Toiminnot

Makrina Vanhempi

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Makrina Vanhempi (eli noin vuosina 270-340) oli pyhien Basileios Vanhemman äiti ja Basileios Suuren, Gregorios Nyssalaisen, Pietari Sebastelaisen ja Makrina Nuoremman isoäiti.

Tästä pyhästä tiedetään varsin vähän. Hänen kotinsa oli Neokesarean Pontuksessa ja keisari Galeriuksen kirstyjä kohtaan osoittaman vainon aikana Makrina pakeni miehensä kanssa Mustanmeren rannalle. Hän jäi leskeksi ja häntä pidetään leskien suojeluspyhänä ja köyhien suojelijana.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Makrina Vanhempaa hänen omana muistopäivänään tammikuun 14. päivä. Vuodesta 1998 alkaen häntä on muistelut myös kaikkien saman perheenjäsenten yhteistä juhlaa pyhän Basileios Suuren muistopäivänä, erään tiedon mukaan Suomessa tammikuun 1. päivänä, mutta Kreikassa tammikuun toisena sunnuntaina. Tähään perheeseen kuuluivat pyhän Basileios Suuren lisäksi siis hänen isoäitinsä Makrina Vanhempi, isänsä Basileios Vanhempi, äitinsä Emilia (Emmeleia, muistopv. 1.1., kreikkalaisissa kalentereissa 30.5.), veljensä Gregorios Nyssalainen, Pietari Sebastelainen (muistopv. 9.1.) ja Naukratios sekä sisarensa Makrina Nuorempi. Perheenjäsenistä on eri lähteissä erilaista tietoa. Joissakin lähteissä mukana on myös Theosebia (joka oli joko Gregorios Nyssalaisen vaimo tai toisten lähteiden mukaan hänen sisarensa, muistopv. 10.1.). Naukratiosta ei mainita kaikissa lähteissä ja hänen sijaansa mainitaan vielä Pankratios, joka olisi ollut lakimies ja kuollut varsin nuorena. Ilmeisesti kyse on samasta henkilöstä.

HAP

Katso myös