (k. 101), oli apostoli Pietarin oppilas, roomalaista keisarillista sukua ja aikansa parhaimman sivistyksen saanut mies. Hän oli merkittävä apostolinen isä.

Elämänvaiheita

Tutustuttuaan apostoli Pietariin Klemens Roomalaisesta tuli evankeliumin saarnaaja, apostolisen tietouden muistiinmerkitsijä sekä Rooman seurakunnan paimen. Hänen tunnetuin kirjoituksensa on nimeltään Ensimmäinen Klemensin kirje (korinttolaisille).

Keisari Trajanoksen käskystä hänet vangittiin ja karkoitettiin Hersonin niemimaan yksinäiseen kaupunkiin. Perimätiedon mukaan Klemens Roomalainen koki marttyyrikuoleman; karkoituksen jälkeen hänet syöstiin meren syvyyteen rautainen ankkuri nilkkaan sidottuna. Ortodoksinen kirkko muistelee pappismarttyyri Klemens Roomalaista marraskuun 25. päivänä.

Klemens Roomalaisen rukous köyhien puolesta

"Me rukoilemme Sinua, Oi Herra, auttajamme ja suojelijamme, riennä kärsivien avuksi, sääli alhaisia, nosta ylös langenneet, auta puutteenalaisia, paranna sairaat, ruoki nälkäiset, vapauta vangit, tue heikkoja ja arkoja. Anna kaikkien kansojen ymmärtää, että Sinä olet ainoa Jumala ja että Jeesus Kristus on Sinun Poikasi. Anna meidän ymmärtää, että me olemme Sinun kansasi ja laitumesi lampaat.”

Tropari ja Kontakki

Pyhä Klemens, pappismarttyyri, Rooman paavi, 25.11.

Tropari, 4. säv.

Oi isiemme Jumala, Sinä aina teet meille suopeutesi mukaan. Älä siis ota pois laupeuttasi, vaan isiemme rukouksien tähden ohjaa rauhassa meidän elämäämme.

Kontakki, 4. säv.

Seurakunnan horjumattomat ja jumalalliset tornit, hurskauden pyhät ja lujat pylväät, jalot Klemens ja Pietari, esirukouksillanne te varjelette kaikkia.