Toiminnot

Athanasios Paroslainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhittäjä Athanasios Paroslainen, arvostettu teologi ja Kreikan kansan suuri opettaja, syntyi Kostoksen kylässä Paroksen saarella noin 1721-1722. Hänen isänsä, Apostolos Toulios, oli kotoisin Sifnokselta, ja hänen äitinsä oli paroslainen.

Kollivades-liikkeen jäsen

Tuleva pyhimys oli johtava jäsen Kollivades-liikkeessä, joka syntyi Athos-vuorelta 1700-luvun puolessa välissä. Liike on saanut nimensä kolivasta (keitettyä riisiä/vehnää), jota käytetään muistotilaisuuksissa. Liikkeen kannattajat olivat Athoksen munkkeja, jotka noudattivat tiukasti pyhää perinnettä ja vastusti perusteettomia uudistuksia. He kannattivat usein toistuvaa ehtoolliselle osallistumista ja he harjoittivat taukoamatonta sydämen rukousta. He vaativat, että muistopalveluksia ei saisi olla sunnuntaisin, koska se on Herran ylösnousemuksen päivä. Ortodoksisessa kirkossa lauantai on tavallisin päivä kuolleiden muistelemiselle.

Athokselle ja sieltä pois

Pyhä Athanasios meni Athokselle vuonna 1752. Siellä pyhä Makarios Korinttilainen (17. huhtikuuta) vihki hänet pyhään pappeuteen, mutta hänen oli pakko lähteä pois Pyhältä Vuorelta, kun jotkut munkit nousivat vastustamaan Kollivades-liikettä. Häntä herjattiin epäoikeudenmukaisesti näkemyksistään useista ehtoollisista ja muistotilaisuuksien vastustamisesta sunnuntaisin.

Toimituskielto

Henkilökohtaisten hyökkäyksien ja häntä vastaan tapahtuneiden juonittelujen vuoksi pyhältä Athanasiokselta keskeytettiin papin toimen hoitaminen vuosiksi 1776 - 1781 ja häntä jopa syytettiin harhaoppiseksi. Kun syytteet häntä kohtaan myöhemmin osoittautuivat järjettömiksi ja perusteettomiksi, hänen toimituskieltonsa peruttiin ja hänelle palautettiin hänen aikaisempi arvonsa.

Vaikuttavia kumppaneita

Pyhä Athanasios vaikutti moneen hänen Kollivades-kumppaniinsa, kuten pyhä Makarios Korinttilainen, pyhä Nikeforos Khioslainen (muistopv. 1.5.), pyhä Arsenios Paroslainen (muistopv. 31.1.), ja pyhä Nikodemos Athoslainen (muistopv. 14.7.). Hän opetti pyhää Nikeforosta ja hän kannusti pyhää Nikodemosta julkaisemaan kokoelman pyhän Gregorios Palamaksen (muistopv. 14.11.) kirjoituksia. Valitettavasti hänen käsikirjoituksensa katosivat ennen kuin ne ennätettiin painaa.

Opettajana Khioksella

Opetettuaan Athoksen Akatemiassa ja Thessalonikissa, pyhä Athanasius matkusti Khioksen saarelle vuonna 1788, ja opetti siellä lukiossa kaksikymmentä vuotta sekä toimi myös koulun johtajana. Hän oli johtava kouluttaja ja arvostettu teologi, joka elvytti kaunopuheisuuden taiteen Khioksella opettamalla logiikkaa, retoriikkaa, metafysiikkaa ja teologiaa. Hänen retoriikan tutkielmansa, analyysi joistakin Demostheneksen puheista, oli hänen merkittävin työtä.

Kirjallisia töitä

Pyhä Athanasios kirjoitti monia muitakin hyödyllisiä kirjoja ja tutkielmia eri aiheista, kuten apologeetin käsikirja, "Suuri veden siunaus", "Suuren paaston toisena sunnuntaina", "Helluntain polvirukoukset", "Pyhistä ikoneista”, "Muistopalveluksista", "Uusmarttyyreista", ”Enkeleistä ja jumalallisesta kauneudesta", sekä useita kirjeitä, jotka käsittelivät eri aiheita. Hänen tärkein kirjansa oli ”Epitome”, joka käsitteli ortodoksista oppia.

Pyhä Athanasios oli myös tuottelias kirjailija, joka kirjoitti paljon pyhien elämäkeroja ja liturgisia tekstejä heidän kunniakseen. Hän kirjoitti mm. pyhän Markus Uuden (muistopv. 5.6.) ja pyhän Makarios Korinttilaisen elämästä. Hän myös kirjoitti esipuheen uuteen Leimonarioniin (Uusi hengellinen niitty), kokoelmaan pyhien elämäkertoja ja palveluksia alkaen pyhästä Makarioksesta, myötävaikuttaen myös sen lisämateriaaliin yhdessä pyhän Nikeforos Khioslaisen kanssa.

Viimeiset vuodet erakkolassa

Pyhä Athanasios jäi eläkkeelle koulujen johtajan tehtävästä vuonna 1812 ja liittyi pyhän Nikeforoksen pyhän Georgios Refstonilaisen erakkolaan Restaan, Khioksella, missä hän vietti sitten elämänsä viimeiset päivät. Hän luovutti henkensä Herralle 24. päivänä kesäkuuta 1813 yhdeksänkymmenen vuoden iässä.

Kanonisointi 1995

Pyhä Athanasios oli hyvin kiivas opettaessaan Kristuksesta ja Hänen kirkostaan, ja kärsivällisesti kesti vainoa ja kärsimystä koko elämänsä ajan vakaumuksensa vuoksi. Koska hän vastusti niin sanottua valistusaikaa ja taisteli aikansa "edistyksellisyyden" henkeä vastaan, jotkut hänen aikalaisistaan tuomitsivat hänet . Vaikka hänen vihollisensa olivat elinaikanaan kuuluja, he kaikki ovat unohdettuja tänään. Toisaalta pyhä Athanasios on Jumalan ylistämä ja hänet kanonisoitiin virallisesti pyhien joukkoon kuuluvaksi ortodoksisessa kirkossa vuonna 1995.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Athanasios Paroslaista aina vuosittain hänen omana muistopäivänään kesäkuun 24. päivänä.

HAP