Toiminnot

Maximos V

Kohteesta Ortodoksi.net

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Maxiomos V

Maximos V (kreikaksi : Μάξιμος Εʹ) syntyi 26. lokakuuta 1897 (Pohjois-Turkissa) ja kuoli 1. tammikuuta 1972 (Sveitsissä) oli Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka 1946-1948.

Hän syntyi Pohjois-Turkissa Sinopissa Kastamonu Vilayetissa Mustanmeren rannikolla. Ensimmäisen kirkollisen koulutuksensa hän sai Halkin teologisessa koulussa Konstantinopolissa.

Vuonna 1918 hänet vihittiin diakoniksi. Tämän nimityksen myötä hänestä tuli myös opettaja Theiran kaupunkikoulussa. Hän palveli arkkidiakonina Khalkedonin metropoliitta Gregorioksen ja Efeson metropoliitta Joachimin alaisuudessa. Vuonna 1920 hänestä tuli ekumeenisen patriarkaatin arkkidiakoni.

Vuonna 1946 hänet valittiin Konstantinopolin patriarkaksi. Patriarkka Maximos tunnettiin "vasemmistolaisista" mielipiteistään ja siteistään Moskovan patriarkaattiin. Hän erosi vuonna 1948 virallisesti huonon terveyden vuoksi – epävirallisesti, koska länsivallat eivät hyväksyneet hänen suhteitaan Neuvostoliiton hallitsemaan Moskovan patriarkkaan. Häntä seurasi Konstantinopolin ekumeenisena patriarkkana Amerikan arkkipiispa Athenagoras, ja Maximos sai Efesoksen metropoliitan arvonimi.

Hän kuoli Sveitsissä 1. tammikuuta 1972.


Edeltäjä:
Benjamin
Luettelo Ekumeenista patriarkoista

Ep sinetti.gif

Seuraaja:
Athenagoras