Toiminnot

Rakkautta ilman rajoja (opetuspuhe)

Kohteesta Ortodoksi.net

Metropoliitta Kallistos Ware pitää opetuspuheen tuhlaajapojan vertauksesta. Opetuspuhe on pidetty helmikuun 11. päivänä vuonna 2011 Tuhlaajapojan sunnuntain liturgiassa pyhien Konstantinoksen ja Helenan kreikkalais-ortodoksisessa kirkossa Westlandissa Michiganissa Yhdysvalloissa. Oheinen teksti on lyhennelmä englanninkielisestä puheesta, joka on kuunneltavissa kokonaan alla olevasta YouTube-videolta:

Jumala etsii meitä paljon enemmän kuin me etsimme Häntä. Jumala ei tule tapaamaan meitä vain puolitiehen, Hän tulee paljon pitemmälle. Jos otamme askeleen Häntä kohti, Hän ottaa sata askelta meitä kohti. Joten tämän päivän evankeliumi ei ole vain kertomus katumuksesta. Se on kertomus, kuinka meidän katumuksemme hyväksytään. Se on tarina rakastavasta isästä ja kuinka Hän lähtee etsimään lastaan ja kuinka Hän rakastaa molempia lapsiaan, sitä joka harhautui ja sitä, joka pysyi kotona ...
Huomatkaamme, että kertomuksessa Isä ei odottanut tuhlaajapojan sanovan: "En ole enää sen arvoinen, että minua kutsutaan pojaksesi. Ota minut palkkalaistesi joukkoon." Isä ei edes kuuntele tuota sanomista. Välittömästi ja epäröimättä hän palauttaa tuhlaajapojalle aseman omana poikanaan. Eikä tässä kaikki. Isä ei vain hyväksy häntä pojakseen, vaan palauttaa myös hänen perintöosansa, hyväksyy hänet takaisin rajattomalla, kaiken kattavalla ilolla.
Joten se, mitä näemme - elävästi - nykypäivän evankeliumissa, ei ole vain tuhlaajapojan katumusta, vaan Isän rakkautta: rakkautta ilman rajoja.
Nykypäivän vertauksen merkitys, viesti kirjoitettuna Pyhän Raamatun jokaisella sivulla, on tämä: Jumala rakastaa meitä.
Tuhlaajapojasta sanotaan, "koska hän oli lisäksi kaukana" - eihän se ole meidän totuuttamme? Me olemme kaukana todellisesta kodistamme, mutta Jumala juoksee ulos tapaamaan meitä, Hän ottaa meidät syliinsä, Hän liittää meidät kotiinsa, Hän kutsuu meidät juhlaan
(yllä oleva käännös on referaatti tekstistä ja Ortodoksi.netin vapaasti suomentama)

Kuuntele ja katso koko opetuspuhe (englanniksi):

  • Metropolitan Kallistos Ware - Sermon on the Sunday of the Prodigal Son