Toiminnot

Elisabet (vanhurskas)

Kohteesta Ortodoksi.net

Vierailu -ikoni
Marian käynti Elisabethin luona
Luuk.1:39-49, 56
Profeetta Sakarias ja hänen vaimonsa, vanhurskas Elisabet
Seinämaalaus Kajaanin kirkossa
Kuva © Ortodoksi.net / Hannu Pyykkönen
Giotto di Bondonen maalaus "Vierailu"
Kuva: Wikipedia

Vanhurskas Elisabet (nimestä käytetään myös seuraavia muotoja Elizabeth, Elisabeth - hepreaksi: / אֱלִישֶׁבַע / אֱלִישָׁבַע / "Jumala on vala" / Elišéva ~ Elišáva sekä variantteja Isabel, Isabella, Isabelle jne.), oli pyhän Johannes Edelläkävijän äiti ja pyhän profeetta Sakariaan puoliso. Hänen sanotaan Raamatun mukaan olleen Aaronin sukua (Luuk.1:5-7).

Elisabetin kuulumisesta pappi Aaronin sukuun sanotaan:

Herodeksen, Juudean kuninkaan, aikana eli pappi Sakarias, joka kuului Abian pappisosastoon. Hänen vaimonsa Elisabet oli hänkin Aaronin jälkeläisiä. He olivat kumpikin Jumalan silmissä hurskaita ja elivät nuhteettomasti kaikkien Herran käskyjen ja säädösten mukaan. Mutta lapsia heillä ei ollut, sillä Elisabet oli hedelmätön, ja he molemmat olivat jo iäkkäitä.

Hän oli Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian sukulainen, joidenkin tietojen mukaan serkku. Hänen äitinsä Sobe (joissakin lähteissä Sovin) oli Jumalansynnyttäjän Neitsyt Marian äidin Annan sisar.

Raamatussa sanotaan kappaleessa, jossa kerrotaan enkelin ilmoituksesta Marialle Jeesuksen syntymästä (Luuk.1:36):

Ja tiedä tämä: Myös sukulaisesi Elisabet kantaa poikalasta, vaikka on jo vanha. Hän on jo kuudennella kuukaudella -- hän, jota on pidetty hedelmättömänä!

Elisabetia ei mainita Raamatussa muualla kuin Luukkaan evankeliumissa, mutta apokryfisissä kirjoissa hänet mainitaan useammin muun muassa niin sanotussa Jaakobin evankeliumissa, jossa hänen poikansa syntymä ja miehensä Sakariaan marttyyrikuolemakin on kirjoitettuna muistiin.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhiä vanhurskaita Elisabetia ja Sakariasta heidän yhteinen muistopäivänä vuosittain aina syyskuun 5. päivänä.

HAP

Katso myös

Linkit