Toiminnot

Christillisen opin alku (kirja)

Kohteesta Ortodoksi.net

Christillisen opin alku eli lyhykkäinen pyhän Raamatun historia ja Lyhykkäinen katechismus
Wenäjän kielestä Suomeksi käätty ja ulosannettu Grekki-wenäjäin uskowaisten Suomen maalla asuwaisten hyödytykseksi wuona 1833 (1. painos julkaistu 1836)
ISBN 951-95895-4-6 (näköispainos)
Julkaisija ja kustantaja: (näköispainos) Ortodoksinen kirjallisuusyhdistys Ortokirja ry
Julkaisupäivämäärä: (näköispainos) 1986
Sivumäärä: 88 + 34 sivua (kaksi teosta omine sivunumeroineen)
Koko: 190 x 115 mm
Sidos: Nidottu / pehmeäkantinen

Lukijalle (otteita)

Käsillä oleva suomeksi ja venäjäksi painettu teos Christillisen opin alku eli lyhykkäinen pyhän Raamatun historia ja Lyhykkäinen katechismus on järjestyksessä toinen suomenkielellä painettu ortodoksinen julkaisu. Nimilehden mukaan se on käännetty vuonna 1833 mutta julkaistu Pietarissa (Sankt Peterburg) vasta 1836 eli tasan 150 vuotta sitten. Vaikka teksti on sekä venäjäksi että suomeksi, kirja oli tarkoitettu suomalaisten ortodoksien käyttöön. Teoksen levinneisyydestä ei valitettavasti ole säilynyt mainintoja kirjallisuudessa.

Otsikkonsa mukaisesti nide sisältää kaksi erillistä teosta. Niistä edellinen eli Christillisen opin alku käsittää 88 sivua. Se kuvaa raamatunhistoriallisia vaiheita Uudesta ja Vanhasta testamentista ja päättyy nikealais-konstantinopolilaiseen uskontunnustukseen. Jälkimmäinen osa eli Lyhykkäinen katechismus (omalla nimilehdellä muodossa Lyhykkäinen katihismus) käsittää 34 sivua. Se käsittelee kysymysten ja vastausten muodossa uskontunnustusta, mysteerioita eli pyhiä salaisuuksia, Herran rukousta ja kymmentä käskyä. Teoksen suomentajasta ei ole tietoa.