Toiminnot

Viisi rukousta Jumalanäidille

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 23. huhtikuuta 2010 kello 11.53 – tehnyt X13 (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

(tämä rukous voidaan lukea rippi-isän siunauksella, rukouksen on laatinut pyhä Dimitri Rostovilainen)


Taustakertomus

Yksi jumalankantajaisistä seisoi rukouksessa ja kuuli Hengessä meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen puhuvan kaikkein puhtaimman ja pyhimmän Jumalansynnyttäjän Marian kanssa, jolle Hän sanoi:

Kerro, äitini, montako kertaa sait maan päällä eläessäsi kestää suurta murhetta Minun takiani.

Kaikkein pyhin Jumalansynnyttäjä vastasi Hänelle:

Poikani ja Jumalani! Kestin Sinun takiasi viisi suurta murhetta:
  • ensimmäinen niistä oli se, kun kuulin profeetta Simeonilta, että Sinut surmattaisiin;
  • toinen oli se, kun etsin Sinua Jerusalemissa ja löysin Sinut vasta kolmen päivän kuluttua;
  • kolmannen koin, kun kuulin, että juutalaiset olivat ottaneet Sinut kiinni ja sitoneet;
  • neljäs murhe oli se, kun näin Sinut naulittuna ristille ryöväreitten väliin,
  • ja viides oli se, kun näin Sinut hautaan laskettuna.

Ja Herra vastasi hänelle:

Totisesti sanon sinulle, Äitini: jos joku muistaa jokaista murhettasi joka päivä ja lausuu 'Isä meidän' –rukouksen ja arkkienkelin tervehdyksen 'Iloitse, Jumalanäiti', annan hänen ensimmäisen murheesi takia tajuta syntinsä ja murehtia niiden takia. Toisen murheesi takia annan hänelle kaikki hänen syntinsä anteeksi. Kolmannen murheesi tähden annan hänelle takaisin hänen hyvät tekonsa, jotka hän on syntiensä takia menettänyt. Neljännen murheesi takia ravitsen häntä hänen kuollessaan jumalallisella Ruumiillani ja Verelläni. Viidennen murheesi takia ilmestyn itse hänelle hänen kuolemansa hetkellä ja vien hänen sielunsa iankaikkiseen elämään. Aamen.

Tämän jumalankantajaisän näyn perusteella pyhä Dimitri Rostovilainen laati seuraavan rukouksen:

Alkurukoukset

Kunnia olkoon Sinulle, Kristus Jumalani, joka et hukuttanut minua syntistä laittomuuksieni tähden, vaan kestät yhä vieläkin kärsivällisenä syntejäni. (Kumarrus.)
Suo, Herra, että me tämän päivän syntiä tekemättä viettäisimme. Anna, oi Herra, etten vihastuttaisi Sinua, Luojaani, sanoillani, teoillani tai ajatuksillani, vaan että kaikki tekoni, ajatukseni ja puheeni kantaisivat kunniaa Sinun kaikkein pyhimmälle nimellesi. (Kumarrus.)
Herra, ole minulle syntiselle armollinen koko elämäni ajan. Älä hylkää minua lähtöni ja kuolemani hetkellä. (Kumarrus.)

(Kumarra sitten maahan asti ja lausu:)

Herra, Jeesus Kristus, Jumalan Poika, ota vastaan minut, joka olen sielultani ja mieleltäni kuollut. Ota vastaan minut, syntinen haureudentekijä, joka olen tahrannut sekä sieluni että ruumiini. Pyyhi pois häpeämätön pahuuteni, älä käännä kasvojasi pois minusta äläkä lausu, oi Herra: En tunne sinua – vaan kuule rukoukseni ääni ja pelasta minut, sillä Sinä olet armosta rikas etkä tahdo syntisen kuolevan. Herra, minä en jätä Sinua, Luojaani, enkä luovu Sinusta ennen kuin kuulet minua ja annat anteeksi kaikki syntini puhtaimman Äitisi Jumalansynnyttäjän, kunniallisten ruumiittomien taivaallisten voimien, pyhän kunniallisen suojelusenkelini, profeettasi, edelläkävijäsi ja Kastajasi Johanneksen, pyhien apostolien, voittoisain ja valoisain marttyyrien, jumalankantajien pyhittäjäisiemme ja kaikkien pyhien ihmisten esirukousten tähden ja armahdat minua ja pelastat minut, syntisen. Aamen.
Taivaallinen kuningas, Lohduttaja, totuuden Henki, joka paikassa oleva ja kaikki täyttävä, hyvyyden Lähde ja elämän Antaja, tule ja asu meissä ja puhdista meidät kaikesta synnin pahuudesta sekä pelasta, oi Hyvä, meidän sielumme.
Pyhä Jumala, pyhä Väkevä, pyhä Kuolematon, armahda meitä (3).
Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt ja aina ja iankaikkisesti. Aamen.
Kaikkein pyhin Kolminaisuus, armahda meitä. Herra, puhdista meidät synneistämme. Valtias, anna anteeksi rikoksemme. Pyhä, tule ja paranna heikkoutemme Sinun nimesi tähden.
Herra, armahda (3).
Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt ja aina ja iankaikkisesti. Aamen.
Iloitse, Jumalan Äiti, Neitsyt, armoitettu Maria, Herra on Sinun kanssasi. Siunattu olet Sinä naisten joukossa ja siunattu on Sinun kohtusi hedelmä, sillä Sinä olet synnyttänyt sielujemme Pelastajan.

Ensimmäinen rukous

Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon Sinun nimesi. Tulkoon Sinun valtakuntasi. Tapahtukoon Sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille anteeksi velkamme, niin kuin mekin annamme anteeksi velallisillemme. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta.
(Pappi lausuu): Sillä Sinun on valtakunta, voima ja kunnia nyt ja aina ja iankaikkisesti. Aamen.
Iloitse, Jumalan Äiti, Neitsyt, armoitettu Maria, Herra on Sinun kanssasi. Siunattu olet Sinä naisten joukossa ja siunattu on Sinun kohtusi hedelmä, sillä Sinä olet synnyttänyt sielujemme Pelastajan.
Oi, lempeä Äiti, Neitsyt Maria, minä syntinen ja kelvoton palvelijasi muistelen Sinun murhettasi, kun kuulit profeetta Simeonilta, että sinun Poikasi, meidän Herramme Jeesus Kristus surmattaisiin armotta, ja kannan sinulle tämän rukouksen ja arkkienkelin tervehdyksen. Ota ne vastaan murheittesi muistoksi ja kunniaksi ja rukoile Poikaasi, meidän Herraamme Jeesusta Kristusta, että Hän antaisi minun tajuta syntini ja murehtia niiden tähden. (Kumarrus.)

Toinen rukous

Isä meidän, joka olet taivaissa ...
(Pappi): Sillä Sinun on valtakunta, voima ja kunnia nyt ja aina ja iankaikkisesti. Aamen.
Iloitse, Jumalan Äiti ...
Oi, siunatuin ja kaikkein puhtain Jumalanäiti ja Neitsyt, ota vastaan tämä rukous ja arkkienkelin tervehdys minulta, syntiseltä ja kelvottomalta palvelijaltasi, joka muistelen ja kunnioitan murhettasi, kun unohdit Poikasi, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen, temppeliin etkä nähnyt Häntä kolmeen päivään. Rukoile Häntä ja pyydä, että Hän antaisi kaikki minun syntini anteeksi ja päästäisi minut niistä, oi ainoa Siunattu. (Kumarrus.)

Kolmas rukous

Isä meidän, joka olet taivaissa ...
(Pappi): Sillä Sinun on valtakunta, voima ja kunnia nyt ja aina ja iankaikkisesti. Aamen.
Iloitse, Jumalan Äiti, ...
Oi, Valkeuden Äiti, siunatuin Neitsyt Jumalansynnyttäjä, ota vastaan tämä rukous ja arkkienkelin tervehdys minulta, syntiseltä ja kelvottomalta palvelijaltasi, joka muistelen ja kunnioitan murhettasi, kun kuulit, että Poikasi, meidän Herramme Jeesus Kristus on otettu kiinni ja sidottu kahleisiin. Rukoile Häntä, että Hän palauttaisi minulle hyvät tekoni, jotka olen syntieni tähden menettänyt, jotta ylistäisin sinua, kaikkein puhtainta Jumalanäitiä iankaikkisesti. (Kumarrus.)

Neljäs rukous

Isä meidän, joka olet taivaissa ...
(Pappi): Sillä Sinun on valtakunta, voima ja kunnia nyt ja aina ja iankaikkisesti. Aamen.
Iloitse, Jumalan Äiti ...
Oi, laupeuden lähde, Jumalansynnyttäjä Neitsyt, ota vastaan tämä rukous ja arkkienkelin tervehdys minulta syntiseltä ja kelvottomalta palvelijaltasi, joka muistelen ja kunnioitan murhettasi, kun näit Poikasi, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen naulittuna ristille kahden ryövärin väliin. Rukoile Häntä, oi Valtiatar, että Hän antaisi minulle laupeutensa lahjan kuolemani hetkellä ja ravitsisi minua jumalallisella Ruumiillaan ja Verellään, niin ylistän sinua, puolustajaani, iankaikkisesti. (Kumarrus.)

Viides rukous

Isä meidän, joka olet taivaissa ...
(Pappi): Sillä Sinun on valtakunta, voima ja kunnia nyt ja aina ja iankaikkisesti. Aamen.
Iloitse, Jumalan Äiti…
Oi, ainoa toivoni, kaikkein puhtain Jumalansynnyttäjä Neitsyt, ota vastaan tämä rukous ja arkkienkelin tervehdys minulta syntiseltä ja kelvottomalta palvelijaltasi, joka muistelen ja kunnioitan murhettasi, kun näit Poikasi, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen hautaan laskettuna. Rukoile Häntä, oi Valtiatar, että Hän ilmestyisi minulle kuolemani hetkellä ja veisi sieluni iankaikkiseen elämään. Aamen. (Kumarrus.)

Lopuksi

Oi, kaikkein armollisin Neitsyt, Valtiatar Jumalanäiti, lapsia rakastava Kyyhkynen, taivaan ja maan Kuningatar! Sinä otat rakkaudella vastaan kaikki, jotka ojentavat sinulle rukouksensa ja lohdutat murheellisia. Ota vastaan nämä viisi rukousta ja arkkienkelin tervehdystä minulta, syntiseltä ja kelvottomalta palvelijaltasi, joka niissä muistelen sinun maallisia ja taivaallisia ilojasi ja veisaan heltyneenä sinulle:

Maalliset ilot

Iloitse, Jumalanäiti, jonka kohdussa Kristus, meidän Jumalamme sikisi siemenettä ja joka kannoit Häntä kohdussasi kivutta. Iloitse, sinä, joka synnytit Hänet ihmeellisen kaitselmuksen kautta. Iloitse, sinä, joka otit vastaan tietäjien lahjat ja kunnioittavat kumarrukset. Iloitse, sillä löysit Poikasi ja Jumalasi opettajien joukosta.Iloitse, sillä sinun Synnyttämäsi on suuressa kunniassa noussut kuolleista. Iloitse, sinä, joka näit Luojasi nousevan taivaisiin ja jonka luokse sinä itsekin nousit ruumiillisesti.

Taivaalliset ilot

Iloitse, sillä sinä olet neitsyytesi tähden kaikkia enkeleitä ja pyhiä kunnioitettavampi. Iloitse, sinä, joka loistat Pyhän Kolminaisuuden lähellä. Iloitse, oi rauhantekijämme. Iloitse, oi hallitsijamme, jolla on kaikki taivaalliset voimat käytössäsi. Iloitse, sillä sinulla on kaikkein suurin uskallus Poikasi ja Jumalasi edessä. Iloitse, kaikkien sinun luoksesi rientävien lempeä äiti. Iloitse, sillä sinun ilosi kestää iankaikkisesti. Pyydän ja anon, että puolustaisit minuakin, syntistä ja kelvotonta palvelijaasi, lähtöni päivänä, kuten olet armossasi luvannut, jotta voisin sinun johdattamanasi päästä taivaalliseen Jerusalemiin, jota sinä hallitset kunniassasi Poikasi ja Jumalamme kanssa. Hänelle ja Hänen aluttomalle Isälleen ja kaikkein pyhimmälle, hyvälle ja eläväksitekevälle Hengelleen kuuluu kaikkinainen kunnia, ylistys ja valtakunta nyt ja aina ja iankaikkisesti. Aamen.
Oi, Valtiatar Jumalansynnyttäjä, minun iloni! Ota vastaan tämä ylistysveisu minun kelvottomilta huuliltani, julkeasta sydämestäni ja saastaiselta kieleltäni. Ota se vastaan niin kuin otit vastaan lesken kaksi ropoa, ja anna minun kantaa sinulle sinun hyvyytesi arvoisia lahjoja. Oi, Valtiattareni, kaikkein puhtain Neitsyt, taivaan Valtiatar! Opeta minulle, mitä tahdot ja haluat minun lausuvan sinulle, Jumalanäidille, ainoalle syntisten turvasatamalle ja vapauttajalle. Iloitse, Valtiatar, niin minäkin, sinun syntinen palvelijasi, ylistän ilossani sinua, alati ylistettävää Kristuksen, meidän Jumalamme äitiä. Aamen.
Katson sinun puhtainta kuvaasi aivan kuin näkisin sinut, Jumalansynnyttäjä, ja lankean eteesi sydämen uskolla sieluni pohjasta ja kumarran sinua ja Pienokaista, iankaikkista Jumalaa, meidän Herraamme Jeesusta Kristusta, jota kannat käsivarrellasi, ja kunnioitan ja rukoilen sinua kyynelsilmin. Suojele minua omoforillasi näkyvistä ja näkymättömistä vihollisistani, sillä sinä olet johtanut ihmissuvun taivasten valtakuntaan. Aamen.
Totisesti on kohtuullista ...
Kunnia ja kiitos Herralle kaikesta!

Tätä rukousta ei ole hyväksytty viralliseen käyttöön Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokouksessa. Käännös: IT / Ortodoksi.net