Toiminnot

Vedenpyhitys

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 8. marraskuuta 2022 kello 17.45 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Katso myös)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Vedenpyhitysastia, hopeoitua kuparia, 1800-luvun puoliväli.
(Valamon luostarin museo)
Kuva © Pyykkönen
Vedenpyhitys kirkossa.
Kuva © Pyykkönen

Vedenpyhitys (kreikaksi: αγιασμός / agiasmos, venäjäksi: освящение воды / osvjašenie vodi) on ortodoksisen kirkon toimitus, joka suoritetaan kodissa, kirkossa, luonnossa veden äärellä tai kaivon luona ja jossa vesi pyhitetään Pyhän Hengen armovoimalla.

Vedenpyhityksiä on kahta erilaista toimitusta:

Suuri vedenpyhitys

Suuri vedenpyhitys toimitetaan teofaniana eli Kristuksen kasteen juhlapäivänä 6.1. joko kirkossa tai luonnon avoveden äärellä. Mikäli se toimitetaan avoveden äärellä, sinne mennään yleensä kirkosta ristisaatossa.

Pieni vedenpyhitys

Pieni vedenpyhitys voidaan toimittaa useita kertoja vuodessa. Tällaisia tilaisuuksia, joissa se voidaan toimittaa, ovat esimerkiksi kirkon praasniekka eli temppelijuhla, ristisaatto, kasteen ja kodinpyhitys.

Kreikassa pieni vedenpyhitys toimitetaan luostareissa ja useissa kirkoissa kerran kuukaudessa sen ensimmäisenä päivänä koko vuoden ajan. Tätä pyhitettyä vettä on sitten kirkkokansan saatavissa kirkon eteisessä suuressa astiassa, josta sitä voi juoda tai ottaa mukaansa kotiin omassa pullossa tai muussa astiassa.

Kotona tehtävässä pienessä vedenpyhityksessä (esimerkiksi kasteen ja kodinpyhityksen edellä), toimituksessa tarvitaan vesimalja (esimerkiksi tavallinen hedelmämalja), evankeliumikirja, siunausristi ja suitsutusastia eli kadilo. Veden pyhittäminen tapahtuu ristin upottamisella veteen.

HAP

Katso myös