Toiminnot

Basileios Vanhempi

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Basileios Vanhempi varttui Neokesarean Pontuksessa. Hän oli pyhän Makrina Vanhemman poika ja kerrotaan, että hän muutti perheensä mukana Galeriuksen vainojen aikana Mustanmeren rannalle.

Hän meni naimisiin vaimonsa Emilian (Emmelian, Emmeleian) kanssa ja asettui asumaan Kesareaan. Siellä hän yhdessä vaimonsa ja äitinsä kanssa kasvattivat perheen, jonka jäsenet ovat vaikuttaneet suuresti koko kristitikunnan historiaan. Heidän yhdelsän lastaan (joidenkin lähteiden mukaan kymmenen) viiden nimet tiedetään ja heidät on luettu pyhien joukkoon. He ovat pyhät Basileios Suuri, Gregorios Nyssalainen, Pietari Sebastealainen, Naukratios ja Makrina Nuorempi.

Tiedot pyhästä Basileios Vanhemmasta ovat puutteellisia ja osin myös ristiriitaisia. Esimerkiksi hänen muistopäivästään ei löytynyt varmaa tietoa, mutta on oletettavaa, että se on samaan aikaan poikansa muistopäivän kanssa tammikuun 1. päivänä.

Muistopäivä

Vaikka muistopäivästä ei löytynytkään varmaa tietoa, suomalaisen Synaksarionin mukaan vuodesta 1998 alkaen on kaikkien tämän saman perheenjäsenten yhteistä juhlaa muisteltu samaan aikaan pyhän Basileios Suuren muistopäivänä eli tammikuun 1. päivänä. Kreikassa tätä juhlaa vietetään tammikuun toisena sunnuntaina.

Katso myös

HAP