Toiminnot

Oktoehos (tekstit)

Kohteesta Ortodoksi.net

Oktoehos tarkoittaa sanamukaisesti kreikan kielessä kahdeksaa sävelmää, kahdeksaa ääntä. Ortodoksisessa kirkossa se merkitseen kuitenkin jumalanpalveluskirjaa (nuottikirjaa), joka sisältää nykyisin päivittäisiä jumalanpalvelustekstejä jaettuina kahdeksan viikon jaksoihin. Nämä tekstit sijoittuvat palveluksiin, jotka alkavat maanantaista kaikkien pyhien viikon jälkeen (helluntain jälkeen) ja päättyvät aikaan ennen suuren paaston alkua.

Suuren paaston ajalle ja pääsiäistä seuraavalle ajalle on omat tekstinsä (Triodion / Pentekostarion). Kuitenkin oktoehoksen tekstejä käytetään noinakin aikoina silloin, kun siitä on maininta em. kirjoissa.

Oktoehoksen tekijänä pidetään pyhittäjä Johannes Damaskolaista. Oktoehoksen on suomentanut Johannes Seppälä ja sävelrajat siihen on merkannut Antti Räsänen. Taittosta ja toimittamisesta vastaavat Ortodoksi.netin ylläpitäjät.

Voit ladata oktoehoksen Ortodoksi.netin sivuilta omaan käyttöösi tai kirkossa toimitettavaksi. Tekstien edelleenjulkaisu on kielletty. Nämä oktoehoksen versiot eivät ole Suomen piispainkokouksen hyväksymiä liturgisia tekstejä, joten niitä saa käyttää palveluksissa vain oman alueen piispan luvalla.

Teos sisältää kaikki kahdeksan sävelmää arkipäiville, yhteensä noin 700 sivua eli se on täysi versio suuresta oktoehoksesta.
Sunnuntaipäivien oktoehosta tässä ei ole, koska se on julkaistu kahdessa kirjassa: Sunnuntain kahdeksansävelmistön tekstejä (sininen) ja Sunnuntaivigilia (harmaa, "nuottivigilia"). Lisäksi uudempia käännöksiä löytyy osa teksteistä pääsiäiskauden kirjasta Pentekostarion (punainen).

Voit ladata jokaisen sävelmän erikseen pdf-tiedostoina. Teksiten lukemiseen tarvitset ilmaiset pdf-lukuohjelman, jonka saat esimerkiksi täältä. Sen asennettuasi voit katsoa sävelmiä myös useimmilla internetselaimilla.

Pdf-muotoiset oktoehokset (lataa painamalla hiiren oikeaa näppäintä ja valitsemalla "tallenna kohde levylle"):

HAP