Toiminnot

Akatistos Pyhälle Hengelle

Kohteesta Ortodoksi.net

Tulostettava pdf-versio akatistoksesta Pyhälle Hengelle.

1. kontakki

Tulkaa, uskovaiset, ylistäkäämme Pyhän Hengen vuodattamista, sillä Hän laskeutui Isän tyköä apostolien päälle ja virvoitti maailman Jumalan tuntemisen kasteella. Kun me puhtain mielin riennämme Hänen tykönsä, tekee Hän meidätkin otollisiksi Jumalan armoon, uudistumiseen ja taivaan kunniaan. Hän pyhittää ja valistaa kaikki, jotka huutavat:

Lohduttaja, Pyhä Henki, tule ja asu meissä!

1. iikossi

Säteilevät enkelikuorot taivaan kirkkaudessa lakkaamatta veisaavat ylistystä Pyhälle Hengelle, sillä Hän on elämän lähde ja aineeton valkeus. Enkelten kera mekin ylistämme Sinua, ylen laupias ja ymmärryksemme ylittävä Henki, sekä nöyrästi anomme autuasta puolustustasi:

Tule meihin, totinen valkeus ja hengellinen ilo!
Tule yllemme, vilvoittava pilvi ja kuvaamaton kauneus!
Tule ja ota vastaan ylistyksemme niin kuin tuoksuva suitsutus!
Tule ja anna meidänkin maistaa vuodattamisesi iloa!
Tule ja ilahduta meitä runsailla armolahjoillasi!
Tule, Sinä iankaikkinen, laskeutumaton aurinko, ja tee meihin asuntosi!
Lohduttaja, Pyhä Henki, tule ja asu meissä!

2. kontakki

Pyhä Henki laskeutui apostolien päälle tulisten kielten muodossa, iloa ja kirkkautta tulvivassa väkevässä tuulispäässä. Hänen taivaallinen tulensa täytti kalamiehet, ja he innolla kutsuivat kaikkia kansoja Kristuksen seurakuntaan. He kestivät iloiten vaaroja maalla ja merellä eikä kuolemakaan heitä pelottanut. Yli kaiken maan kaikuu heidän ylistyslaulunsa:

Halleluja!

2. iikossi

Oi Jumalan Pyhä Henki, Sinä Siioninvuorella apostolien päälle vuodatettu tulen ja vilvoittavan kasteen malja. Sinulle veisaamme, Sinua kiitämme ja ylistäen rukoilemme:

Tule meihin, seurakunnan pyhittäjä ja suojelija!
Tule ja anna uskovillesi yksi sydän ja yksi mieli!
Tule ja tee palavaksi kylmä ja hedelmätön ylistyksemme!
Tule ja hajota maan päälta jumalattomuuden pimeys!
Tule ja johdata kaikki Jumalan käskyjen tielle!
Tule ja säilytä meidät Sinun totuudessasi!
Oi Jumalan Viisaus, tule ja pelasta meidät niillä vaiheilla, jotka Sinä parhaiten tiedät!
Lohduttaja, Pyhä Henki, tule ja asu meissä!

3. kontakki

Oi suurta ihmettä! Jumalan käsittämätön Henki, Sinä olet Isän ja Sanan kanssa kaiken Luoja, Sinä olet kaunistanut ylhäiset enkeljoukot lähestymättömän Valkeuden temppelissä ja olet kutsunut vaivoissa kirkastettujen sielut suureen kunniaan. Sinä yhdistit lihan ja hengen ihmeelliseen ykseyteen ja loit ihmissuvun. Sen tähden kaikki, joissa henki on, veisaavat Sinulle ylistystä:

Halleluja!

3. iikossi

Sinä iankaikkinen Henki olet kaiken alku ja loppu. Sinä liikuit vetten päällä ihmeellisellä voimallasi ja käsittämättömällä kosketuksellasi teit eläväksi kaikki ja kaiken. Sinun elävöittävästä henkäyksestäsi sai aineeton maailma kuvaamattoman hengellisen kauneuden. Sen tähden me huudamme Sinulle:

Tule meihin, Sinä viisaista viisain ja maailman Luoja!
Tule Sinä, joka olet yhtä suuri kedon kukkasessa kuin taivaan vahvuudessa!
Tule, sanoin kuvaamaton moninaisuus ja ikuinen kauneus!
Tule ja valista minun pimentynyt sieluni!
Tule ja uudista meidät Kristuksessa!
Lohduttaja, Pyhä Henki, tule ja asu meissä!

4. kontakki

Oi kaikkein pyhin Henki, pyhityksen lähde! Sinä varjosit puhtaimman Neitseen Marian jumaluutesi häikäisevällä kirkkaudella ja ihmisten pelastuksen tähden teit Hänet Jumalan Sanan Äidiksi ja taivaan kuningattareksi. Sinä, korkeimman voima, innoitit profeetat ja apostolit sekä taivaan korkeuksiin heidät korotit. Sinä täytit heidän sydämensä hengellisellä ilolla ja annoit heille innosta hehkuvia sanoja, jotka ohjaavat ihmisiä Jumalan puoleen. Sinä armahdat suurimmatkin syntiset, ja täynnä uskon tulta he iloiten veisaavat:

Halleluja!

4. iikossi


Pyhä Henki tekee eläväksi jokaisen sielun. Hänen voimastaan kaikki luodut heräävät yleiseen ylösnousemukseen, kun aika päättyy ja iankaikkisuus alkaa. Oi hyvä Lohduttaja, suo silloin myös meidän ja läheistemme nousta ylös pyhien kanssa Jumalan kirkkauden autuuteen.

Tule ja päästä meidät hengellisestä kuolemasta!
Tule ja ravitse meitä ennen päiviemme loppua Vapahtajamme Kristuksen Ruumiilla ja Verellä!
Tule ja anna meidän nukkua pois rauhassa ja omatunto puhtaana!
Tule ja tee valoisaksi heräämisemme kuoleman unesta!
Tule ja anna meidän iloiten herätä iankaikkisuuteen!
Tule ja tee meidät katoamattomuuden lapsiksi!
Tule ja valaise auringon tavoin silloin katoamattomuuteen pukeutunut olemuksemme!
Lohduttaja, Pyhä Henki, tule ja asu meissä!

5. kontakki

Sinä, oi Herra, olet sanonut: "Jos joku janoaa, tulkoon minun tyköni ja juokoon." Me rukoilemme Sinua, Jumalan Poika: Sammuta hengellinen janomme! Anna meille elävää vettä! Anna kanssasi yhtä olentoa olevan Pyhän Hengen armon virrata meihin, ettemme enää koskaan janoaisi. Me nöyrästi veisaamme Sinulle:

Halleluja!

5. iikossi

Oi katoamaton, luomaton, iankaikkinen ja laupias Henki, vanhurskaiden varjelija ja syntisten puhdistaja. Pyyhi pois pahat tekomme, ettei Sinun jumalallisen kirkkautesi valo sammuisi meistä, jotka Sinulle veisaamme:

Tule, kaikkein pyhin Henki, ja anna meille nöyrä sydän ja katumuksen kyyneleet!
Tule ja opeta meidät rukoilemaan Sinua hengessä ja totuudessa!
Tule, korkein totuus, ja karkota kurjat epäilyksemme!
Tule, iätön elämä, ja ota meidät vastaan tämän ohikiitävän ajallisen vaelluksemme jälkeen!
Tule, iankaikkinen valkeus, niin peljättävät harhat haihtuvat!
Tule, ehtymätön voiman lähde, ja virvoita uupuneet lapsesi!
Tule, loppumaton ilo, niin maalliset murheet unohtuvat!
Lohduttaja, Pyhä Henki, tule ja asu meissä!

6. kontakki

Riemuitse, äiti Siion, Valkeuden tytär! Pukeudu taivaalliseen juhlapukuun suuri morsian, Kristuksen valoa säteilevä seurakunta. Sinussa vaikuttaa Pyhä Henki, joka vahvistaa heikot, tekee köyhät rikkaiksi ja herättää kuolleet sekä johdattaa iankaikkiseen elämään kaikki, jotka otollisesti veisaavat:

Halleluja!

6. iikossi

Herra sanoi: "Maailmassa teillä on ahdistus." Mistä tulee lohtu ja kuka huojentaa murheemme? Oi Puolustaja-Henki, lohduta Sinä meitä murheissamme! Tue meitä sanomattomilla huokauksillasi ja kevennä sydämemme tuskat, sillä me rukoilemme Sinua:

Tule, työtä tekevien ja raskautettujen ihana virvoitus!
Tule, vangittujen ystävä ja vainottujen tuki!
Tule ja armahda puutteen ja nälän näännyttämät!
Tule ja paranna sielumme, ja ruumiimme vaivat!
Tule ja katso kaikkien Sinun kirkkauttasi janoavien puoleen!
Tule ja muuta murheemme iankaikkisen elämän toivoksi!
Lohduttaja, Pyhä Henki, tule ja asu meissä!

7. kontakki

Herra sanoi: "Sille, joka Pyhää Henkeä pilkkaa, ei anneta anteeksi, ei tässä eikä tulevassa maailmassa." Oi Herra, me vapisemme ja pelkäämme, että meidät tuomitaan niiden kanssa, jotka eivät Sinua tottele, vaan vastustavat Jumalaa. Oi Pyhä Henki, älä anna sydämemme taipua viekkaisiin puheisiin. Palauta kaikki eksyneet harhaopeista ja jumalattomuudesta oikeaan uskoon ja suo kaikkien Sinun seurakunnassasi iäti veisata:

Halleluja!

8. kontakki

Pelasta meidät, Taivaallinen Isä. Me olemme köyhiä, avuttomia, sokeita ja hengellisesti alastomia. Anna meille tulessa puhdistettua kultaasi. Pue meidät valkoisiin vaatteisiin alastomuutemme häpeältä. Paranna voitelullasi sokeat silmämme. Vuodata eläväksi tekevän henkesi armo sielujemme saastaisiin astioihin. Synnyttäköön Hän uudesti meidät, jotka veisaamme:

Halleluja!

8. iikossi

Maallinen onni sortuu kuin Baabelin torni. Mitättömiä ovat kaikki ihmisen pyrkimykset. Minun parhaakseni olet minut nöyryyttänyt, paljastanut synneissäni ja lankeemuksissani kaiken heikkouteni ja mitättömyyteni. Ilman Sinua, Pyhä Henki, en voi tehdä mitään kelvollista, mutta Sinun armoosi turvaten toivon pelastuvani. Sen tähden rukoilen Sinua:

Tule sydämeeni, Sinä, elämän ainoa viisas Luoja ja Rakentaja!
Tule ja osoita meille tutkimattomat tiesi!
Oi jumalallinen tuli, tule ja kirkasta maallisen elämämme loppu!
Tule ja siunaa kaikki pyrkimyksemme hyvään!
Tule ja auta meitä kaikissa hyvissä teoissa!
Tule ja valista mielemme neuvottomuuden hetkellä!
Tule ja anna katumuksen henki, että sen avulla voittaisimme maailman murheet!
Lohduttaja, Pyhä Henki, tule ja asu meissä!

9. kontakki

Niin suuri oli Jumalan rakkaus ihmisiä kohtaan, että Hän antoi meille ainokaisen Poikansa, joka tuli ihmiseksi Pyhästä Hengestä ja Neitseestä Mariasta ja ojensi jumalalliset kätensä ristille ja lunasti Verellään koko maailman synnistä ja kuolemasta. Sen tähden koko luomakunta odottaen Jumalan lasten vapautta ja kunniaa veisaa ylistystä ihmisiä rakastavalle Isälle, lunastustyön tehneelle Pojalle ja meidän pyhittäjällemme Pyhälle Hengelle:

Halleluja!

9. iikossi

Eläväksi tekevä Henki, joka kyyhkysen muodossa laskeutui Kristuksen päälle Jordanilla, on tullut minunkin päälleni pyhässä kasteessa. Mutta synnintekoni ovat heikentäneet Hänen hyvyytensä voiman. Sen tähden minä odotan valkeuttasi, oi Hyvä, niin kuin korpeen eksynyt odottaa aamun kajastusta ja rukoilen Sinua:

Tule luokseni, sillä minä kannan Sinun pyhän nimesi sinettiä!
Tule ja lievitä omantuntoni soimaukset!
Tule ja kirkasta minussa himmentynyt kuvasi!
Tule ja hajota synnilliset mielikuvani!
Tule ja opeta meitä kantamaan toistemme kuormia!
Tule ja ohjaa minua rakastamaan kaikkia luotujasi!
Tule ja anna minulle pelastuksesi ilo!
Lohduttaja, Pyhä Henki, tule ja asu meissä!

10. kontakki

Pyhä Henki uudestisynnyttää meidät iankaikkiseen elamään. Hän innoittaa marttyyreja, pyhittää papit, kruunaa vahurskaat sekä tekee leivän ja viinin jumalalliseksi Ruumiiksi ja Vereksi. Oi Pyhä Henki, Jumalan rikkauden ja viisauden syvyys. Anna meille lahjoistasi suurin, kaiken anteeksi antava ikuinen rakkautesi, joka murehtii vihollistenkin puolesta ja toivoo kaikille pelastusta. Sen kirkastamina valkeuden lapsina veisaamme:

Halleluja!

10. iikossi

Mikä erottaisi meidät Jumalan rakkaudesta? Tuskako, vai ahdistus, vai vaino, vai nälkä, vai alastomuus, vai vaara, vai miekka? Vaikka menettäisimme kaiken maan päällä, on meillä katoamaton perintö taivaassa. Suo Herra, ettemme rakastaisi Sinua vain sanoillamme, vaan teoillamme ja kaikilla toimillamme. Sen tähden rukoilemme:

Tule, kaikkivoimallinen Henki, ja lisää meihin kaiken voittavaa uskoa!
Tule ja anna rukouksiimme kestävyyttä!
Tule ja haavoita sydämemme kaipauksellasi, ettei rakkautemme kylmenisi rikkomustemme paljouden tähden!
Tule luoksemme, äläkä anna meidän langeta vainon päivinä, ettei uskomme heikkenisi!
Tule ja varjele meitä ylivoimaisilta kiusauksilta ja viettelyksiltä!
Tule ja tee sydämemme eläväksi pyhän vetesi vihmomisella!
Tule, oi Hyvä, paranna, pyhitä ja nosta meidät lankeemuksistamme Sinun armollasi!
Lohduttaja, Pyhä Henki, tule ja asu meissä!

11. kontakki

Näin sanoo Herra: "Minä vuodatan henkeni kaiken lihan päälle, ja teidän poikanne ja tyttärenne ennustavat, nuorukaisenne näkyjä näkevät ja vanhuksenne unia uneksuvat." Oi suuresti kaivattu Henki, anna valittujesi pöydältä putoilevista murusista edes yksi lohdutukseksi meille kurjille, jotka huudamme:

Halleluja!

11. iikossi

Vaikka Sinä kuin salama valaiset vain tuokion ajaksi sielut, niin unohtumaton on Sinun ilmoituksesi loiste, joka saa aikaan havaittavan muutoksen katoavaisessa olemuksessamme. Oi hyvä Lohduttaja, suo meidän jo maallisen elämämme aikana puhtain sydämin nähdä Sinun kirkkautesi, kun me veisaamme:

Tule meihin, iäisyyden valoa loistava salama!
Tule ja kirkasta meidät ikuisella loisteellasi!
Tule, nöyryyden lähde ja sävyisyyden riemu!
Tule, sillä Sinun luonasi on ilo ja rauha!
Tule, elävä vesi, ja vilvoita meitä himojen tulessa palavia!
Tule, sillä Sinussa on taivasten valtakunta!
Tule ja sinetöi sielumme taivaalliseen iloon!
Lohduttaja, Pyhä Henki, tule ja asu meissä!

12. kontakki

Pyhä Henki, armon ehtymätön virta ja syntien päästö. Ota vastaan rukouksemme koko maailman, uskovien ja uskottomien sekä myös Jumalan kieltäjien puolesta. Johdata kaikki Pyhän Kolminaisuuden iankaikkiseen valtakuntaan, että Sinussa kukistuisi viimeinenkin vihollinen - kuolema - ja niin puhdistavan tulen uudistama maailma veisaisi uutta kuolemattomuuden virttä:

Halleluja!

12. iikossi

Näen hengessäni Jumalan kaupungin, taivaallisen Jerusalemin, kaunistettuna ja riemuitsevana morsiamena, auringon kaltaisena. Kuulen Herran pöydässa olevien vanhurskaitten riemun sekä enkelien ja Jumalan kirkkauteen valittujen ylistyksen. Poissa ovat kipu, suru ja huokaukset. Taivaallinen Kuningas, Pyhä Henki, tee loppumattomilla lahjoillasi tästä iankaikkisesta ja jumalallisesta ilosta osallisiksi meidätkin, jotka huudamme Sinulle:

Tule, oi Hyvä, ja herätä meissä iankaikkisen elämän kaipuu!
Tule ja viritä sieluissamme uuden elämän toivo!
Tule ja ilmaise meille tulevan valtakunnan ilo!
Tule ja anna meille puhtauden lumivalkea vaate!
Tule ja täytä meidät jumaluutesi kirkkaudella!
Tule ja ota meidät Karitsan häihin!
Tule ja kruunaa meidät Sinun valtakuntasi kunniaseppeleellä!
Lohduttaja, Pyhä Henki, tule ja asu meissä!

13. kontakki

Oi pelastavan rakkauden lähde, eläväksi tekevä Henki. Sulata tulemisesi kirkkaudella synteihin jähmettynyt ihmissuku. Jouduta käsittämättömillä toimillasi pahan tuhoa. Kirkasta jumalallisen totuuden iäinen riemu. Tulkoon Jumala kaikeksi kaikessa. Kaikki taivaalliset ja maalliset sukukunnat veisatkoot:

Halleluja!

Tama kontakki lausutaan kolmesti

Sitten luetaan 1. iikossi ja 1. kontakki seka seuraava rukous. 1. iikossi

Säteilevät enkelikuorot taivaan kirkkaudessa lakkaamatta veisaavat ylistystä Pyhälle Hengelle, sillä Hän on elämän lähde ja aineeton valkeus. Enkelten kera mekin ylistämme Sinua, ylen laupias ja ymmärryksemme ylittävä Henki, sekä nöyrästi anomme autuasta puolustustasi:

Tule meihin, totinen valkeus ja hengellinen ilo!
Tule yllemme, vilvoittava pilvi ja kuvaamaton kauneus!
Tule ja ota vastaan ylistyksemme niin kuin tuoksuva suitsutus!
Tule ja anna meidänkin maistaa vuodattamisesi iloa!
Tule ja ilahduta meitä runsailla armolahjoillasi!
Tule, Sinä iankaikkinen, laskeutumaton aurinko, ja tee meihin asuntosi!
Lohduttaja, Pyhä Henki, tule ja asu meissä!

1. kontakki

Tulkaa, uskovaiset, ylistäkäämme Pyhän Hengen vuodattamista, sillä Hän laskeutui Isän tyköä apostolien päälle ja virvoitti maailman Jumalan tuntemisen kasteella. Kun me puhtain mielin riennämme Hänen tykönsä, tekee Hän meidätkin otollisiksi Jumalan armoon, uudistumiseen ja taivaan kunniaan. Hän pyhittää ja valistaa kaikki, jotka huutavat:

Lohduttaja, Pyhä Henki, tule ja asu meissä!

Rukous Pyhälle Hengelle

Pyhä Henki, joka täytät koko maailman, annat kaikille elämän ja vapautat luomakunnan turmeluksen orjuudesta. Nöyrästi rukoilemme Sinua: Älä inhoa sielumme saastaisuutta, vaan tule ja asu meissä ja puhdista meidät kaikesta synnin pahuudesta, että Sinun avullasi viettäisimme elämämme jäljellä olevan ajan katumuksessa ja rakkauden teoissa ja niin ylistäisimme Sinua sekä Isää ja Poikaa iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Tämä akatistos on Johannes Seppälän kääntämä suomennosehdotus vuodelta 1983.