Toiminnot

Pyhän Basileios Suuren pyhän perheen juhla

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhän Basileoksen perhe ikonissa kuvattuna

Syyskuun 4. päivänä vuonna 1998 Kreikan kirkon Pyhä synodi perusti pyhän Basileios Suuren pyhän perheen juhlan edistämään ja siunaamaan perheen pyhää instituutiota. Tämän juhlan ajankohta määriteltiin Kreikassa tammikuun toiseksi sunnuntaiksi.

Vain kovin harvoja perheitä on juhlittu Kirkkomme vuosisatojen aikana. Vanhoista mieleen tulevat vai kaksi perhettä: Gregorios Teologin ja Basileios Suuren.

Basileios syntyi vuonna 330 Kappadokian Kesareassa. Hän tuli varakkaasta ja hurskaasta perheestä, johon kuuluivat hänen isänsä pyhä Basileios Vanhempi, äitinsä pyhä Emilia Kesarealainen, isoäitinsä pyhä Makrina Vanhempi, sisarensa pyhä Makrina Nuorempi, veljensä pyhät Gregorios Nyssalainen, Nauktarios (Nafkratos) Mount Nitrialainen ja Pietari Sebastelainen. Joidenkin lähteiden mukaan myös pyhä Theosebia (Theosevia) olisi ollut heidän nuorempi sisarensa (joidenkin mukaan hän oli pyhän Gregorios Nyssalaisen vaimo). Näiden lisäksi pyhällä Basileioksella oli neljä tai viisi muuta sisarta, joiden nimiä ei tunneta ja jotka elivät avioituneina. Lisäksi oli vielä tuntemattomaksi jäänyt Basileioksen isoisä, joka koki marttyyrikuoleman uskonsa vuoksi.

Paradoksaalista kyllä, huolimatta tästä synodaalisesta päätöksestä, juhlaa vietettiin kansallisesti Kreikassa vain kolme vuotta, minkä jälkeen se hävisi myös virallisesta kirkkokalenterista. Ehkä tämän juhlan poisjättäminen Kreikan kirkon diptyykeistä oli erehdys ja arvellaan, että se vielä korjataan. Joka tapauksessa juhlaa vietettiin joissain paikoissa kuten esimerkiksi Kreikan Uudessa Filadelfiassa (Νέα Φιλαδέλφεια) pyhien Basileios Suuren ja Kosmas Aitolialaisen kirkossa.

Jumalanpalveluksen tekstit tälle pyhän Basileios Suuren pyhän perheen juhlalle on kirjoittanut edesmennyt hymnografi, isä Gerasimos Mikragiannanites.

Suomessa tämän pyhän perheen muistopäivä ei liene vielä oikein vakiintunut. Synaksarionin mukaan sitä vietettäisiin kiinteästi samana päivänä kuin on pyhän Basileios Suuren muistopäivä eli 1.1.

HAP