Toiminnot

Troitse-Sergijevin lavra

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 2. huhtikuuta 2011 kello 13.33 – tehnyt Petja (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Troitse-Sergijevin lavra 1800-luvun lopulla
vanha venäläinen postikortti
Kuva: Library of Congress

Troitse-Sergijevin luostari tai lavra (Троице-Сергиева Лавра), suom. Pyhän Kolminaisuuden ja Pyhän Sergein lavra on luostarialue Venäjällä Sergijev Posadissa, entisessä Zagorskissa, 70 kilometriä Moskovasta koilliseen. Luostari on nykyään yksi tärkeimmistä tai ehkä jopa tärkein ja merkittävin Venäjän luostareista.

Ensimmäisen luostarin alueelle perusti Sergei Radonežilainen vuonna 1345. Hän rakensi puisen Pyhän Kolminaisuuden kirkon Makovetsin kukkulalle. Pääosa nykyisestä lavrasta rakennettiin 1400–1700-luvuilla, ajalle ominaiseen sotilaalliseen tyyliin, koska uskonnollisen merkityksen lisäksi luostarit toimivat tuolloin väestön suojapaikkoina levottomuuksien uhatessa. Linnoitusmuotoon sisältyvät aluetta ympäröivä muuri ja sen kolmetoista tornia.

Luostari sai myöhemmin vuonna 1744 ylemmän luostarin eli lavran aseman ja oli pian taloudellisessa mielessä Venäjän rikkain luostari. Luostariin perustettiin vuonna 1742 seminaari ja se muutettiin akatemiaksi vuonna 1814. Vallankumouksen myllerryksissä luostari suljettiin vuonna 1920 ja tuona aikana paljon tuhoutui, vaikka luostari osin toimi museona. Luostari palautettiin Venäjän kirkolle vuonna 1945 ja ensimmäinen jumalanpalvelus pitkään aikaan pidettiin jälleen katedraalissa huhtikuun 16. päivä 1946. Luostari toimi Moskovan patriarkan kotipaikkana aina vuoteen 1983 saakka, jolloin patriarkaatti siirtyi Moskovaan Danilovin luostariin.

Tsaari Boris Godunov on haudattu luostarin pääkirkkoon, Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen katedraaliin, joka on kopio Kremlin katedraalista, ja symboloi valtiovaltaa. Kirkossa on kapeat, korkeat ikkunat kahdessa kerroksessa, paksut valkeat seinät ja siniset ja kultaiset, liekkien muotoiset kupolit, jotka symboloivat sitä että rukouksen on oltava palava kuin liekki.

Lavran aarteiden joukossa on Andrei Rublevin kuuluisa ikoni Pyhä Kolminaisuus. Ikoni on nykyisin Tretjakovin galleriassa Moskovassa.

Lähteet

Katso myös