Toiminnot

Kristuksen nähneet paimenet

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 19. joulukuuta 2010 kello 13.58 – tehnyt Mikko (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Kristuksen syntymä, jouluikoni
maal. Andrei Rublev, 1410
Kuva Wikipedia

Salomonin viisaus -kirjan mukaan (18:14-15)

Sillä koska kaikki alallansa ja vaiti olivat, ja juuri puoliyö oli,
Tuli sinun kaikkivaltias sanas alas taivaasta kuninkaalliselta istuimelta.

Keskiyön hiljaisuudessa annettiin maailman Pelastajan syntymän julistus kolmelle laumaansa kaitsevalle paimenelle eli Israelin kansan symbolisille edustajille. Pyhän Kyprianoksen mukaan enkeli Gabriel, Raamatun mukaan Herran enkeli sanoi paimenille (Luuk.2:10-12):

"Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä."

Nöyrät paimenet olivat siis ensimmäisiä, jotka palvoivat Häntä, joka oli laskeutunut alas profeettojen ennustaman nöyrän palvelijan muodossa ihmiskunnan pelastajaksi.

Raamatussa tapahtuma on kuvattu seuraavasti (Luuk.2:8-20)

Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi paimenet, mutta enkeli sanoi heille: "Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä." Ja samalla hetkellä oli enkelin ympärillä suuri taivaallinen sotajoukko, joka ylisti Jumalaa sanoen: -- Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.
Kun enkelit olivat menneet takaisin taivaaseen, paimenet sanoivat toisilleen: "Nyt Betlehemiin! Siellä me näemme sen, mitä on tapahtunut, sen, minkä Herra meille ilmoitti." He lähtivät kiireesti ja löysivät Marian ja Joosefin ja lapsen, joka makasi seimessä. Tämän nähdessään he kertoivat, mitä heille oli lapsesta sanottu. Kaikki, jotka kuulivat paimenten sanat, olivat ihmeissään. Mutta Maria kätki sydämeensä kaiken, mitä oli tapahtunut, ja tutkisteli sitä. Paimenet palasivat kiittäen ja ylistäen Jumalaa siitä, mitä olivat kuulleet ja nähneet. Kaikki oli juuri niin kuin heille oli sanottu.

HAP

Katso myös