Toiminnot

Ehtoo- ja aamupalvelus maallikon toimittamana - suomi-slaavi (käsikirja)

Kohteesta Ortodoksi.net

Kirjan kansi
Ehtoo- ja aamupalvelus maallikon toimittamana / Вечерня и Утреия мирянским чином
Slaaviksi ja suomeksi toimittanut: Makarios Alatalo
ISBN 978-952-93-3838-2
Julkaisija ja kustantaja: Makarios Alatalo
Julkaisupäivämäärä: 2014
Sivumäärä: 2 x 98 sivua (aukeamalla sama sivunumero molemmissa kielissä) kaikkiaan 196 sivua
Koko: A6 150 x 110 mm
Sidos: kierresidottu / pehmytkantinen

Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous on antanut luvan julkaista kirjan tekstit koekäyttöön 13.5.2014.

"Ehtoo- ja aamupalvelus maallikon toimittamana" on täysin uusi, ennen julkaisematon, suomen ja kirkkoslaavin rinnakkaiskielinen jumalanpalveluskirja.

Kirjan julkaissut, kustantanut ja toimittanut isä Makarios Alatalo sanoo kirjasta:

Arkipäivän Ehtoo- ja Aamupalvelus maallikon toimittamana kirja sisältää kirkossamme käytettäviä jumalanpalvelustekstejä, uudet sanamuodot. Orologion-kirjan mukaisia rukouksia ja kirkkolauluja, osin sovellettuna. Meidän on hyvä tiedostaa se, että jumalanpalvelukset ovat seurakuntaelämän ydintoimintaa. Oman seurakunnan kirkkoherran siunauksella voisi toimittaa kokeneiden seurakuntalaisten voimin esim. yhteisiä ehtoo- ja aamupalveluksia, iltarukouksia, akatistoksia ja hetkipalveluksia.
Tulee huomioida, että myös ilman pappia toimitettavissa palveluksissa "Kaiken on tapahduttava arvokkaasti ja hyvässä järjestyksessä",1. Kor. 14:40.
Kirjassa on mukana palveluksien muuttumattomat veisut ja rukoukset. Oktoehoksen eri sävelmien tekstejä, Ehtoo- ja Aamupalvelus, Okj 1970. Aamu- ja ehtoopalveluksissa käytetään kerrallaan kahta vaihtuvien tekstien kirjaa.
Nämä ovat viikonpäivien tekstit kandeksalla sävelmällä (Oktoehos) ja vuoden päivän tekstit (Minea) tai suuren paaston tekstit (Triodion) tai pääsiäiskauden tekstit (Pentekostarion). Rinnakkaisteksti helpottaa kielikynnystä. Puutteista ja virheistä huolimatta toivon kirjasen aktivoivan seurakuntalaisten kirkollista elämää, erityisesti maahanmuuttajien.
Tekstikoko on riittävän suuri. Sivuja on kaikkiaan 196 sivua, numerointi on sama aukeaman molemmilla sivuilla. Tekstit ovat uusimpia käytössä olevia.
Kirja ei tietenkään ole vain toimittavia maallikoita varten, vaan kaikille tarkoitettu. Taskukoko A-6 on hyvä käyttömukavuuden vuoksi. Kirjasen lopussa on Jumalan 10 käskyä, Jeesuksen rukous, kirkkovuoden juhlat ja katismarekisteri.

Kirjaa voi tiedustella suoraan sen julkaisseelta isä Makariokselta:

Isä Makarios Alatalo
Peuratie 1 B1
99800 Ivalo
puh. 040 143 2348
e-mail: makarijos@gmail.com (Huom! osoitteessa on J-kirjain)

Sisällysluettelo

 • Ehtoopalvelus
 • Aamupalvelus
  • Oktoehoksen tekstejä
  • Viikonpäivien muisto
  • prokimenit ja hallelujat
 • Вечерня
 • Утреня
  • Тексты Октоина
  • Тропари, кондаки, прокимены и аллилуа