Toiminnot

AK: Arkkimandriitta Simforian kuollut

Kohteesta Ortodoksi.net

Aamun Koiton nr. 2/1981 kansilehti
Valamon eläkkeelle siirtynyt igumeni, arkkimandriitta Simforian nukkui kuolonuneen Heinäveden sairaalassa 9.1.(1981) oltuaan sairaalassa vajaan viikon. Veljestön jäsenet lukivat parin viimeisen päivän aikana psalmeja hänen vuoteensa vieressä. Vainaja tuotiin heti luostarin kirkkoon, jossa pappismunkki Ambrosius toimitti heti aamulla panihidan ja arkun äärellä luettiin ylösnousemusevankeliumeja. Hautaus tapahtui keskiviikkona 14. tammikuuta. Arkkimandriitta Simforian oli viimeinen Vanhan Valamon isistä, joka asui luostarissa.


Arkkimandriitta Simforianin maallikkonimi oli Pjotr Matfejev. Hän oli Ilomantsin Melaselän Matveisia, vaikka syntyikin (22. 6. 1892) Pietarissa, jonne hänen isänsä Nikita Ivaninpoika Matfejev joutui Melaselästä katoaikojen vuoksi muuttamaan. Hänen äitinsä Maria Mihailovna oli kotoisin Aunuksesta ja hyvin kirkollinen, ahkera jumalanpalveluksissa ja luostareissa kävijä.

Valamon luostariin 14-vuotias Pjotr jäi ollessaan siellä pyhiinvaelluksella äitinsä kanssa helluntaina 1906. Aluksi hän palveli kuuliaisuustehtävissä maataloustöissä ja sitten ikonimaalaamossa. 1917 hänet komennettiin Moskovassa sijaitsevaan Valamon luostarin taloon. Siellä metropoliitta Sergei – sittemmin Suomen arkkipiispa ja Moskovan patriarkka – vihki hänet munkiksi nimellä Simforian. 1923 hän palasi Valamoon, jossa joutui keskelle ajanlaskuriitoja. Simforian oli vanhan ajanlaskun innokas kannattaja.

Pappismunkiksi vihkiminen tapahtui Leningradissa 1952. Luostarin igumeniksi hänet vihki 1969 arkkipiispa Paavali. Igumenina hän toimi 10 vuotta ja siirtyi 1979 86-vuotiaana eläkkeelle ja sai arkkipiispalta arkkimandriitan arvon.

(Aamun Koitto 2/1981)

Katso myös