Toiminnot

Ero sivun ”Kosmas ja Damianos Arabialaiset” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

 
(5 välissä olevaa versiota 3 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Kosmas_damianos_arabialaiset02.jpg|thumb|Parantajat Kosmas ja Damianos Arabialaiset, muistopäivä 17.10.<br>(&copy; Pyykkönen)]]
+
[[Kuva:Kosmas_damianos_arabialaiset02.jpg|thumb|300 px|<center>Pyhät palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Arabialaiset, muistopäivä 17.10.<br><small>(''Valokuva &copy; Pyykkönen'')</small></center>]]
[[Kuva:Kosmas_damianos_arabialaiset01.jpg|thumb|Parantajat Kosmas ja Damianos Arabialaiset (suuret laidoilla) sekä heidän heidän veljensä Leontios, Euprepios ja Anthimos. 500-luvun stukko Egyptistä Wadi Sargan luostarin läheisyydestä. Heidän selviämistään polttamalla kiduttamisesta kuvataan palmunlehdillä heidän jalkojensa alla. He kuolivat keisari Diocletian vainoissa 200-luvulla.<br>(&copy; Pyykkönen)]]
+
[[Kuva:Kosmas_damianos_arabialaiset01.jpg|thumb|300 px|<center>Pyhät palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Arabialaiset (suuret henkilöhahmot laidoilla) sekä heidän heidän veljensä Anthimos, Eutropios ja Leontios. 500-luvun stukko Egyptistä Wadi Sargan luostarin läheisyydestä. Heidän selviämistään polttamalla kiduttamisesta kuvataan palmunlehdillä heidän jalkojensa alla. He kuolivat keisari Diocletian vainoissa 200-luvulla.<br><small>(&copy; Petja Pyykkönen)</small></center>]]
Kosmas ja Damianos nimisiä pyhiä on kolme paria: Palkattaparantajat [[Kosmas ja Damianos Arabialaiset]] (muistopäivä 17.10.), palkattaparantajat [[Kosmas ja Damianos Vähä-Aasialaiset]] (joskus myös muodossa Aasialaiset, muistopäivä 1.11.), palkattaparantajat [[Kosmas ja Damianos Roomalaiset]] (muistopäivä 1.7.)
+
[[Kuva:Kosmas_damianos_arabialaiset03.jpg|thumb|300 px|<center>Kosmas ja Damianos Arabialaisten sekä heidän kolmen veljensä mestaus Fra Angelicon vuosina 1438-1443 maalaamassa teoksessa.<br><small>(''&copy; Petja Pyykkönen'')</small></center>]]
 +
Kosmas ja Damianos-nimisiä pyhiä on [[synaksarion]]issa kolme eri paria: Palkattaparantajat [[Kosmas ja Damianos Arabialaiset]] (muistopäivä 17.10.), palkattaparantajat [[Kosmas ja Damianos Roomalaiset]] (muistopäivä 1.7.) ja palkattaparantajat [[Kosmas ja Damianos Vähäaasialaiset]] (joskus myös muodossa Aasialaiset, muistopäivä 1.11.).
  
'''Muualla Internetissä:'''
+
[[Ormylian luostari]]n [[synaksarion]]issa todetaan (Osa 1, s. 409), että varhaisin Kosmaksen ja Damianoksen kunnioituksen todiste on heidän kunniakseen rakennetussa basilikassa, joka sijaitsee Kyrroksessa, nykyisessa Turkissa, Antiokiasta pohjoiseen. Basilika mainitaan pyhän [[Rabbulan, Edessan piispa]]n elämänkerrassa noin vuonna 400. Kosmaksen ja Damianoksen kunnioitus levisi nopeasti läpi Rooman valtakunnan sekä idässä ([[Konstantinopoli]]) että lännessä ([[Rooma]]). Heidän laajalle levinneet kunnioitus ja [[reliikki|reliikit]] ovat todennäköisesti syinä, miksi Kosmasta ja Damianosta alettiin pitää kolmena eri parina, vaikka todennäköisesti oli vain yksi pari. Kuitenkin kirkon synaksarion on muistanut kolmea eri paria pyhiä Kosmasta ja Damianosta varhaisista ajoista lähtien ja tällä sivustolla esitellään myös kolme paria.
  
* [http://ocafs.oca.org/FeastSaintsViewer.asp?SID=4&ID=1&FSID=102986 OCA]
+
Tämä artikkeli käsittelee ensimmäistä paria, pyhiä palkattaparantajia Kosmas ja Damianos Arabialaisia.
* [http://www.dacb.org/stories/egypt/cosmas_damian.html DACB]
+
 
 +
== Lääkäreinä Kilikiassa ==
 +
 
 +
Pyhät marttyyrit ja palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Arabialaiset olivat kaksoset ja he toimivat lääkäreinä Kilikiassa silloisessa Arabiassa, sillä arabialaiset olivat vallanneet tämän nykyisessä Vähä-Aasiassa, Turkissa, Syyrian rajan tuntumassa sijainneen alueen. Veljekset matkustivat eri puolilla valtakuntaa kaupungeissa ja kylissä saarnaten samalla Kristuksesta ja parantaen sairaita.
 +
 
 +
== Myös veljet marttyyreja ==
 +
 
 +
He eivät ottaneet mitään maksua antamastaan hoidosta ja avusta potilailtaan ja siksi heitä nimitetään palkattaparantajiksi. Veljekset olivat hartaita kristittyjä. Lääketiedettä he olivat opiskelleet Syyriassa. Heidän veljensä, ''Anthimos, Eutropios ja Leontios'', olivat myös [[kristitty]]jä ja kokivat hekin [[marttyyri]]kuoleman.
 +
 
 +
Kilikiassa [[pakana]]t pysäyttivät lääkäriveljekset ja heidän veljensä ja veivät heidät käskynhaltija Lysiaksen eteen tuomittaviksi. Koska he eivät halunneet luopua uskostaan, kuvernööri määräsi pahoinpideltäväksi heidät raa’alla tavalla ja heitettäväksi sen jälkeen mereen. Jumalan [[enkeli]] pelasti kuitenkin heidät merestä ja vei rannalle. Pakanat ottivat heidät uudestaan kiinni ja mestasivat niin pyhät palkattaparantajat kuin heidän kolme veljeään.
 +
 
 +
== Muistopäivä ==
 +
 
 +
[[Ortodoksinen kirkko]] muistelee pyhiä palkattaparantajia Kosmas ja Damiaos Arabialaisia vuosittain heidän omana [[muistopäivä]]nään lokakuun 17. päivänä. Suomalaiseen ortodoksiseen kalenteriiin heidän muistopäiväänsä ei ole kuitenkaan merkitty, mutta muualla ortodoksisessa maailmassa heitä muistellaan ja heidän muistolleen on vihitty myös kirkkoja. Heitä ei kuitenkaan tule sekoittaa toisiin samannimisiin pyhiin palkattaparantajiin Kosmas ja Damianos Vähäaasialaisiin (muistopv. 1.11.) ja Kosmas ja Damianos Roomalaisiin (muistopv. 1.7.).
 +
 
 +
[[:Käyttäjä:Hannu|HAP]]
  
 
[[Luokka:Pyhät]]
 
[[Luokka:Pyhät]]
[[Luokka:Tyngät]]
+
[[Luokka:Palkattaparantajat]]
[[Luokka:Marttyyrit]]
 

Nykyinen versio 16. lokakuuta 2012 kello 21.47

Pyhät palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Arabialaiset, muistopäivä 17.10.
(Valokuva © Pyykkönen)
Pyhät palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Arabialaiset (suuret henkilöhahmot laidoilla) sekä heidän heidän veljensä Anthimos, Eutropios ja Leontios. 500-luvun stukko Egyptistä Wadi Sargan luostarin läheisyydestä. Heidän selviämistään polttamalla kiduttamisesta kuvataan palmunlehdillä heidän jalkojensa alla. He kuolivat keisari Diocletian vainoissa 200-luvulla.
(© Petja Pyykkönen)
Kosmas ja Damianos Arabialaisten sekä heidän kolmen veljensä mestaus Fra Angelicon vuosina 1438-1443 maalaamassa teoksessa.
(© Petja Pyykkönen)

Kosmas ja Damianos-nimisiä pyhiä on synaksarionissa kolme eri paria: Palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Arabialaiset (muistopäivä 17.10.), palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Roomalaiset (muistopäivä 1.7.) ja palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Vähäaasialaiset (joskus myös muodossa Aasialaiset, muistopäivä 1.11.).

Ormylian luostarin synaksarionissa todetaan (Osa 1, s. 409), että varhaisin Kosmaksen ja Damianoksen kunnioituksen todiste on heidän kunniakseen rakennetussa basilikassa, joka sijaitsee Kyrroksessa, nykyisessa Turkissa, Antiokiasta pohjoiseen. Basilika mainitaan pyhän Rabbulan, Edessan piispan elämänkerrassa noin vuonna 400. Kosmaksen ja Damianoksen kunnioitus levisi nopeasti läpi Rooman valtakunnan sekä idässä (Konstantinopoli) että lännessä (Rooma). Heidän laajalle levinneet kunnioitus ja reliikit ovat todennäköisesti syinä, miksi Kosmasta ja Damianosta alettiin pitää kolmena eri parina, vaikka todennäköisesti oli vain yksi pari. Kuitenkin kirkon synaksarion on muistanut kolmea eri paria pyhiä Kosmasta ja Damianosta varhaisista ajoista lähtien ja tällä sivustolla esitellään myös kolme paria.

Tämä artikkeli käsittelee ensimmäistä paria, pyhiä palkattaparantajia Kosmas ja Damianos Arabialaisia.

Lääkäreinä Kilikiassa

Pyhät marttyyrit ja palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Arabialaiset olivat kaksoset ja he toimivat lääkäreinä Kilikiassa silloisessa Arabiassa, sillä arabialaiset olivat vallanneet tämän nykyisessä Vähä-Aasiassa, Turkissa, Syyrian rajan tuntumassa sijainneen alueen. Veljekset matkustivat eri puolilla valtakuntaa kaupungeissa ja kylissä saarnaten samalla Kristuksesta ja parantaen sairaita.

Myös veljet marttyyreja

He eivät ottaneet mitään maksua antamastaan hoidosta ja avusta potilailtaan ja siksi heitä nimitetään palkattaparantajiksi. Veljekset olivat hartaita kristittyjä. Lääketiedettä he olivat opiskelleet Syyriassa. Heidän veljensä, Anthimos, Eutropios ja Leontios, olivat myös kristittyjä ja kokivat hekin marttyyrikuoleman.

Kilikiassa pakanat pysäyttivät lääkäriveljekset ja heidän veljensä ja veivät heidät käskynhaltija Lysiaksen eteen tuomittaviksi. Koska he eivät halunneet luopua uskostaan, kuvernööri määräsi pahoinpideltäväksi heidät raa’alla tavalla ja heitettäväksi sen jälkeen mereen. Jumalan enkeli pelasti kuitenkin heidät merestä ja vei rannalle. Pakanat ottivat heidät uudestaan kiinni ja mestasivat niin pyhät palkattaparantajat kuin heidän kolme veljeään.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhiä palkattaparantajia Kosmas ja Damiaos Arabialaisia vuosittain heidän omana muistopäivänään lokakuun 17. päivänä. Suomalaiseen ortodoksiseen kalenteriiin heidän muistopäiväänsä ei ole kuitenkaan merkitty, mutta muualla ortodoksisessa maailmassa heitä muistellaan ja heidän muistolleen on vihitty myös kirkkoja. Heitä ei kuitenkaan tule sekoittaa toisiin samannimisiin pyhiin palkattaparantajiin Kosmas ja Damianos Vähäaasialaisiin (muistopv. 1.11.) ja Kosmas ja Damianos Roomalaisiin (muistopv. 1.7.).

HAP