Toiminnot

Oktoehos

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 10. tammikuuta 2012 kello 12.05 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Katso myös)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Oktoehos tarkoittaa sanamukaisesti kreikan kielessä kahdeksaa sävelmää, kahdeksaa ääntä. Ortodoksisessa kirkossa se merkitseen kuitenkin jumalanpalveluskirjaa (nuottikirjaa), joka tunnetaan myös nimellä Parakletike. Tämä liturginen kirja sisältää nykyisin päivittäisiä jumalanpalvelustekstejä jaettuina kahdeksan viikkoa käsittäväksi sykliksi, joka toistuu läpi kirkkovuoden pääsiäisestä pääsiäiseen. Nämä tekstit sijoittuvat palveluksiin, jotka alkavat maanantaista kaikkien pyhien viikon jälkeen (helluntain jälkeen) ja päättyvät aikaan ennen suuren paaston alkua. Jokaisen viikon tekstit lauletaan yhdellä kahdeksasta ehoksesta. Luvulla kahdeksan on ortodoksisessa perinteessä symbolinen merkitys: se yhdistää maallisen ajan taivaalliseen.

Suuren paaston ajalle ja pääsiäistä seuraavalle ajalle on omat tekstinsä (Triodion / Pentekostarion). Kuitenkin oktoehoksen tekstejä käytetään noinakin aikoina silloin, kun siitä on maininta em. kirjoissa.

Kirkkomme suurien juhlien tekstit ovat kirjaksi painetussa juhlamineassa. Oktoehos löytyy nyt myös internetistä Ortodoksi.netin sivuilta, katso -> Netti-Oktoehos.

Katso myös