Toiminnot

Patriarkaaliset kunnianosoitukset ja arvot I

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 21. syyskuuta 2023 kello 09.24 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Arkonin risti
(kuva © AH/ON)
Konstantinopolin ekumeenisen patriarkan Bartholomeuksen Suomen vierailun aikana syyskuussa 2023 nousi taas esiin ja keskusteluihin patriarkan myöntämät arvonimet ja kunnianosoitukset, jotka ovat meille suomalaisille melko tuntemattomia ja aivan toisenlaisesta maailmasta, muinaisesta Bysantista peräisin olevia asioita. Miten ja keille ja miksi niitä myönnetään? - näin varmaan moni ajattelee niistä kuullessaan. Ortodoksi.net yritää nyt avata asiaa hieman.


Suomeen noita kunnianosoituksia ja patriarkaalisen arvoja lienee tullut tähän mennessä (2023) noin tusina. Suurin osa arvonimen saajista on vielä hengissä (2023), osa on jo siirtynyt tuonilmaisiin. Suomalaisille myönnetyissä arvoissa ja kunnianosoituksissa tai oikeammin niiden lisämääreissä on melko suuri kirjo, joka ei kuitenkaan avaudu meille suomalaisille paljoakaan niiden kulttuurisen erilaisuuden ja bysanttilaisen historiansa vuoksi.

Siksi Ortodoksi.netin ylläpito on päättänyt referoida tai ehkä hieman tarkemminkin suomentaen selittää asiaa mm. amerikkalaisten arkonien kotisivulla olevan englanninkielisen alkutekstin mukaan, niitä sopivin linkein ja selityksin täydentäen. Tekstissä on runsaasti vieraskielisiä termejä, joilla ei ole käytössäolevaa suomenkielistä vastinetta. Siksi tämäkin teksti vilisee noita kreikankielisiä, latinankielisiä ja englanninkielisiä sanoja. Mikäli havaitset virheitä tekstissä, olethan silloin yhteydessä ylläpitoon. Voit käydä lukemassa tekstin myös alkuperäisiltä englanninkielisiltä sivuilta.

Laaja tekstikokonaisuus julkaistaan täällä Ortodoksi.netin perussivuilla useina lyhyinä artikkeleina. Myöhemmin julkaistaan mahdollisesti koonta– eli portaalisivukin.

Pääasiallisilla lähdesivuilla, amerikkalaisilla arkonien kotisivuilla, tätä patriarkaalista palkitsemisjärjestelmää kuvataan ja siitä kerrotaan mm. seuraavaa:

---
Kaikkia ei ole kutsuttu – heillä ei ole ”kutsumusta” – pappeuden sakramenttiin. Mutta se ei tarkoita, että maallikoilla olisi vähemmän työtä tehtävänä tai että Jumala odottaa heiltä vähemmän.

Jeesus antoi käskyt ja kehotti kaikkia seuraajiaan: "Menkää" (Matt.28:16-20). Se on evankeliumin opetus, joka luetaan kasteen sakramentin aikana. Suuri tehtävä koskee jokaista kristittyä, papistoa ja maallikkoja. Olemme kaikki kirkon jäseniä ja olemme kaikki Jumalan palvelijoita.

Bysantin aikoina keisari myönsi keisarillisen hovissa palvelleille monia arvonimiä ja "virkoja" (offikia; velvollisuus, vastuu). Nämä viranhaltijat edistivät myös kristillistä uskoa.

Vuonna 1966 ekumeeninen patriarkka Athenagoras loi Pyhän Andreaksen ritarikunnan, ekumeenisen patriarkaatin arkonit. Sen jälkeen joka vuosi noin 20 maallikkojohtajalle on annettu "Arkonin" kunnianimi ja heille myönnetty virka kunnioittamaan heidän palvelustaan ekumeenisen patriarkaatin ja kirkon puolesta. Usein heidän saamansa virka heijastaa heidän rooliaan hyväntekijänä, opettajana tai muuna uskon puolustajana ja kirkkoa tukevana palveluna.

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka tai patriarkan eksarkki siunaa uudet arkonit ja antaa heille ristin.

Virka (offikia), jota jokainen arkon kantaa, on peräisin Bysantin ajalta. Ekumeenisen patriarkaatin kautta suurin osa perinteisistä Bysantin keisarillisista ja kirkollisista arvonimikkeistä on säilynyt. Siten patriarkka Bartolomeuksen ja hänen edeltäjiensä Pyhän Andreaksen ritarikunnan arkoneille myöntämät nimet ulottuvat monissa tapauksissa yli 1000 vuoden taakse.

Seuraavissa tulee olemaan luetteloja näistä nimikkeistä sekä lyhyitä kuvauksia niiden historiallisesta roolista. Toisinaan viran alussa käytetään termiä Megas tai Suuri, mikä tarkoittaa, että tällä toimistolla oli suurempi valvontavastuu. Samoin ainakin alkuperäisen arvon hieman suuremmasta vastuusta voi kertoa alkumääre Pää- (engl. General).

Kuvauksista käy ilmi, että Bysantin valtakunnan arkonit kantoivat raskaan vastuun sekä kirkon että valtion hallinnosta. Nykyään arkonit palvelevat edelleen kirkollisissa ja maallisissa rooleissa: kirkon maallikkojohtajina ja edelläävijinä liike-elämässä, kansalaiselämässä, koulutuksessa, oikeuslaitoksessa ja lääketieteessä.
---


Ortodoksi.net toivotaa mielenkiintoisia hetkiä näiden meille ehkä hieman kiemuraisempien historiallisten ”kuvioiden” tarkastelussa!

Hannu Pyykkönen
18.9.2023
Ortodoksi.net / ylläpito
www.ortodoksi.net
yllapito.ortodoksinet@gmail.com
(Kuvassa suomalaiselle arkonille myönnetty arkonin kultainen risti, Kuva: AH)
(lähteet: Archons.org, Wikipedia, Ortodoksi.net, jne.)


ooo <-> seuraava