Toiminnot

Ero sivun ”Konstantinopolin maanjäristys 740” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Kontakki)
Rivi 1: Rivi 1:
Vuonna 740 oli [[Konstantinopoli]]ssa suuri maanjäristys kuvainraastajakeisari ''Leo III Isaurilaisen'' (hallitsi 717-741) ollessa [[Bysantti|Bysantin]] hallitsijana. Keisarina hän nimenomaan aloitti kuvainraaston eli [[ikonoklasmi]]n. Kristityt kokivat maanjäristyksen Jumalan rangaistuksena keisarille ja kuvainraastajille heidän synneistään ja siksi ihmiset katuivat ja rukoilivat Kaikkeinpyhimmän [[Jumalansynnyttäjä]]n ja kyseisen päivänä muisteltavan pyhän [[Demetrios Mirhanvuodattaja]]n suojelusta ja apua. Jumala armahtikin Konstantinopolin asukkaita ja maanjäristys loppui. Tässä maanjäristyksessä vaurioitui useita rakennuksia ja kirkkojakin, mm. kuuluisa ''Hagia Eirene'' (kreikaksi: ''Ἁγία Εἰρήνη'') vaurioitui pahoin maanjäristyksen vuoksi.
+
[[Kuva:Hagia_eirene_wik.jpg|thumb|<center>Maanjäristyksessä pahasti vaurioitunut, mutta myöhemmin korjattu Hagia Eirene.<br><small>(''Kuva: Wikipedia'')</small></center>]]
 +
Vuonna 740 oli [[Konstantinopoli]]ssa suuri maanjäristys kuvainraastajakeisari ''Leo III Isaurilaisen'' (hallitsi 717-741) ollessa [[Bysantti|Bysantin]] hallitsijana. Keisarina hän nimenomaan aloitti kuvainraaston eli [[ikonoklasmi]]n. Kristityt kokivat maanjäristyksen Jumalan rangaistuksena keisarille ja kuvainraastajille heidän synneistään ja siksi ihmiset katuivat ja rukoilivat Kaikkeinpyhimmän [[Jumalansynnyttäjä]]n ja kyseisen päivänä muisteltavan pyhän [[Demetrios Mirhanvuodattaja]]n suojelusta ja apua. Jumala armahtikin Konstantinopolin asukkaita ja maanjäristys loppui. Tässä maanjäristyksessä vaurioitui useita rakennuksia ja kirkkojakin, mm. kuuluisa ''Hagia Eirene '' (Hagia Irene, kreikaksi: ''Ἁγία Εἰρήνη'') vaurioitui pahoin maanjäristyksen vuoksi.
  
 
== Muistopäivä ==
 
== Muistopäivä ==

Versio 10. lokakuuta 2010 kello 22.33

Maanjäristyksessä pahasti vaurioitunut, mutta myöhemmin korjattu Hagia Eirene.
(Kuva: Wikipedia)

Vuonna 740 oli Konstantinopolissa suuri maanjäristys kuvainraastajakeisari Leo III Isaurilaisen (hallitsi 717-741) ollessa Bysantin hallitsijana. Keisarina hän nimenomaan aloitti kuvainraaston eli ikonoklasmin. Kristityt kokivat maanjäristyksen Jumalan rangaistuksena keisarille ja kuvainraastajille heidän synneistään ja siksi ihmiset katuivat ja rukoilivat Kaikkeinpyhimmän Jumalansynnyttäjän ja kyseisen päivänä muisteltavan pyhän Demetrios Mirhanvuodattajan suojelusta ja apua. Jumala armahtikin Konstantinopolin asukkaita ja maanjäristys loppui. Tässä maanjäristyksessä vaurioitui useita rakennuksia ja kirkkojakin, mm. kuuluisa Hagia Eirene (Hagia Irene, kreikaksi: Ἁγία Εἰρήνη) vaurioitui pahoin maanjäristyksen vuoksi.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee Konstantinopolissa vuonna 740 tapahtunutta suurta maanjäristystä vuosittain lokakuun 26. päivänä.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 8. säv.

Sinä, joka katsahdat maahan ja se vapisee, / Kristus, meidän Jumalamme, pelasta meidät maanjäristyksen hirveästä uhasta. / Lähetä meille runsas armosi Jumalansynnyttäjän esirukouksien tähden, // oi ainoa ihmisiä rakastava.

Kontakki

"Nähdessäni tämän maailman merellä riehuvan kiusausten myrskyn / minä tyveneen satamaasi kiiruhtaen huudan Sinulle: / Oi ylen armollinen Herra, // johdata minun elämäni ylös turmeluksesta."

Minea