Toiminnot

Daniel Hesykasti

Kohteesta Ortodoksi.net

Daniel Hesykasti,
muistopäivä 18.12.
Kuva: Pyykkönen
Pyhittäjä Paisi Velitškovski, Ştefan cel Mare ja Daniel Hesykasti romanialaisessa seinämaalauksessa.
(kuva © Pyykkönen)

Pyhittäjä Daniel Hesykasti (rom. Daniil Sihastrul) syntyi Moldovassa 1400-luvun alussa. Hänet kastettiin Dumitruksi ja kuusitoistavuotiaana hänestä tuli Pyhän Nikolaos Radautilaisen luostarin munkki ja hän sai munkkinimen David. Monien vuosien kuluttua hänet vihittiin pappeuteen ja hän eli joitakin vuosia toisessa luostarissa, Pyhän Laurencen luostarissa Civoul de Susin alueella. Siellä hän vikhkiytyi suureen skeemaan ja sai uuden nimen Daniel.

Vuonna 1450 hän eli lähella Neamţun luostaria Secussa saatuaan luvan igumenilta elää ja kilvoitella erämaassa. Ihmiset vierailivat sankoin joukoin hänen luonaan. Eristyneisyyttään jatkaen hän siirtyi pohjoisempaan Moldovaan ja rakensi keljansa kalliolle lähelle Putna-jokea.

Hänen hengellisen lapsensa pyhän Stefan (Tapani) Suuren (2.6.) toimesta rakennettiin myöhemmin vuonna 1470 kuuluisa Putnan luostari. Pyhä Daniel muutti lähelle Voroneţin luostaria, jonne hän rakensi oman keljansa vuorelle eläen siellä noin 20 vuotta.

Vuonna 1488 pyhä Danielin ollessa yli 80 vuotias, hän meni Voroneţin luostariin, jossa hänet valittiin igumeniksi. Hän kuoli vuonna 1496 ja hänet on haudattu Voroneţiin.

Pyhä Daniel kanonisoitiin Romanian kirkon toimesta vuonna 1992. Hänen muistopäivänsä on 18.12.

HAP