Toiminnot

Antonios Suuri

Kohteesta Ortodoksi.net

Antonios Suuri
(Kuva © Pyykkönen)
Jumalansynnyttäjä ja Jeesus vierellään Feodosi Kiovalainen ja Antonios Suuri
(Kuva © Pyykkönen)
Pyhät Paavali Erakko ja Antonios Suuri koptien ikonissa
(Kuva: Wikipedia)
Pyhä Antonios Suuri (n. 253-358) eli erakkona Egyptissä 300-luvulla. Häntä pidetään luostarijärjestelmän ja ensimmäisen varsinaisen kristillisen luostarin perustajana.

Elämä

Antonios oli syntyisin varakkaasta egyptiläisestä perheestä ja hän aikanaan päätti kirjaimellisesti noudattaa Jeesuksen sanoja "Jos tahdot olla täydellinen, niin mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille. Silloin sinulla on aarre taivaissa. Tule sitten ja seuraa minua." (Matt.19:21) ja luopua omaisuudestaan, antaa ne köyhille ja seurata Jeesusta.

Antonios vetäytyi erämaahan yksinäisyyteen mietiskelemään, rukoilemaan ja palvelemaan Jumalaa. Hän majaili tyhjissä haudoissa ja hänen luonaan vieraili paljon ihmisiä tapaamassa ja saamassa elämänohjeita.

Vuosien saatossa Antonioksen maine erakkona lisääntyi ja hänen luokseen saapui toisia erakkoja pyrkien elämään Antonioksen antaman esimerkin mukaisesti. Antonios oli Egyptin erämaan kristittyjen munkkien johtaja 200-300-luvulla.

Vaikka hänellä ei ollut kirkollista asemaa ja arvoa, hänen pyhyytensä huomioitiin ja viisaus tunnustettiin. Kun Nikean ekumeeninen kirkolliskokous vuonna 325 kokoontui, Antonios kutsuttiin osallistumaan kokoukseen. Hänen kaunopuheinen ortodoksisen opin puolustuksensa koskien Kristuksen persoonaa vaikutti heikentävästi areiolaisuuden asemaan. Antonioksen viisaus johti areiolaisuuden lopulliseen ja täydelliseen eliminoimiseen.

Luostarilaitos syntyy

Erakkoelämästä tuli yhä suositumpaa. Erakot perivät alkukirkon marttyyrien kunnioituksen ja heidän askeettista elämäntapaansa pidettiin kristillisyyden korkeimpana muotona. Näin syntyi luostarilaitos.

Luostarit olivat alkuun vain majoja, mutta vuosikymmenien ja –satojen kuluessa ne ovat kasvaneet ja muuttuneet suuriksi laitoksiksi ja valtaviksi instituutioiksi.

Pyhän Antonioksen, luostarielämän "patriarkan", luostarisäännöt ovat olleet hyvin monen nykyisenkin luostarisäännön perustana.

Ennen kuolemaansa Antonios käski seuraajiensa haudata hänen ruumiinsa merkitsemättömään ja nimettömään hautaan, jottei hänen ruumiistaan tulisi palvonnan ja kunnioituksen kohdetta.

Muistopäivä

Antonios Suuri
(Kuva © Pyykkönen)

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Antonios Suurta aina vuosittain hänen omana muistopäivänään tammikuun 17. päivänä.

Tropari ja kontakki

Tropari, 4.säv.

Oi isä Antonios, Eliaan kaltaisessa innossa sinä jäljittelit Johannes Kastajan elämää. Sinä perustit erämaahan kaupungin ja vahvistit Kirkon perustuksen rukouksillasi. Rukoile Kristusta, meidän Jumalaamme, jotta sielumme pelastuisivat.

Kontakki, 2.säv.

Sinä hylkäsit tämän maailman murheet täyttäen elämäsi nöyryydellä ja seuraten Edelläkävijää oikeudenmukaisuudessa. Hänen kanssaan me kunnioitamme sinua, oi isien isä Antonios.

Minea

HAP

Katso myös