Toiminnot

Benjamin I (patriarkka)

Kohteesta Ortodoksi.net

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Benjamin I
Kuva Aamun Koitto / Ortodoksi.net.
Patriarkka Benjamin I (kreikaksi: Βενιαμίν Αʹ) syntyi 18.1.1871 ja kuoli 17.2.1946. Hän oli Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka.


HP (Hänen pyhyytensä) Benjamin I (siviilinimeltään Kiriakou, kreikaksi Βενιαμίν A') oli apostoli Andreas Ensiksikutsutun 266. seuraaja ja Konstantinopolin ekumeeninen patriatkka vuosina 1936-1946.

Hän syntyi Stypsin kylässä Lesvoksesa 1871 ja opiskeli sittemmin mm. patriarkaati vielä silloin aivoinna ollleessa Halkin teologisessa koulussa.

1912 hänestä tuli Rhodoksen metropoliitta ja seuraavana vuonna Silyvrian ja Filippoliksen metropoliitta. 1921 hänestä tuli Nikean ja 1933 Iraklionin metropoliitta.

Patriarkka Fotioksen kuoleman jälkeen 1935 todennäköisempänä seuraavana patriarkkana pidettiin silloista Khalkedonin metropoliitta Maximusta, Istanbulin prefekti kuitenkin eväsi hänen oikeutensa ja toisen ehdokkaan Joakinin vaaliehdokkuuden. Tuon katsotiin johtuneen Imbroksen ja Tenedosin metropoliitta Jakovoksen toimista edistää omaa ehdokkuuttaan patriarkan vaalissa ja Turkin sisäministerin ja joidenkin muiden virkamiesten sotkeutumisesta asiaan. Jokatapauksessa 18.1.1936 Konstantinopolin Pyhä synodi valitsi patriarkaksi Benjaminin äänin 7-6. Vaalin tulos ja kiistanalainen luonne teki sittemmin suhteet patriarkaatin sisällä kireiksi.

Huolimatta vaalin tuomasta epäsuotuisasta tilanteesta ja toisen maailmansodan syttymisestä, patriarkka Benjaminin hallintokautta on luonnehdittu patriarkaatin asemaa vahvistavaksi noina vaikeina ajanjaksoina. Tuohon aikaan sattui myös 1941 suuri tulipalo patriarkaatin päämajassa Fanarissa ja se tuhosi mm. siellä sijainneen patriarkaalisen palatsin. Palatsi pystytettiin sittemmin myöhemmin 1989 P. Aggelopouloksen toimesta. Patriarkka Benjamin I kuoli keuhkoputkentulehduksen seurauksena Istanbulissa (Konstantinopolissa) 17.2.1946. Hänen seuraajakseen valittiin uudeksi Konstantinopolin ekumeenikseksi patriarkaksi Maximus V.

HAP
2.11.2021


Edeltäjä:
Fotios II
Luettelo Ekumeenista patriarkoista

Ep sinetti.gif

Seuraaja:
Maximos V